Vrijdag 18.09.20 | 22.15 uur

Gezelschap zet wederom voet aan wal in Hanzestad Hasselt

Mariaklooster veilige haven voor Thomas a Kempis

Gezelschap zet wederom voet aan wal in Hanzestad Hasselt

Gezelschap zet wederom voet aan wal in Hanzestad Hasselt© DKN | RDV

De vlucht van Thomas a Kempis en zijn kloosterbroeders, kloosterzusters en Hanzekooplieden is dinsdag 11 juni, 590 jaar na dato nogmaals uitgebeeld. Na een tocht over de Overijsselse Vecht en het Zwartewater zette het gezelschap hedenmiddag wederom voet aan wal in de Hanzestad. Het gezelschap werd in Hasselt opgewacht door burgemeester Eddy Bilder en Albert Coster en Gerrit Knol, namens het college van burgemeester en wethouders van Zwartewaterland.

Welkomstwoord
Na een welkomstwoord door onze burgervader nabij de Rivierboulevard vertrokken de kloosterbroeders, kloosterzusters en Hanzekooplieden naar het Mariaklooster aan de Baangracht.

Mariaklooster
In 1429 tijdens een strijd om de bisschopszetel van Utrecht vluchten de kloosterbroeders, kloosterzusters en Hanzekooplieden van het Agnietenklooster van Zwolle naar Friesland. Onderweg vond deze groep, onder leiding van onder meer Thomas van Kempen, tijdelijk onderdak voor de nacht bij de Zusters. Deze Zusters woonden aan de Baangracht in het Mariaklooster, destijds onder de huisnummers, 5, 6 en 7.

Onderdak
Zowel de Juffers van Dikninge als de Juffers van het Zwartewaterklooster vonden in deze periode aan de Baangracht onderdak. Hasselt was in de late Middeleeuwen een sterke vesting. Velen hadden in de Hanzestad een schuilplaats. Het eerdergenoemde gezelschap van het Zwolse Agnietenklooster vond eveneens voor een nacht onderdak in een stal, toen ze op de vlucht waren voor een 'mogelijke oorlog' tussen twee bisschoppen. Thomas a Kempis maakte deel uit van deze groep, van zo'n 24 personen.

Mariaklooster aan de Baangracht

Mariaklooster aan de Baangracht© DKN | RDV


De Moderne Devotie
Na een korte wandeling door de aloude Hanzestad werd in het kerkelijk Centrum 'De Schakel' uitleg gegeven van de historische betekenis van Moderne Devotie, in combinatie met Hanze en de gemeente Zwartewaterland. De Moderne Devotie staat beschreven als een beweging die teruggaat naar de eerste christengemeente, namelijk een gemeente vol dienstbaarheid vanuit navolging. De 'Hanze' en Hasselt was met 24 andere plaatsen toch veel meer verbonden aan het water. Beide bewegingen waren sterk op samenwerking, gemeenschap en groei gericht. Daardoor hebben ze allebei de samenleving sterk gekleurd op het gebied van welvaart en welzijn.

De vlucht van Thomas a Kempis in 1429 staat ook beschreven als de Sint Barnabasdag.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 11.06.19 | 16.53 UUR
Vandaag:
20° | 9°
Meer weer...
Morgen:
19° | 9°advertentie
AGENDA

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.32673 s