Maandag 19.08.19 | 15.41 uur

'Wi-j bin bli-j det jullie der allemoale bin'

Dialect zorgt tweemaal voor volle bak in Oude Stadhuis

Dialect zorgt tweemaal voor volle bak in Oude Stadhuis

Dialect zorgt tweemaal voor volle bak in Oude Stadhuis© Gerrit Slurink

Groot kenner en dialectliefhebber Corry Overmars opende, zowel op maandag 12 november als op dinsdagavond 13 november 2018, de dialectavond met de woorden: 'Wi-j bin bli-j det jullie der allemoale bin'. Zij memoreerde nog aan het feit dat het Nedersaksisch een officieel erkende taal in Nederland wordt. Daarna was het aan de leden van de werkgroep om dialectverhalen voor een volle zaal van het Oude Stadhuis ten gehore te brengen.

Jan Grolleman beet het spits af met 'Ofwŕrken', daarna Bertien Brinkman met verhalen over 'Eggie en Huppeluien'. Corry Overmars met een smerig verhaal over ingeslikte 'Lenzn' en 'Woarheid as een Koe'. 'Et Asselter besluut' werd verwoordt door Wijnand Uilen en Henk Woelderink's 'Kui-ert met ons een rundtien deur Asselt' ging als laatste onderdeel voor de pauze over de ludieke wijze het kuieren langs de winkels van vroeger.

Na de pauze was het de beurt aan Drikus van de Kolk met een verhaal 'Oaver de klokken van de toorn' en 'Het sloan van de klokke'.

"Et is toch ongeleufelijk det di-j dingn wet waarvan wi-j nog nooit eurd em". Tot slot van de avonden was er de fotoquiz van Jan Grolleman, Jan van Marle en Drikus van de Kolk die Hasselt. Het trio legde bepaalde locaties in Hasselt vast. Details waren zichtbaar en men moest raden waar dat was of waar het bij hoorde. Jan van Marle completeerde de foto’s van Jan Grolleman met anekdotes.

Fotoquiz
Op maandagavond werd Edwin Haasjes de winnaar van de fotoquiz. Hij had 21 correcte antwoorden van de 24 getoonde foto's. De winnaar op dinsdagavond werd Henk v.d. Kolk, met 19 correcte antwoorden. Namens de gemeente Zwartewaterland gaf wethouder Albert Coster op dinsdagavond acte de présence.

De dialectwerkgroep van de Historische vereniging Hasselt kijkt terug op twee geslaagde avonden. (www.historischevereniginghasselt.nl)

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 14.11.18 | 09.39 UUR


advertentie

Vandaag:
21° | 14°
Meer weer...
Morgen:
20° | 14°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.34933 s