Woensdag 08.07.20 | 16.38 uur

Raad stelt krediet van 725.000 euro beschikbaar

Komgrensmaatregel Hasselt om de Weede in uitvoering

Op donderdag 20 juni 2019 heeft een ruime meerderheid van de gemeenteraad ingestemd met het raadsvoorstel aangaande de te nemen komgrensmaatregel ter hoogte van de kruising Vaartweg-Ter Wee-Zandvoortweg in Hasselt. Hiermee is een uitvoeringskrediet van 725.000 euro beschikbaar gesteld om op dit punt de verlegde komgrens duidelijk ter markeren, verkeersremmende maatregelen te nemen en een veilige oversteek voor fietsers en voetgangers te creŽren. De uitvoering start na de zomer van 2019 met als streven de werkzaamheden nog dit jaar af te ronden.

Aanleiding voor de komgrensmaatregel is uitbreiding van de nieuwbouwwijk Hasselt om de Weede. Met deze maatregel wordt de snelheid ter hoogte van de kruising Vaartweg-Ter Wee-Zandvoortweg van 80 naar 50 kilometer per uur teruggebracht. Om het verkeer af te remmen, krijgt de rijbaan waarlangs het verkeer Hasselt binnenrijdt een uitbuiging met een middengeleider van vijf meter. De rijbaan waarlangs het verkeer Hasselt verlaat wordt ter hoogte van de uitbuiging wat smaller en voorzien van een houten vangrail. Via de middengeleider komt er voor fietsers en voetgangers een veilige oversteek in twee etappes. Bovendien wordt de aansluiting van de Vaartweg op Ter Wee aangepast en de duiker van de Boekweitendam wordt voor fietsers verbreed.

In zijn reactie liet de heer Eenkhoorn (PvdA) weten liever een meer toekomstbestendige en veilige oplossing te zien en in zijn ogen is dat een rotonde. "Wij zijn bereid hiervoor een hoger krediet beschikbaar te stellen. Uiteindelijk is dat goedkoper dan eerst een knik in de weg aanbrengen om later alsnog een rotonde aan te leggen. Goedkoop is duurkoop." Met deze mening stemde de PvdA tegen het raadsvoorstel. Ook mevrouw Bosma (CDA) en de heer Smits (VVD) gaven de voorkeur aan een rotonde, maar zagen hierin geen aanleiding om tegen het raadsvoorstel te stemmen. "Wij zijn het ermee eens dat er iets moet gebeuren en dus stemmen wij in met dit voorstel", zei Bosma. Smits betwijfelde het remmende effect, ziet eerder een racebaan ontstaan. Met dit als stemverklaring ging hij wel met het voorstel mee.

De andere fracties zagen het raadsvoorstel duidelijk anders. "Dit is de beste keuze voor onze gemeente", concludeerde de heer Huisbrink (SGP). De heer Felix (BGZ) was blij de door zijn fractie voorgestelde extra verkeersremmende maatregelen als de houten vangrail terug te zien in het voorstel. "Wel missen wij de onderbouwing van hoeveel veiliger deze extra maatregelen de kruising maken. Wellicht hadden wij dan de zorg bij PvdA, CDA en VVD weg kunnen nemen. Verder verzoeken wij de wethouder toe te zien op de toepassing van het geluidsluwe asfalt en om handhaving van de snelheid van 50 kilometer per uur." Ook Gemeentebelangen - al was er bij deze fractie aanvankelijk voorkeur voor een andere variant - en ChristenUnie konden instemmen met raadsvoorstel.

In zijn reactie liet wethouder Knol weten niet aan te kunnen geven hoeveel veiliger de extra verkeersremmende maatregelen de kruising maken. Wel kon hij toezeggen toe te zien op de toepassing van het geluidsluwe asfalt en zeker actie te zullen ondernemen als handhaving van de maximum snelheid van 50 kilometer per uur in de praktijk nodig blijkt te zijn. De heer Eenkhoorn stelde tot slot nog de vraag hoe de fietsers en voetgangers na een veilige oversteek hun weg ook veilig kunnen vervolgen richting de Verkavelingsweg en Van der Vechtlaan. De wethouder gaf te kennen al eerder te hebben aangegeven zijn best te willen doen voor een fietspad om de verbinding met het buitengebied langs de Zandvoortweg te realiseren.

Door: De Zwartewaterkrant | Astrid Mensink

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 20.06.19 | 23.18 UUR


advertentie

Vandaag:
19° | 11°
Meer weer...
Morgen:
21° | 13°


AGENDA
  • Donderdag 09.07.20
  • Vrijdag 10.07.20
  • Zaterdag 11.07.20
  • Zondag 12.07.20
  • Maandag 13.07.20
  • Dinsdag 14.07.20
  • Woensdag 15.07.20
  • Volledige agenda...
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.31027 s