Vrijdag 05.06.20 | 14.26 uur

'Bonjour mesdames et messieurs'

Parijs populair als studiereis bij leerlingen Zwartsluis

Jeannine van Dam neemt cheque van 1000 euro in ontvangst

Jeannine van Dam neemt cheque van 1000 euro in ontvangst© Agnieten College

'Bonjour mesdames et messieurs', klinkt er door de bus terwijl de leerlingen van Agnieten College Zwartsluis uitrijden. Het zijn de eerste woorden van buschauffeur Sebastiaan gericht aan de leerlingen. De sfeer zit er meteen goed in. Op naar Parijs, een stad met vele gezichten. Voordat ze worden afgezet bij de Sacré-Cœur maken de leerlingen kennis met de donkere kant van Parijs. Onder de bruggen van de snelweg zien ze illegale tentenkampen en langs de kant van de weg zien we veel bedelaars met jonge kinderen.

Na de lange busreis kunnen de leerlingen eindelijk de benen strekken. Om bij de basiliek te komen beklimmen ze 222 treden, maar zelfs met krukken is dit geen probleem. Tijd voor een groepsfoto en genieten van het mooie uitzicht over de stad Parijs. Ze hebben nog even tijd om de wijk Montmartre te verkennen. Op het oude dorpsplein, Place du Tetre, zitten verschillende kunstenaars.

De volgende dag vertrekken de leerlingen in alle vroegte naar het centrum van Parijs. Ze beginnen de dag met een boottocht op de Seine. Hier maken de leerlingen al snel internationale vrienden en varen ze langs de beschadigde Notre-Dame die in de stijgers staat. Daarna is het tijd om zelfstandig Parijs te verkennen. ’s Avond laat de buschauffeur de de mooiste plekken zien van Parijs.

Na wederom een korte nacht stappen de leerlingen in de bus onderweg op weg naar Oradour-Sur-Glane. Dit Franse dorpje in tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgemoord door de SS. De resten van het dorp hebben de functie van een monument en zijn nog in oude staat. "Een brandlucht is nog steeds aanwezig", aldus de school.

Na de bezichtiging van het Centre de la Memoire lopen ze in stromende regen het dorpje in. De kerk waar alle vrouwen en kinderen zijn omgekomen maakt diepe indruk.

Een hartelijk ontvangst volgt op de camping waar een heerlijk diner klaar staat. Tijdens het eten overhandigen de leerlingen symbolisch het geldbedrag dat ze ingezameld hebben voor de stichting. Jeannine van Dam is zichtbaar geëmotioneerd en belooft het geld goed te besteden. Het plan is om nog voor de zomer een trampoline aan te schaffen. Gelukkig is inmiddels het gestopt met regenen en schijnt de zon en kunnen de leerlingen droog naar de bungalows. Een enkeling waagt zich nog even aan een duik in het zwembad.

Na een zeer koude nacht lijkt het een mooie dag te worden. Het zonnetje schijnt volop en na het uitgebreide ontbijt vertrekken ze naar de partnerschool in Saint-Benoit-du-Sault. Op het College Herve Faye wacht Zwartsluis een warm welkom.

De leerlingen worden in teams ingedeeld met Franse leeftijdsgenoten en volgen verschillende lessen en sporten samen. ’s Middags vertrekken ze naar het dorp voor een lunch (gemaakt door de leerlingen) en een wandeling door een van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Aan het einde van de middag vertrekken ze naar de camping waar het programma wordt voortgezet. Samen met de Franse leerlingen en docenten genieten we van een heerlijke maaltijd. Vrijdag wachtte een lange reis terug naar Nederland. Het Agnieten College Zwartsluis kijkt terug op een geslaagde week.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 11.06.19 | 11.03 UUR


advertentie

Vandaag:
14° | 7°
Meer weer...
Morgen:
16° | 6°advertentie
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.38435 s