Maandag 20.05.19 | 12.33 uur

Hoog bezoek in Sliedrecht aan boord van motorvrachtschip

Primeur Wantij Zwartsluis met duurzame scheepsmotoren

Hoog bezoek in Sliedrecht aan boord van motorvrachtschip

Hoog bezoek in Sliedrecht aan boord van motorvrachtschip© Roel Huls

Het motorvrachtschip Wantij, met als thuishaven Zwartsluis, heeft twee nieuwe duurzame scheepsmotoren. Het bijzondere is, dat het hier gaat om de in 2017 ontwikkelde ultramoderne, duurzame MX-motoren. Een belangrijke ontwikkeling voor het schippersechtpaar Fernhout-Veenstra.

Het zijn de eerste MX-motoren die geplaatst werden door Vink Diesel uit Sliedrecht. Het bedrijf kwam in 2017 met het bericht deze nieuwe duurzame motor te ontwikkelen voor de binnenvaart, vooruitlopend op de nieuwe emissienorm.

Wegens deze belangrijke ontwikkelingen, kreeg het schippersechtpaar Fernhout-Veenstra hoog bezoek aan boord van de Wantij. Alle betrokken partijen kwamen voorafgaand aan een vergadering op het gemeentehuis eerst aan boord om het resultaat te bekijken. Hieronder waren afgevaardigden van de Europese Commissie, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Expertise- en Innovatiecentrum Binnenvaart (EICB), en overige deskundigen. Samen bespraken zij de nieuwe wet- en regelgeving. Wethouder Ton Spek was namens de gemeente Sliedrecht aanwezig.

De verduurzaming in de binnenvaart is een belangrijk thema in deze sector. Met de MX-motoren zijn nieuwe stappen gezet richting minder energieverbruik en uitstoot. De nieuwe scheepsmotor voldoet aan de nieuwe emissie-eisen volgens de Europese NRMM Verordening, die vanaf 2019 van kracht worden. De binnenvaart wil de schoonste manier van vervoer blijven ten opzichte van de weg en het spoor. Daarnaast is meer vervoer over water van groot belang om de ophoping en vertraging van verkeer op de autowegen te verminderen.

"Het klimaatakkoord van Parijs, de Europese Milieu NRMM Verordening en de nationale Energieagenda maken een versnelling van het proces van verduurzaming noodzakelijk", zegt penningmeester Roel Huls van de BLN-Schuttevaer, afdeling IJsseldelta-Zwartewater. Tijdens de bestuursvergadering in Sluuspoort kwam dit onderwerp ter sprake. Paula Fernhout-Veenstra is secretaris van de afdeling en mocht de delegatie samen met haar echtgenoot aan boord verwelkomen.

Het duurzame motorvrachtschip Wantij heeft een laadvermogen van 1543 ton en vaart op de nationale en internationale vaarwegen. Het schippersgezin woont in Zwartsluis.

Door: De Zwartewaterkrant | Jeroen Admiraal

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 16.07.18 | 09.52 UUR
Vandaag:
22° | 7°
Meer weer...
Morgen:
21° | 3°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.49434 s