Donderdag 23.05.19 | 21.35 uur

Green Energy Day 2019

Werken met Duurzame Energie in Zwartewaterland

Werken met Duurzame Energie in Zwartewaterland

Werken met Duurzame Energie in Zwartewaterland© VanBeek

Green Energy Day staat voor de dag van het jaar waarop alle groene energie ‘op’ is. Dit jaar viel die dag op woensdag 6 februari 2019. Dit betekent natuurlijk niet letterlijk dat we met zijn allen volledig overschakelen op fossiele energie voor de rest van het jaar. Hoe zit dat?

Hoe zit de Green Energy Day-berekening in elkaar?
Volgens experts wordt in 2019 ongeveer 10,3 procent van de jaarlijkse energievraag gedekt door hernieuwbare, ofwel groene, energie. 10,3 procent van een jaar staat gelijk aan 37 dagen. Als we onze 10,3 procent groene stroom dus niet over het hele jaar zouden verdelen, maar in een keer op zouden maken dan was 6 februari de dag waarop we door onze groene stroom heen zouden zijn. Natuurlijk wordt in de werkelijkheid het groene- en fossiele energiegebruik gelijkmatig verdeeld.

Het belang van Green Energy Day
Green Energy Day maakt iedereen ervan bewust dat, hoewel Nederland wel vooruit is gegaan met zijn groene stroomvoorziening, er toch nog heel veel werk aan de winkel is. De Green Energy Day werkt bovendien erg motiverend. Elk jaar valt deze later dus de vooruitgang is goed zichtbaar. Zo viel in 2017 de Green Energy Day al op 24 januari. De doelstelling is dat we in 2030 een Green Energy Day hebben tegen het einde van april en in 2050 op 31 december. In dat jaar zouden we dus genoeg groene energie moeten produceren om 365 dagen per jaar te kunnen gebruiken. Wel moet vermeld worden dat er met Green Energy Day gekeken wordt naar al het energieverbruik. Zou er enkel en alleen gekeken worden naar het elektriciteitsverbruik dan zouden we dit jaar pas op 15 maart overschakelen op fossiele energie.

Ieder kan zijn steentje bijdragen
Hoewel de verantwoordelijkheid voor het groener worden van Nederland bij de overheid ligt, kan iedere gemeente en ieder individu natuurlijk ook zijn steentje bijdragen. In het Zwartewaterland is er bijvoorbeeld een initiatief dat ervoor zorgt dat minimaal 100 woningeigenaren dit jaar hulp krijgen aangeboden om hun huis te verduurzamen. Veel huiseigenaren kiezen ervoor om zonnepanelen op hun dak te plaatsen. Hoeveel zonnepanelen een huis nodig heeft om volledig groen te kunnen functioneren is afhankelijk van de grootte van het gezin en de manier waarop er met stroom wordt omgegaan. Een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar zo’n 3500 kWh. Om in deze hoeveelheid elektriciteit te voorzien, zijn ongeveer 17 zonnepanelen nodig. Ook kan iedereen meehelpen met het verplaatsen van Green Energy Day naar het einde van het jaar door zuinig om te gaan met energie. Koop apparaten met een groen energielabel, hang de was wat vaker op in plaats van de droger te gebruiken en laat apparaten niet op stand-by staan. Op deze manier kunnen huiseigenaren bovendien veel geld besparen op hun energiekosten. Om dit effect te versterken is het raadzaam om de goedkoopste energie in huis te halen. Velen maken gebruik van een energievergelijkingssite om zo het goedkoopste contract te kunnen afsluiten.

Campagne
De Zwartewaterkrant wil zich graag positioneren aan de hand van inhoud. Dit soort journalistieke specials dragen hierin bij. De partner special is onderdeel van deze campagne, in samenwerking met Pricewise.


Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 18.02.19 | 12.11 UUR


advertentie

Vandaag:
22° | 7°
Meer weer...
Morgen:
20° | 7°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.32911 s