Zaterdag 18.01.20 | 08.36 uur

De weg van graan naar brood...

'Van Akker tot Bakker' in Museum Schoonewelle

‘Van Akker tot Bakker’ is de titel van de nieuwe tentoonstelling die in Museum Schoonewelle van start gaat. Op zaterdag 6 april opent (banket)bakker Jan Ekkelenkamp uit Zwartsluis deze expositie die een aansluiting vormt op de permanente tentoonstelling ‘Eeuwenoude sporen’ die gehuisvest is in het museum aan de Handelskade/Kerkstraat. Bijzonder is dat ‘Van Akker tot Bakker’ te vinden is op de eerste etage van het museumgedeelte aan de Kerkstraat-zijde, daar waar voorheen Bakkerij Van der Woude de meelzolder had.

In de nieuwe expositie staat de weg die het graan aflegt tot bij de bakker centraal. En dat door de eeuwen heen. Dat laatste mag ruim worden genomen, want het verhaal begint bij de hunebedbouwers. Toen deze zich gingen settelen ontstond de eerste vorm van landbouw. Wilde granen werd verbouwd.

In ‘Van Akker tot Bakker’ wordt de ontwikkeling van deze vorm van landbouw gevolgd. Van het zaaien en oogsten met de hand, via paard en wagen richting industriële revolutie. Om te eindigen bij de moderne wijze van akkerbouw, waarbij anno 2019 zelfs drones worden toegepast.

Een ander boeiend onderdeel van de bescheiden expositie is de bakkersgeschiedenis van Zwartsluis. Ooit telde het dorp bijna 30 bakkers. Op een inwonersaantal dat vergelijkbaar is met dat van nu. Zo rond de 4500 inwoners. Je kunt dus stellen dat er op de hoek van vrijwel iedere straat in het dorp wel een bakker te vinden was.

Een belangrijke rol hierin speelden ook de sluizen in Zwartsluis, want tal van schippers die het dorp passeerden kregen hun broden daar aan boord bezorgd. Dankzij een grote inbreng uit particuliere verzamelingen ontstaat een mooi beeld van de Sluziger bakkersgeschiedenis. Zowel in beeld als in materiaal. Zo treffen de bezoekers op de expositie de inrichting van een vroegere bakkerswinkel aan en zijn tal van voorwerpen te zien die in de bakkerijen een rol van betekenis spelen of speelden, zoals koek- en spuitvormen, broodknippers, gardes, deegstekers en een ouderwetse broodsnijmachine. (www.sluuspoort.nl | Anja Bos)

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 09.04.19 | 11.34 UUR


advertentie

Vandaag:
6° | 3°
Meer weer...
Morgen:
5° | 4°advertentie
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.33252 s