Donderdag 02.07.20 | 16.17 uur

Kijkje nemen in de keuken die kerk heet

Tweede editie voor Kerkproeverij in Zwartsluis

Tweede editie voor Kerkproeverij in Zwartsluis

Tweede editie voor Kerkproeverij in Zwartsluis© Anja Bos

De Kerkproeverij in Zwartsluis beleeft op de derde zondag in september de tweede editie. De drie kerkgenootschappen in het dorp heten die zondag alle belangstellenden van harte welkom voor een ‘kijkje in de keuken die kerk heet’. Iedereen krijgt de spreekwoordelijke kans om de proef op de som te nemen.

In 2017 stond dit, overigens landelijke, evenement voor het eerst op de agenda van de kerken in Zwartsluis. En het smaakt naar meer, naar een vervolg. De predikanten Henrico ter Beek (Gereformeerde Kerk), Adri Bloemendal (Hervormde Gemeente) en Arjan Wilschut (Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt) gaan op herhaling; voor Arjen van der Spek kan de Kerkproeverij 2018 in Zwartsluis als een voorproefje worden gezien. Hij deed afgelopen jaar intrede als tweede predikant bij de Gereformeerde Kerk en kan nog niet uit Sluziger ervaring spreken.

Zonder drempels
Wel heeft een ervaring met een andere laagdrempelige activiteit hem duidelijk gemaakt dat de Kerkproeverij een uitstekend initiatief is. “Tijdens een kerkenpad voor de groepen 8 van de basisscholen uit Enter/Holten vroeg een meisje of zij wel binnen mocht komen in de kerk. Dat geeft wel aan dat er een idee bestaat van een ‘besloten club’. De Kerkproeverij moet dat beeld wegnemen: iedereen is welkom, het is een open huis en de figuurlijke drempel is er niet”.

Smaakmaker
De drie ‘ervaren’ pastores beamen deze gedachte. Zij hebben vorig jaar beleefd dat de Kerkproeverij positief is ontvangen. Dat het voor betrokken gemeenteleden een fijne gelegenheid is om mensen uit hun omgeving uit te nodigen en dat mensen die zichzelf wat verder van de kerk af vinden staan, juist ook makkelijker binnenstappen. “Het is een prachtig handvat, een smakelijk menu om mee naar buiten te treden”, aldus Adri Bloemendal, die hierin wordt bijgevallen door Arjan Wilschut: “Mooi om te zien dat mensen die wat waren weggegleden juist op die zondag de stap weer wilden maken. De smaak te pakken, of weer te pakken, kregen”.

De drie kerken in Zwartsluis geven de Kerkproeverij-zondag hun eigen ingrediënten mee. Daarmee willen de drie kerkelijke gemeenten ook hun eigen identiteit tonen. Centraal bij alle drie staat echter dat de diensten niet anders dan anders zijn. Met hier en daar een wat ander accent, een andere smaakmaker. Maar dat zal vooral gericht zijn op uitleg.

“Oppassen dat we binnen onze eigen rituelen niet teveel vervallen in wat je geheimtaal zou kunnen noemen. Helder taalgebruik, dat is belangrijk. Het zet ons zelf ook weer aan het denken”, benadrukken de vier predikanten. “Wat voor ons alle vier geldt is, dat we willen laten weten dat we iets te zeggen hebben. Dat geloof het hoofdingrediënt van het leven is. We willen eventuele vooroordelen wegnemen en aan iedereen laten zien, merken én horen: je bent welkom!”

‘Handwoord’
De vier roergangers van kerkelijk Zwartsluis hopen dat vooral inwoners die de kerk niet echt kennen, komen proeven. “We zitten immers allemaal met dezelfde vragen. Wij pretenderen niet het antwoord op alle waaroms te hebben. Maar wel een ‘handwoord’ om daar mee om te gaan. Immers, het evangelie is van én voor iedereen!”
De Kerkproeverij wordt gehouden op zondag 16 september. In de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (Zomerdijk) begint de dienst om 9.30 uur, in de Gereformeerde Kerk (Het Singel) en de Hervormde Kerk (Kerkstraat) om 10.00 uur. Iedereen is van harte welkom! (www.gkv-zwartsluis.nl | www.gereformeerdekerkzwartsluis.nl | www.hervormdzwartsluis.nl)

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 06.09.18 | 10.28 UUR


advertentie

Vandaag:
21° | 13°
Meer weer...
Morgen:
22° | 13°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.38172 s