Donderdag 18.07.19 | 13.09 uur

Autodelen in Overijssel: Wat zijn de mogelijkheden?

'Fenomeen autodelen is bezig aan een opmars'

Fenomeen autodelen is bezig aan een opmars

Fenomeen autodelen is bezig aan een opmars© VanBeek

Het fenomeen autodelen is bezig aan een opmars. Ook in de provincie Overijssel hebben steeds meer mensen belangstelling voor autodelen. Zo heeft Enschede in 2018 de prijs voor het beste autodeelproject gewonnen. Wat houdt autodelen precies in? En wat zijn de mogelijkheden in Overijssel?

Hoe kun je delen?
De naam autodelen zegt het al: je deelt een auto met iemand anders. Wat veel mensen niet weten, is dat je op verschillende manieren aan autodelen kunt doen. De meest bekende vorm van autodelen is het klassieke autodelen. Dan huur je een deelauto via een organisatie. De auto’s staan op vaste plekken. Je kunt de auto reserveren via een speciale app. Oneway carsharing is iets voor jou als je je auto op een andere plek wilt kunnen zetten. Tot slot kun je ook als particulier jouw auto delen. Dit kun je makkelijk doen met een groep bekende mensen, zoals je buren. Maar je kunt dit ook makkelijk doen via een bemiddelaar met onbekende mensen.

Bekende aanbieders
Er zijn heel veel organisaties en platforms die autodelen aanbieden. Zo heeft MyWheels auto's in Zwolle, Kampen, Dalfsen, Hoonhorst en Wapenveld. Andere voorbeelden van bekende aanbieders zijn: ConnectCar, Oproepauto, StudentCar, Snappcar, Greenwheels, Oproepauto, car2go, Buurauto, Deelootoo en Private Share. Ben jij inwoner van de gemeente Enschede? Enschede Fietsstad 2020 heeft een leuke korting geregeld bij Greenwheels, MyWheels en SnappCar. Deze korting kun je bij elkaar sparen door een maand lang te fietsen binnen Enschede.

Voor- en nadelen
Er zijn verschillende redenen waarom autodelen gunstig is. Eigenaren van een deelauto kunnen dit bijvoorbeeld uit financieel oogpunt doen. Met de winst kunnen zij bijvoorbeeld de hoge kosten voor bijvoorbeeld de autoverzekering, de apk-keuring én de wegenbelasting betalen. Daarnaast is autodelen erg duurzaam. Je draagt bij aan een schonere leefomgeving. Als meer mensen gebruik maken van een deelauto, dan hoeven er minder auto's geproduceerd te worden. Ook zijn er natuurlijk minder auto's op de weg, wat zorgt voor minder verkeer. Tot slot kan autodelen parkeerproblemen in steden tegen gaan. Maar deel jij je auto? Dan is het logisch dat je niet altijd beschikking hebt over je auto.

Autodelen en de autoverzekering
Een autoverzekering vergelijken én afsluiten, is als huurder niet nodig. Dit is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de auto. Als je als particulier je auto deelt, dan is je ‘normale’ autoverzekering niet geldig. Je moet een speciale deelauto verzekering afsluiten. Het makkelijkste is om jouw auto via een organisatie of platform te verhuren. Dan regelt die organisatie namelijk dat jouw autoverzekering tijdelijk wordt vervangen door een verzekering die de huurder van de auto automatisch afsluit als er gebruik wordt gemaakt van de deelauto. Verhuur jij jouw auto niet via een organisatie? Dan is het raadzaam om een speciale verzekering via de Vereniging voor Gedeeld Autogebruik (VGA) af te sluiten. Deze verzekering geldt voor jou én de huurders.

Campagne
De Zwartewaterkrant wil zich graag positioneren aan de hand van inhoud. Dit soort journalistieke specials dragen hierin bij. De partner special is onderdeel van deze campagne, in samenwerking met Pricewise.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 22.01.19 | 12.00 UUR


advertentie

Vandaag:
24° | 13°
Meer weer...
Morgen:
24° | 13°


AGENDA
  • Donderdag 18.07.19
  • Vrijdag 19.07.19
  • Zaterdag 20.07.19
  • Zondag 21.07.19
  • Maandag 22.07.19
  • Dinsdag 23.07.19
  • Woensdag 24.07.19
  • Volledige agenda...
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.31714 s