Maandag 20.05.19 | 12.52 uur

Hoge temperaturen?

Vitens: Beperk uw waterverbruik tijdens de piekuren!

Sproeien: wanneer en hoeveel?

Sproeien: wanneer en hoeveel? © VanBeek

De economische groei in combinatie met de droogte en warmte in Nederland leidt tot een sterk verhoogde watervraag. Bij aanhoudende warmte kunt u op Vitens.nl terecht in welke regio's er mogelijk uitdagingen zijn ontstaan in de watertoevoer. Het gaat daarbij mogelijk om een lagere waterdruk en eventueel bruin water klachten. Dit laatste is niet schadelijk voor de gezondheid, dus u kunt het gewoon drinken, schrijft het waterbedrijf op Vitens.nl

Helpt u mee?
Waterbedrijf Vitens verzoekt u om tijdens de piekuren (tussen 06.00 uur en 09.00 uur en tussen 18.00 uur en 22.00 uur) niet-noodzakelijk waterverbruik te beperken.

Dus bijvoorbeeld niet:
1. De tuin te sproeien.
2. De auto te wassen.
3. De vaatwasser en/of wasmachine aanzetten.
4. Zwembadjes vullen.

Drink ruim voldoende kraanwater
Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken. Op warme dagen verliest het lichaam meer vocht dan anders. Het is dus wel belangrijk om tijdens de warmte voldoende kraanwater te drinken, anders ligt uitdroging op de loer.

Wat kunt u nog meer doen?
Kies voor een douche in plaats van in bad te gaan.
Douche niet langer dan 5 minuten per keer. Hiermee bespaart u niet alleen water maar ook energie. Draai tijdens het douchen de kraan dicht tijdens het inzepen en haren wassen. Gebruik de bespaarknop van de wc. Laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen.

Tuin
Vang voor het douchen eerst het koude water op in een emmer en gebruik dit om de planten water te geven. Of gebruik dit voor het vullen van een kinderbadje. Strooi cacaodoppen tussen de planten in de tuin. Ze houden vocht vast en bovendien helpen ze tegen onkruid. Let op: minder geschikt voor mensen met honden. Sproei de tuin liever goed voorafgaand aan een warme periode zodat er vocht in de bodem zelf zit i.p.v. meerdere keren tijdens de warmte. Bovendien verbranden de natte bladeren dan niet in de zon. Geef in de tuin alleen de planten water die het nodig hebben en gebruik hiervoor liefst een gieter

Overig
Laat de (vaat)wasmachine alleen draaien als u een volle machine hebt. Wilt u toch de auto wassen, gebruik dan een emmer in plaats van de tuinslang.

Vlekken in wasgoed
Heeft u door het bruine water vlekken in uw wasgoed? Dan adviseert Waterbedrijf Vitens de was nat te houden en opnieuw te wassen met een biologisch voorwasmiddel. Houd de was tussen de twee wasbeurten goed nat, anders gaan de vlekken er niet meer uit. Zijn de vlekken er na n keer wassen niet uit, was de kleding dan direct nog een keer.

Vitens Watertappunten
Gaat u een paar uur van huis? Vul dan thuis een (navulbare) fles met kraanwater voor onderweg. Er zijn al meer dan 100 Vitens watertappunten in ons voorzieningsgebieden. Hier kunt u bijvoorbeeld uw waterflesje bijvullen.

Tips voor bedrijven
Heeft u een eigen waterreservoir? Vul deze dan in de daluren van Vitens. Maak zo veel mogelijk gebruik van het waterreservoir tijdens de piekuren. Plan uw schoonmaak of reinigingswerkzaamheden bij voorkeur in de daluren. Spoelen filters van bijv. zwembaden zo mogelijk in de daluren. Neem algemeen besparende maatregelen: wees alert op waterverspilling en onnodig waterverbruik.

De Top 10 klantentips van Vitens: www.vitens.nl/warmte/klantentips

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 13.07.18 | 12.52 UUR


advertentie

Vandaag:
22° | 7°
Meer weer...
Morgen:
21° | 3°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.27544 s