Woensdag 21.08.19 | 17.54 uur

Kansen voor starters op lokale woningmarkt

Raad stelt budget beschikbaar voor startersleningen

Op donderdag 1 november 2018 heeft de raad een budget van 500.000 euro beschikbaar gesteld voor startersleningen. Alle fracties deelden de mening dat het een goed instrument betreft om ook starters (mensen die voor het eerst een eigen woning willen kopen, red.) een kans op de lokale woningmarkt biedt. "Met het vorige budget zijn 37 startersleningen verstrekt", luidde mevrouw Fijn (BGZ) toch een kanttekening in. "Als dit een doorgaande lijn blijkt, moeten we dan niet een plafond vaststellen?"

De heer Spoelstra (CU) zag ook het belang van een plafond. "We stellen nu een half miljoen beschikbaar, maar is het nu zo dat we elk half jaar een half miljoen beschikbaar stellen?" Hij riep de wethouder dan ook op het verstrekken van startersleningen goed te evalueren. "We moeten niet voor bank willen spelen", ging hij verder. "Dat hebben we in het verleden met grond gedaan en dat is ons niet zo goed bevallen."

De heer Van Zandwijk (CDA) merkte op dat met de starterslening ook bewoners van sociale huurwoningen, die door hun huidige hoge vaste lasten minder makkelijk eigen geld mee kunnen nemen, een stukje worden ontlast in de aankoop van een eigen woning. "Verder hopen we dat de startersleningen ook voor de nieuwe woningen op de Kamperzeedijk mogelijk zijn." Met het oog op nieuwe woningen bleek de heer Eenkhoorn (PvdA) een punt van kritiek te hebben. "Ik begrijp dat nieuwe starters met deze lening alleen een bestaande woning kunnen kopen. Het met een starterslening kopen van een nieuwe woning is alleen mogelijk als je eerst een woning gaat huren, maar voor jonge stelletjes met een inkomen boven de grens is ook dat lastig."

Met de opmerking 'een goede regeling' maakte de heer Smits (VVD) er verder weinig woorden aan vuil. Ook de heer Beens (SGP) was zeer ingenomen met het voorstel om opnieuw 500.000 euro beschikbaar te stellen. Wel liet hij de wethouder weten de informatie over de startersleningen op de gemeentelijke website erg summier te vinden. "Kijk daar eens naar", klonk zijn oproep. Tot slot vroeg de heer Withaar (GB) zich openlijk af of het toevoegen van de combinatielening (een instrument om ook startersleningen aan de verplichte aflossingseis te laten voldoen, red.) wel legaal was. Met de opmerking dat het een landelijk goed gekeurde regeling betreft, kon wethouder Knol hem op dit punt direct geruststellen.

Verder gaf wethouder Knol te kennen dat het met een starterslening kopen van een nieuwe woning inderdaad alleen mogelijk is vanuit een huurwoning. "De suggestie om eens goed naar de informatie op de website te kijken, neem ik graag mee." In reactie op het plafond liet hij weten dat we in een nieuwe situatie zitten met gestegen vraagprijzen en bouwkosten, goedkope woningen die door beleggers worden opgekocht, studenten die met grotere schulden op de woningmarkt komen en leningen van maximaal 100 in plaats van 106 procent van de waarde. "Graag bieden we jongeren de mogelijkheid om hier te blijven wonen, maar we zullen alle ontwikkelingen, ook die in Den Haag, blijven volgen. Op basis daarvan kunnen we met de raad kijken hoe we hiermee verder willen."

Door: De Zwartewaterkrant | Astrid Mensink

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 02.11.18 | 09.34 UUR


advertentie

Vandaag:
22° | 13°
Meer weer...
Morgen:
24° | 13°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.2957 s