Donderdag 20.02.20 | 17.20 uur

'Wandelvrouw’ Bregje test het nieuwe Christoffelpad uit

Burgervader wandelt met blogger naar Zwartsluis

Burgervader wandelt met blogger naar Zwartsluis

Burgervader wandelt met blogger naar Zwartsluis© TIP Hasselt

‘Wandelvrouw’ Bregje Schipper liep maandag en dinsdag als eerste het ‘Christoffelpad’. Dat is een nieuwe wandelroute langs de drie kernen van Zwartewaterland en Vollenhove. Burgemeester Bilder vergezelde de bloggende wandelaarster maandag van Hasselt naar Zwartsluis. Vanaf 8 september is de route verkrijgbaar bij de Toeristische Informatiepunten in Zwartewaterland.

"Wat een prachtig gebouw”, zegt Schipper maandagochtend in het Oude Stadhuis van Hasselt. “Gebouw? Het oudste stadhuis van Nederland uit 1550!”, verbetert Wim Zwitser van TIP Hasselt haar met een knipoog. Hij mag bezoekers graag wijzen op het erfgoed van Hasselt. Aan de overkant van de straat wil Schipper graag nog een relikwie uit dezelfde periode zien. In de Grote Kerk prijkt Christoffel aan de muur. De naamgever van de nieuwe route beschermt al eeuwenlang alle reizigers van de wereld.

En reizen doet Bregje Schipper vaak en graag. Tijdens een sabbatical deed ze op internet verslag van haar wandelingen en voordat ze het wist had ze zoveel volgers dat ze van wandelen haar beroep kon maken. Op www.wandelvrouw.nl en de social media doet ze verslag van haar trips. Dat wandelvak brengt haar nu in Zwartewaterland waar ze op uitnodiging van Marketing Oost het Christoffelpad loopt. “Ik had eerlijk gezegd nog nooit van deze streek gehoord en dacht dat Hasselt in België lag…”, verontschuldigd Schipper zich.

Voor burgemeester Bilder heeft ze daarmee meteen de ‘diepere laag’ van de route te pakken. “Dit is een prachtige wandelregio en met dit initiatief willen we meer mensen die schoonheid laten ontdekken. Overal langs de route heb je een prachtig wijds uitzicht”, zegt Bilder, die zelf wekelijks behoorlijk wat wandelkilometers aflegt. Die vallen echter in het niet bij die van Bregje Schipper.

De inwoonster van Enkhuizen verheugt zich op de ruim veertig kilometer die ze over twee dagen verdeeld. De nacht brengt ze door bij de Pieperhorizon. “Het thema van de route spreekt me aan. Stilte en zingeving passen ook bij wandelen. Dat is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je hoofd. Het thema past bij deze moderne tijd. Ik verwacht daarom dat veel wandelaars het Christoffelpad gaan lopen.”

Na het bezoek aan Christoffel in de Grote Kerk gaat ze samen met Bilder op pad. Veertig kilometer vol religieus erfgoed, natuurschoon, landgoederen, polders en water liggen voor haar. “Die afwisseling is ook de charme van wandelen. Ik loop door heel Europa: over bergen en door polders. Wandelen brengt je op plekken waar je anders nooit zult komen. Ook daarom heb ik veel zin in het Christoffelpad.”

De wandelroute is een initiatief van TIP Hasselt en kwam tot stand in samenwerking met Marketing Oost en vrijwilligers van de andere TIP’s in Zwartewaterland. Lokale horecabedrijven hebben speciale pelgrimsarrangementen ontwikkeld. De officiële presentatie van de route is tijdens Open Monumentendag op 8 september. Wie voor die tijd al wil wandelen, kan terecht bij TIP Hasselt.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 16.08.18 | 14.19 UUR
Vandaag:
10° | 9°
Meer weer...
Morgen:
11° | 8°advertentie
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.32087 s