Vrijdag 13.12.19 | 13.14 uur

Ledenaantallen verminderen en contributiegelden dalen

Clubs in Nederland behoefte aan inkomsten

Verenigingen ontwaken uit de zomerstop. Met de start van een nieuw seizoen, maken zij de balans op. Conclusie: verminderde ledenaantallen. Onderzoek van het Mulier Instituut onderschrijft dat. Met de contributie als belangrijkste inkomstenbron betekent dat ook minder inkomsten. Verenigingen zoeken naar alternatieven.

Geldwervingsacties bieden uitkomst
Naast contributiegelden, zorgen geldwervingsacties voor clubinkomsten. Verenigingen zijn daarom naarstig op zoek naar acties voor de aanvulling van de clubkas. Voorbeelden hiervan zijn het verkopen van bloembollen, speculaas of lootjes. Loten worden verkocht via verschillende organisaties, waaronder de Vriendenloterij, de Grote Clubactie of eigen lokale loterijen.

Grote Clubactie grootste achterban
Van de aanbieders van geldwervingsacties is de Grote Clubactie verreweg de grootste, met een achterban van zo'n 5.500 verenigingen. Door loten te verkopen aan familie en vrienden, halen clubs tijdens zo'n actie duizenden euro's op. 80% daarvan gaat direct naar de club. Dat is de hoogste afdracht van alle geldwervingsacties voor clubs in Nederland!

Financieel gezond verenigingsleven
Directeur van de Grote Clubactie, Frank Molkenboer, bekrachtigt de uitkomsten uit het onderzoek van het Mulier Instituut: "Het klopt dat clubs te kampen hebben met ledenvermindering, met een reductie aan inkomsten als gevolg. Wij zetten ons in voor een financieel gezond verenigingsleven. Daardoor is de Grote Clubactie, als landelijke geldwervingsactie met een lokaal karakter, relevanter dan ooit. Onze aantallen liegen er niet om: er hebben zich al ruim 4.200 verenigingen aangemeld voor de Grote Clubactie 2018. Rond de start van de actie, 15 september, zal dit aantal stijgen naar ongeveer 5.500 clubs!"

Meedoen kan nog steeds
Aanmelden voor de Grote Clubactie 2018 kan nog steeds. Meer info: www.clubactie.nl

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | ZATERDAG, 11.08.18 | 07.26 UUR
Vandaag:
5° | 2°
Meer weer...
Morgen:
7° | 4°advertentie
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.31413 s