Woensdag 19.02.20 | 16.19 uur

'Het is wel een dankzegging waard'

100-jarige Trijntje viert verjaardag met dankdienst

Burgervader bezoekt 100-jarige in Zwartsluis

Burgervader bezoekt 100-jarige in Zwartsluis© Michiel van Eijken

100 jaar, Trijntje Esser - van Dalfsen kan het zelf eigenlijk niet geloven. Ze voelt zich helemaal geen 100. Ze is helder van geest, ze heeft de pas er flink in als ze achter haar rollator loopt - "die heb ik nog niet zo lang hoor!” - en ze woont nog zelfstandig. "Alleen dat ik mensen niet meer goed versta, daaraan merk ik wel dat ik oud ben," zegt ze.

Dankdienst
Trijntje viert haar 100ste verjaardag op een bijzondere manier. Haar dochters en kleindochter hebben als verrassing een dankdienst georganiseerd in de Gereformeerde Kerk in Zwartsluis. Trijntje is namelijk zo dankbaar voor haar leeftijd en voor alles wat ze heeft. “Dat ik zo oud mag worden, zo vitaal nog ben en zoveel lieve mensen om me heen heb, is wel een dankzegging waard,” zegt ze.

Hoewel Trijntje bang was dat er niemand zou komen, omdat ze zelf ook niet meer bij veel mensen komt, schudt ze ruim honderd handen na afloop van de dienst. Ook burgemeester Eddie Bilder feliciteert de 100-jarige.

Rijk met mensen
Zo’n dienst is nog nooit eerder gebeurd, aldus dominee Arjen van de Spek. Wel opvallend, het mag vooral níet over haar gaan. Trijntje is dankbaar, maar het gaat niet om haarzelf.

Ook een artikel in de krant over haar leven, hoeft van haar niet. Liever wil ze dat de aandacht naar anderen gaat. Ze praat dan ook liefdevol over haar tegendraadse doch strenge vader, kerkorganist en koordirigent Rijk van Dalfsen. “Hij kreeg ooit een lintje,” zegt ze trots.

Ook heeft ze het over haar man Nico. Ze ontmoette hem toen ze zestien was en ze trouwden in de Tweede Wereldoorlog. Ze praat over haar zes kinderen, dertien kleinkinderen en zestien achterkleinkinderen, waar ze zich zo rijk mee rekent. En over de mensen met wie ze tegenwoordig 's middags gezellig eet in de Schans.

Al die mensen verstaat ze niet meer zo goed, toch geniet ze ervan om bij hen te zijn. Maar er is ook gemis, want als je oud wordt, verlies je dierbaren. Haar man en twee van haar kinderen maken haar honderdste verjaardag helaas niet meer mee.

Toch kan ze alleen maar stralen als na de dankdienst haar woonkamer vol zit met haar familie. "Wat ben ik toch rijk," zegt ze meerdere keren. Als je haar vraagt om terug te kijken op de afgelopen honderd jaar, dan is ze het meest gelukkig met de mensen om haar heen.

Het geheim? Leven bij de dag
Het geheim van zo oud worden, dat wil iedereen natuurlijk graag weten. De familieleden en kennissen hebben wel hun vermoedens. Misschien komt het doordat ze altijd zo veel heeft gelopen, zelfs toen ze al flink op leeftijd was, liep ze nog dagelijks naar het dorp om boodschappen te doen. Misschien komt het doordat ze een aantal boeken per week leest, dat houdt je brein immers aan het werk. Het kan ook komen doordat ze altijd zo actief is geweest en jarenlang met haar man een loodgietersbedrijf en een winkel met kunstnijverheid- en huishoudartikelen had. Weer een ander denkt dat het geheim is dat ze nog altijd zo geniet van op terrasjes zitten in de zomer, met een glas rosé en een portie bitterballen.

Zelf is ze er nuchter over. “Ik heb vooral geluk gehad. Ik heb ook niet zoveel kwaaltjes en ga bijna nooit naar de dokter,” zegt ze. De toekomst laat ze op zich afkomen. 'Ik leef bij de dag.'

Door: De Zwartewaterkrant | Yasmine Esser

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 12.03.19 | 11.13 UUR
Vandaag:
8° | 3°
Meer weer...
Morgen:
10° | 8°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.32152 s