Zaterdag 18.01.20 | 08.36 uur

Op woensdag 1 mei 2019 is het weer zover!

Cultuur en tradities in Genemuiden: Luiemotte

Op woensdag 1 mei is het weer zover: Luiemotte. Langzamerhand wordt het dus tijd om plannen te gaan maken en aan de slag te gaan. Volgens de traditie wordt dit feest gevierd op de eerste dag van mei. Al sinds mensenheugenis is het de gewoonte dat dan in de vroege ochtend de kinderen met de Luiemottes door de straten van Genemuiden trekken. Met hun gebel en gezang wekken zij de langslapers en roepen hen op uit bed te komen. Ook dit jaar zal de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden deze traditionele voorjaarsviering organiseren.

Om het maken van een Luiemotte te stimuleren, zijn de regels eenvoudig.

Maak het niet te ingewikkeld, dat deed men vroeger ook niet. Een Luiemotte maken is niet zo moeilijk als het lijkt: de basis wordt gevormd door een ladder met daaroverheen een wit laken. Verder kan er wat gaas of een gebogen buis worden gebruikt om wat vorm aan het geheel te geven. Het belangrijkste is echter de versiering. Omdat het om een lentefeest gaat, moet die voor een deel uit weidebloemen bestaan. Maar ook ander natuurlijk materiaal mag gebruikt worden. Een enkel lint, slinger of iets dergelijks is ook geen probleem.

De website van de Stichting Vrienden van Oud Genemuiden: www.oudgenemuiden.nl biedt de deelnemers aan Luiemotte meer duidelijkheid. Iedere deelnemer wordt op dezelfde manier beloond.

Op de ochtend van woensdag 1 mei mogen de Luiemottes vanaf 07.00 uur vrij door Genemuiden trekken. Om 07.30 uur moeten ze zich melden bij de controlepost bij Tandarts Rooker aan de Pr. Irenestraat. Rond 07.45 uur verzamelen de Luiemottes zich op de Kaai, vóór ’t Olde Staduus. ’s Avonds om 19.00 uur verzamelen de Luiemottes zich bij het Historisch Centrum Genemuiden. Verwacht wordt dat de deelnemers hierna met de Luiemotte een rondgang maken door de Meente.

Alle deelnemende kinderen ontvangen na afloop op woensdagavond 1 mei een medaille.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 15.04.19 | 11.29 UUR


advertentie

Vandaag:
6° | 3°
Meer weer...
Morgen:
5° | 4°advertentie
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.34012 s