Dinsdag 19.11.19 | 11.28 uur

Vanaf 1 juli 2019 verbod op appen op de fiets!

VVN maakt leerlingen bewust van gevaren in verkeer

Bellen, whatsappen of muziek luisteren terwijl je fietst. "Moet kunnen toch!" "Ík kan dat wel tegelijkertijd!" Of... valt dat tegen en zitten er toch ook risico's aan vast? Leerlingen uit groep 7/8 van OBS Aremberg uit Zwartsluis hebben op donderdag 13 juni op een gastles gehad van Veilig Verkeer Nederland over het gebruik van de smartphone op de fiets. Zien, leren en ervaren was het motto van de les. Het resultaat: leerlingen zijn zich meer bewust van de risico's van bellen, gamen en Whatsappen in het verkeer.

Bij ongevallen onder jongeren tussen de 12-24 jaar speelt bij 18% afleiding in het verkeer een rol speelt? Dat is bijna 1 op de 5; Juist het gebruik van de smartphone op de fiets, met name het typen van berichten in bijvoorbeeld Whatsapp of Facebook, leidt tot een grotere kans op een verkeersongeval? Uit ongevalsgegevens is gebleken dat fietsende scholieren de meest kwetsbare verkeersdeelnemers te zijn. In de les is eveneens aandacht besteed aan de MONO campagne en van de VVN Game Wheelie Pop. Deze game is gratis te downloaden en maakt leerlingen bewuster van de risico's van telefoongebruik op de fiets.

Tijdens de hebben de kinderen met elkaar gediscussieerd hoe ze kunnen voorkomen dat ze onderweg door hun mobiel worden afgeleid. Bijvoorbeeld door het geluid van de mobiel uit te zetten of de mobiel gewoon in de tas te laten. Voor het beluisteren van muziek vonden veel kinderen het een goed idee om van tevoren een playlist te maken en onderweg maar een oortje in te doen. Ook je oren heb je namelijk hard nodig in het verkeer. Gaat je mobiel toch nog over, als je op de fiets zit, dan vinden de kinderen het een goed idee om af te stappen. Met de klas hebben zij de populairste afspraken uitgekozen en deze op een safety-deal gezet.

Op de fiets? Even niets… is een les van Veilig Verkeer Nederland, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Zwartewaterland en ROV Oost-Nederland.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 17.06.19 | 14.09 UUR


advertentie

Vandaag:
4° | 1°
Meer weer...
Morgen:
4° | 1°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.30661 s