Maandag 24.02.20 | 14.14 uur

Wat is de maatschappelijke diensttijd voor jongeren?

Maatschappelijke diensttijd start september 2019

Tijdens de maatschappelijke diensttijd leer je iets nieuws en doe je daarbij iets voor een ander. Bijvoorbeeld door te helpen bij de reddingsbrigade en zo te zorgen voor een veilige zee en veilig strand. De diensttijd is vrijwillig en start vanaf september 2019. Tot die tijd oefenen organisaties en jongeren met de maatschappelijke diensttijd.

Ervaring en beloning
Tijdens de maatschappelijke diensttijd doen jongeren nieuwe ervaringen op bij een organisatie, zoals een restaurant of jeugdzorgorganisatie. Je leert iets nieuws, zoals koken, met machines werken of een evenement organiseren. Je kunt zo ontdekken welke studie of wat voor werk je wilt gaan doen. Je leert nieuwe mensen kennen, bijvoorbeeld door te sporten met jongeren met een ander geloof. Tijdens de maatschappelijke diensttijd doe je iets voor een ander. De overheid is aan het onderzoeken op welke manieren je nog meer beloond gaat worden voor de maatschappelijke diensttijd. Voorbeelden van beloningen zijn: een vrijwilligersvergoeding; een diploma, zoals een EHBO-certificaat; een training, zoals een taalcursus; kortingen, voor bijvoorbeeld een concertkaart.

Oefen mee in proeftuinen
Vanaf september 2019 start de maatschappelijke diensttijd. Tot die tijd oefenen organisaties in proeftuinen met de maatschappelijke diensttijd. Een proeftuin is een plek waar organisaties samen met jongeren oefenen met maatschappelijke activiteiten en projecten. Zoals sporten met andere jongeren die extra aandacht nodig hebben. Of maaltijden maken voor ouderen in de buurt. De overheid hoort van de organisaties en jongeren in de proeftuinen wat wel en niet goed werkt. En wat de wensen zijn voor de maatschappelijke diensttijd. Zo kan de overheid een goed ontwerp maken voor de maatschappelijke diensttijd vanaf mei 2019. Wil je meer weten over proeftuinen bij jou in de buurt? Stuur dan een e-mail naar mdt@minvws.nl

Op vrijdag 18 januari 2019 hebben 34 nieuwe projecten voor de maatschappelijke diensttijd door heel Nederland bericht gekregen dat ze financiering krijgen en van start kunnen gaan. In de maatschappelijke diensttijd krijgen jongeren de mogelijkheid om hun eigen talenten te ontdekken en ontwikkelen tijdens een periode waarin ze zich vrijwillig inzetten voor een ander of voor de samenleving. Bij de nieuwe projecten kunnen jongeren hun talenten inzetten op terreinen als media, cultuur en musea, onderwijs, techniek en ICT, zorg en klimaat, duurzaamheid en circulaire economie. Bij elkaar opgeteld ontvangen de nieuwe projecten zo’n 10 miljoen euro uit de begroting van staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS).

In de projecten wordt in de praktijk gekeken wat werkt en wat niet werkt. Op basis van de ervaringen wordt medio 2019 bepaald hoe de maatschappelijke diensttijd definitief vorm krijgt.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | ZATERDAG, 19.01.19 | 11.32 UUR
Vandaag:
6° | 4°
Meer weer...
Morgen:
7° | 6°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.30496 s