Donderdag 23.05.19 | 20.50 uur

Doe meer aan de basiscursus 'weidevogelbescherming'

Hulp gevraagd weidevogels in Overijssel

Hulp gevraagd weidevogels in Overijssel

Hulp gevraagd weidevogels in Overijssel© Han Bouwmeester

Binnen enkele weken bevolken kieviten, scholeksters, tureluurs en grutto’s onze akkers en weilanden. Om deze vogels te behouden, dienen ze goed beschermd te worden. Landschap Overijssel is daarom op zoek naar vrijwilligers die hun steentje bij willen dragen. Nieuwe vrijwilligers doen eerst de basiscursus ‘weidevogelbescherming’.

Tijdens deze cursus van twee avonden maakt men kennis met de meest voorkomende weidevogels en het werk als beschermer ervan. Dit jaar geven we twee basiscursussen op twee verschillende locaties.

Weidevogels in kaart brengen
Inventariseren is de basis van de bescherming van weidevogels. Met een verrekijker wordt het gedrag van de vogels bekeken. Je leert hoe je de nesten vindt, de eieren herkent en het gedrag van vogels uitlegt. Als het nodig is, worden er stokjes bij de nesten gezet. Boeren kunnen zo hun werkzaamheden aanpassen op de aanwezigheid van nesten en kuikens.

Boerenlandvogelkenner
De cursus is voor jong en oud, voor iedereen met interesse voor de natuur en het landelijk gebied en de intentie heeft daadwerkelijk actief als beschermer aan de slag te gaan. Voor de cursus is geen bestaande kennis vereist.

Na de basiscursus gaan nieuwe vrijwilligers doorgaans eerst een periode met ervaren vrijwilligers op pad om verschillende soorten vogels in het boerenland te beschermen. Op deze manier doen ze meer ervaring op voordat ze zelfstandig gaan aan de slag gaan als beschermer. De cursisten dienen na de basiscursus van half maart t/m half juni minimaal een dagdeel per week beschikbaar te zijn voor het zoeken van nesten en het monitoren van uitgekomen eieren. De nieuwe vrijwilligers worden in overleg met de bestaande vrijwilligersgroepen ingedeeld.

Data en locatie
De tweedelige basiscursus start op woensdagavond 6 maart met deel twee op woensdagavond 13 maart locatie Landgoed de Horte in Dalfsen. Een andere mogelijkheid is op woensdagavond 20 maart met deel twee op woensdagavond 27 maart in Zwartsluis. Aanmelden is verplicht via: www.kennisrijk.landschapoverijssel.nl

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 18.02.19 | 12.00 UUR


advertentie

Vandaag:
22° | 7°
Meer weer...
Morgen:
20° | 7°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.28262 s