Donderdag 23.05.19 | 20.50 uur

Uitreiking geldprijs op 28 maart in Het Trefpunt te Mastenbroek

Busweiler vindt eerste kievitsei in de Mandjeswaard

Busweiler vindt eerste kievitsei in de Mandjeswaard

Busweiler vindt eerste kievitsei in de Mandjeswaard© Landschap Overijssel

Op vrijdag 8 maart is op een maisakker bij Genemuiden het eerste kievitsei van Overijssel dit jaar gevonden. Natuurliefhebber Bertus Busweiler vond het nest met 1 ei in de namiddag, één week nadat in Friesland het eerste ei van Nederland werd gevonden. Het nest wordt nu beschermd voor de komende landwerkzaamheden.

Het ei werd om 15.11 uur gemeld en is zoals gebruikelijk door een medewerker van Landschap Overijssel gecontroleerd. Hierbij is vastgesteld dat het om een vers kievitsei gaat. Met de vondst van het eerste kievitsei is het weidevogelseizoen nu ook in Overijssel echt begonnen! Vrijwilligers trekken vanaf nu tot half juni het land in om op percelen waar landbewerkingen plaats vinden nesten te zoeken en deze in samenwerking met boeren te beschermen.

Voor weidevogels zoals de kievit heeft ons land een grote verantwoordelijkheid. Zo broeden elk jaar circa 200.000 broedparen van kieviten in ons land, zo’n 25% van de Europese populatie. Op grasland lopen nesten risico als gevolg van landbouwactiviteiten als bemesten of maaien. Op akkerland zijn bijna alle nesten in gevaar door werkzaamheden als ploegen, eggen, inzaaien of mechanische onkruidbestrijding tijdens het voorjaar. Bescherming door vrijwilligers en boeren is daarom ook hard nodig.

Wil je zelf ook aan de slag als Weidewachter om vogels van het boerenland actief te beschermen? Landschap Overijssel geeft op donderdagavond 20 maart met een tweedelige cursus voor nieuwe Weidewachters in Zwartsluis. Kijk voor meer informatie over deze cursus op kennisrijk.landschapoverijssel.nl

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | ZATERDAG, 09.03.19 | 19.15 UUR


advertentie

Vandaag:
22° | 7°
Meer weer...
Morgen:
20° | 7°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.29215 s