Vrijdag 18.09.20 | 20.03 uur

KNMI geeft code geel af, waarschuwing geldt voor het hele land

Oppassen op de weg: code geel voor gladheid!

Gladheidbestrijding in Zwartewaterland

Gladheidbestrijding in Zwartewaterland© DKN | RDV

In het hele land komt gladheid voor door sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten. In het zuiden en westen van Zeeland plaatselijk ook door lichte sneeuwval. In de loop van de dag verdwijnt de gladheid op de meeste plaatsen. De gemeente Zwartewaterland gaat het lopende winterseizoen voor de belangrijkste wegen net als voorgaande jaren over tot preventieve gladheidbestrijding.

Dit houdt in dat er, op basis van de aangegeven weersvoorspelling, geprobeerd wordt de preventieve strooiroutes voor het intreden van de gladheid al gestrooid te hebben.

Bekijk de strooiroutes op de gemeentelijke website: www.zwartewaterland.nl/inwoners/onderwerpen-a-z_42008/product/gladheid-bestrijden_1648.html

De strooiroutes staan ook in het Uitvoeringsplan Gladheid preventie en bestrijding 2018-2019. Het plan is op bovengenoemde pagina te downloaden.

Specifieke locaties
Op een aantal specifieke plaatsen waar bijzondere gladheid kan optreden, zoals (brug)hellingen etc., is het mogelijk dat ook bij niet langdurige gladheid handmatig gestrooid wordt. Indien noodzakelijk worden hier zoutkisten geplaatst.
Op zondag wordt er bij de kerken gestrooid. Op markten uitsluitend op marktdagen.

Beleid gladheidbestrijding
Omdat het strooien schadelijk is voor het milieu, probeert de gemeente een goede balans te vinden tussen de bescherming van het milieu en de veiligheid van de mens. Bovendien kan niet overal worden gestrooid en moeten er dus keuzes gemaakt worden. Op basis van verschillende wegcategorieën en soorten gladheid zijn de keuzes van gladheidbestrijding in het Uitvoeringsplan Gladheid preventie en bestrijding vastgelegd.

Gladheidsmeldingsysteem
De gemeente beschikt over een gladheidmeldingssysteem, zodat zij in combinatie met een gladheidverwachting van de provincie preventief kan strooien. De dienstdoende coördinator gladheidbestrijding beslist op grond van de gladheidverwachtingen of er wel of niet gestrooid wordt.

Wat kunt u zelf doen?
Zelf kunt u een belangrijke bijdrage leveren door het voetpad voor uw woning of bedrijfspand goed begaanbaar te houden. Enkele tips voor bewoners om de gladheid op het trottoir te lijf te gaan, deze zijn:

Bij sneeuw is beter eerst te vegen en indien nodig daarna te strooien.
Veeg de sneeuw naar een plek waar niemand er last van heeft.
Houdt bij het vegen goten en rioolputten vrij van sneeuw.
Denk aan het milieu: maak matig gebruik van strooizout.
Strooi vooral op plekken waarover gelopen of gereden wordt.
Strooi zand om een dikke ijslaag begaanbaar te maken.


Tijdens winterse omstandigheden is het voor u als weggebruiker verstandig uw rijgedrag aan te passen aan die specifieke omstandigheden. De kans bestaat namelijk dat niet overal is gestrooid en dat u met onverwachte gladheid te maken krijgt.

Klachten
Meldingen of klachten over gladheidsbestrijding kunt u doorgeven via het meldingenformulier (www.zwartewaterland.nl) of via T 14 03.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 23.01.19 | 09.34 UUR
Vandaag:
19° | 9°
Meer weer...
Morgen:
20° | 9°advertentie
AGENDA

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.31626 s