Woensdag 18.09.19 | 14.35 uur

Brandveiligheid van ouderen thuis is verantwoordelijkheid van iedereen

IJsselheem signaleert actief veiligheidsrisico’s

IJsselheem signaleert actief veiligheidsrisico’s

IJsselheem signaleert actief veiligheidsrisico’s © IJsselheem en Veiligheidsregio IJsselland

Het aantal dodelijke slachtoffers onder mensen die 65 of ouder zijn en zelfstandig wonen, is in de afgelopen tien jaar flink toegenomen. Ouderen die thuis wonen, zeker met een toenemende zorgvraag en eenzaamheid, zijn daarom een steeds grotere risicogroep. Drie studenten van HBO-verpleegkunde hebben voor IJsselheem Wijkverpleging onderzoek gedaan bij ouderen in Zwartsluis naar de rol die een wijkverpleegkundige op het gebied van brandveiligheid kan hebben.

Donderdag presenteerden zij de resultaten tijdens een bijeenkomst die IJsselheem en Veiligheidsregio IJsselland organiseerden voor vertegenwoordigers van verschillende organisaties en ouderenbonden.

Voorafgaand aan het onderzoek hebben de hbo-v studenten een training brandveiligheid gevolgd bij Veiligheidsregio IJsselland. De opgedane kennis hebben zij toegepast tijdens huisbezoeken aan ouderen, die wijkzorg van IJsselheem ontvangen, in Zwartsluis. Ook is gekeken welke hulp nodig is bijvoorbeeld in de vorm van een hulpkaart voor het snel verlaten van een woning bij brand. Verder hebben de studenten voorlichting gegeven aan mantelzorgers en wijkverpleegkundigen over brandveiligheid. Gebleken is dat wijkverpleegkundigen een signalerende rol kunnen hebben en de cliënt kunnen wijzen op risico’s. De verantwoordelijkheid blijft bij de cliënt en zijn of haar mantelzorger.

Langer veilig thuis
IJsselheem Wijkverpleging wil de resultaten van het onderzoek toepassen in de eigen organisatie en de opgedane kennis en ervaring ook delen met andere organisaties. Zij en trekt hierin samen op met Veiligheidsregio IJsselland. Veiligheidsregio IJsselland stimuleert dat mensen veiliger leven, maar zoekt samenwerking met organisaties die bij kwetsbare mensen thuis komen of die hen ondersteuning geven. Er zijn veel inwoners die zich minder goed kunnen redden in een noodsituatie. Daar is een gerichte aanpak voor nodig om hen te versterken in hun zelfredzaamheid, ook bij brand of andere onveilige situaties.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 07.06.19 | 09.11 UUR


advertentie

Vandaag:
17° | 8°
Meer weer...
Morgen:
19° | 9°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.46136 s