Dinsdag 25.06.19 | 17.11 uur

Landelijk protocol waarschuwings- en signaleringsvlaggen

Reddingsbrigade Nederland verfijnt vlaggengebruik

Reddingsbrigade Nederland vindt dat volwassenen én kinderen de betekenis van de waarschuwings- en signaleringsvlaggen bij open water moeten kennen. Reddingsbrigades constateren dat dit bij velen niet het geval is. Reddingsbrigade Nederland neemt initiatief om daarin verandering te brengen. Het vlaggengebruik wordt verfijnd tot een nieuw landelijk protocol. De basissets van vlaggen zijn al door de International Life Saving Federation of Europe (ILSE) geaccordeerd. Voor 2019 wordt een publiekscampagne voorbereid.

Reddingsbrigades beschikken bij hun reddingspost(en) in elk geval over een basisset van vlaggen voor de vlaggenmast. Deze worden door lifeguards, op basis van de actuele situatie, gehesen. Om zwemmers, baders, watersporters en overige recreanten te waarschuwen en te informeren over de risico’s die verbonden zijn aan het zwemmen in open water, zoals de zee.

De basisset van vlaggen voor de vlaggenmast bestaat uit:

Rood-geel: 'Lifeguards aanwezig'
Deze geeft aan dat de reddingspost is geopend en in het verzorgingsgebied van de reddingsbrigade toezicht wordt gehouden door gekwalificeerde lifeguards.

Rood: 'Niet zwemmen! Zeer gevaarlijk'
Deze geeft ernstig gevaar aan en wordt gehesen als de condities van het (zwem)water zeer gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water worden ten zeerste afgeraden.

Geel: 'Pas op met zwemmen! Gevaarlijk'
Deze geeft gevaar aan en wordt gehesen als de condities van het (zwem)water gevaarlijk zijn. Zwemmen, baden en andere activiteiten op of in het water wordt afgeraden. Zwemmers en baders moeten extra voorzichtig en waakzaam zijn.

Oranje windzak: 'Pas op met zwemmen! Geen drijfmiddelen gebruiken'
Deze geeft aan dat het onveilig is om met (opblaasbare) drijfmiddelen het water op te gaan en wordt gehesen bij een aflandige wind en/of stroming.

Vlaggenstokken
Het landelijk protocol zal verder omvatten: een basisset van (zone)vlaggen voor vlaggenstokken (te plaatsen aan de waterlijn door reddingsbrigades op basis van de actuele situatie) en optionele vlaggen (te hijsen aan de vlaggenmast door reddingsbrigades in overleg met bevoegd gezag of op grond van de actuele situatie).

Eenduidigheid
Op een bewaakte zwemlocatie mag bij vlaggen geen verwarring bestaan over de inzet en de betekenis ervan. De verfijning tot een nieuw landelijk protocol dient daarom het doel 'eenduidigheid', naast aansluiting bij het internationale protocol van de ILSE. De publiekscampagne betreft alle waarschuwings- en signaleringsvlaggen en wordt voorafgegaan door een uitgebreide toelichting aan de reddingsbrigades. Het publiek kan bij de reddingsposten en op de website van Reddingsbrigade Nederland terecht voor meer informatie.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | ZATERDAG, 25.08.18 | 07.24 UUR
Vandaag:
35° | 21°
Meer weer...
Morgen:
30° | 18°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.28197 s