Maandag 19.08.19 | 15.41 uur

Wethouder Coster blij met afronding werkzaamheden

Laatste steen voor keermuur Hanzestad Hasselt

De heer J. Assink, wethouder A. Coster (m) en de heer G. Snijder

De heer J. Assink, wethouder A. Coster (m) en de heer G. Snijder© DKN | RDV

In het bijzijn van wethouder Albert Coster van de gemeente Zwartewaterland, de heer John Assink (voorzitter van Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland, red.) en amateurarcheoloog Gerrit Snijder zijn donderdag 29 november 2018 officieel de werkzaamheden aan de keermuur bij het Justitie Bastion afgesloten.

Tijdens de reconstructie van de keermuur langs het Justitiebastion in Hasselt werd dit najaar een restant van een oude vestingmuur uit begin 1400 aangetroffen. De muur verkeerde in een slechte staat. In overleg met alle betrokkenen werd besloten het restant te slopen. Dankzij de inzet van Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland (SAWZ), gemeente Zwartewaterland en bouwpartner NTP Groep uit Hattem kregen de vestingstenen een tweede leven.

De laatste steen - in de keermuur - werd door dit drietal donderdagmiddag op ambachtelijke wijze ingemetseld.

De keermuur langs het Justitiebastion is aangelegd in de jaren 30 van de vorige eeuw. Het stond op de restanten van de oude vestingmuur uit begin 1400. De SAWZ heeft deze 'oude' stenen gesorteerd en/of afgebikt, met hulp van vele vrijwilligers. Een tijdrovende klus. Ook amateurarcheoloog Gerrit Snijder besteedde veel vrije tijd aan de renovatie van de keermuur. De stenen zijn deels gebruikt voor het bekleden van de nieuwe betonnen keerwanden, maar worden ook (later) gebruikt voor andere reconstructies.

SAWZ
De Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland (SAWZ) bestaat een klein jaar en heeft als doel het beschermen en behouden van het archeologisch erfgoed in Zwartewaterland e.o. De SAWZ is aangesloten bij de AWN (landelijke vereniging voor vrijwilligers in de archeologie) en maakt als werkgroep deel uit van AWN afdeling 20 IJsseldelta/Vechtstreek. De SAWZ is afhankelijk van donaties, subsidies of sponsoren. (www.archeologiezwartewaterland.nl)

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 29.11.18 | 16.15 UUR


advertentie

Vandaag:
21° | 14°
Meer weer...
Morgen:
20° | 14°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.30323 s