Maandag 24.02.20 | 09.06 uur

Edel Grass blijft als naam gevende sponsor verbonden aan tournament

Heerenveen wint Edel Grass U14 Talent Tournament

SC Heerenveen wint Edel Grass U14 Talent Tournament

SC Heerenveen wint Edel Grass U14 Talent Tournament© Sc Genemuiden | Helmich Lubberts

Op zaterdag 22 juni 2019 vond op Sportpark de Wetering in Genemuiden de vijfde editie van het Edel Grass U14 Talent Tournament plaats. Voor de organisatie en de vele vrijwilligers was het vroeg dag. In alle vroegte werden de accommodatie en de velden gereed gemaakt voor de twaalf deelnemende teams uit binnen-, en buitenland. Terwijl traditiegetrouw Biscaya van James Last over het sportpark klonk, druppelen de eerste teams binnen, bij het toernooisecretariaat.

De reisafstanden die de deelnemers hebben afgelegd verschillen fors. Zo moesten Sparta Rotterdam, Fortuna Sittard en Rot-Weiss Essen al vroeg uit de veren. De Duitse deelnemer 1.FC Köln en het Belgische Beerschot kozen ervoor om een overnachting te boeken in de buurt. Voor de organisatie was het ook dit jaar weer spannend of alle teams op tijd waren voor de centrale opening. Klokslag 09.00 uur melde zich de laatste deelnemer en kon de centrale opening conform planning van start.

Opening
De opening werd gedaan door speaker Gert-Jan van den Berg. Tijdens de opening werden de aanwezigen getrakteerd op een filmpje met welkomstwoord van de organisatie met de klanken van Martin Garrix. Vervolgens werden de scheidsrechters, de mannen van de medische verzorging en de teams voorgesteld. Aansluitend op de presentatie werden er teamfoto’s gemaakt door de ‘huisfotograaf’ van Sportclub Genemuiden Helmich Lubberts.

Wedstrijden
Na de ‘verplichtingen’ begonnen de teams aan datgene waarvoor zij naar de Tapijtstad waren gekomen. De aftrap van de poulewedstrijden was om 10.00 uur en in poule A mochten SC Heerenveen, 1.FC Köln, PEC Zwolle, FC Emmen, Fortuna Sittard en Beerschot de strijd met elkaar aangaan. Met SC Heerenveen als titelverdediger en 3 debutanten op het Edel Grass U14 Talent Tournament een interessante poule. De verschillen waren klein en men was goed aan elkaar gewaagd. Halverwege de poulewedstrijden was er nog maar 7 keer gescoord in 9 wedstrijden.

Ook in poule B kon men rekening houden met boeiende duels. In deze poule was men uiteraard ook benieuwd wat de plaatselijk trots Sportclub Genemuiden hier kon betekenen. FC Groningen, Rot-Weiss Essen, Sparta Rotterdam, Cambuur en debutant Go Ahead Eagles completeerden poule B. Ook hier kon men halverwege de poulewedstrijden constateren dat de onderlinge verschillen erg klein waren. De start van Sportclub Genemuiden was veelbelovend met een gelijkspel tegen Go Ahead Eagles. Echter tegen Cambuur Leeuwarden, Sparta Rotterdam en FC Groningen liepen de junioren uit Genemuiden tegen nederlagen aan, om vervolgens de poulewedstrijden met een gelijkspel tegen Rot-Weiss Essen af te sluiten. Aan het eind van de poulewedstrijden van poule B konden er 14 doelpunten worden genoteerd in 15 wedstrijden. Kortom een spannende strijd die leidde tot een 1e plaats voor FC Groningen in de poule gevolgd door Sparta Rotterdam. De plaatsen die recht gaven op de kruisfinales.

In poule A waren inmiddels ook de kruisfinalisten bekend en daar eindigde SC Heerenveen op de eerste plaats. FC Emmen eindigde met 1 punt minder op de tweede plaats. De kruisfinalisten waren dus bekend en voorafgaand aan de wedstrijden om plaats 5 tot en met 12 werden deze gespeeld.

Kruisfinales en plaatsen 5 tot en met 12
In de kruisfinale wist SC Heerenveen te winnen van Sparta Rotterdam. Lange tijd leek het erop dat er een strafschoppenserie nodig was, echter Hylke Priem zorgde kort voor tijd voor de winnende treffer. FC Groningen rekende af met buur FC Emmen en won met 2-0. Nu de grote finale en de kleine finale bekend waren, was het tijd om te strijden voor de plaatsen 5 tot en met 12.
PEC Zwolle en Cambuur Leeuwarden mochten onderling gaan uitmaken wie de 5e of 6e plaats zou innemen. Na een boeiende wedstrijd stond de beginstand ook als eindstand op het scorebord. PEC Zwolle wist de strafschoppenserie naar zich toe te trekken en legde daarmee beslag op plaats 5.

De wedstrijd om de plaatsen 7 en 8 was een Duits onderonsje. 1.FC Köln en Rot-Weiss Essen moesten het tegen elkaar opnemen. Ook hier stond de brilstand na 20 minuten voetballen nog op de klok. Een bloedstollende strafschoppenserie volgde waarin uiteindelijk Rot-Weiss Essen met 9-8 aan het langste eind trok.

Om plaats 9 en 10 mochten de Eagles uit Deventer aantreden tegen Fortuna Sittard. Tot aan deze wedstrijd hadden Go Ahead Eagles en Fortuna Sittard slechts één keer gescoord en een gelijkspel lag voor de hand. Go Ahead Eagles verraste Fortuna Sittard en misschien ook wel zichzelf, door 3 keer te scoren en zo beslag te leggen op plaats 9.

Voor de plaatselijke trots Sportclub Genemuiden stond de wedstrijd tegen Beerschot in het teken van laatste worden of niet. In de reguliere speeltijd zorgde Milan Drost voor 2 doelpunten. Echter ook Beerschot wist 2 keer het net te vinden waardoor ook hier strafschoppen de beslissing moesten brengen. Sportclub wist in de strafschoppenserie af te rekenen met Beerschot en eiste daarmee plaats 11 op.

Kleine finale
Om 15.40 uur werd afgetrapt in de kleine finale die tussen Sparta Rotterdam en FC Emmen ging. Sparta Rotterdam nam al snel afstand van FC Emmen en na 20 minuten stond er een eindstand van 3-0 op het scorebord. Het brons ging dus mee naar Rotterdam. Een prima prestatie die de vertekende eindklassering van 2018 deed vergeten.

Grote finale
Om 16.00 uur stond vervolgens de ‘grote finale’ op het menu met hierin voor de derde keer SC Heerenveen. Tegenstander was de Trots uit het Noorden namelijk FC Groningen. De derby van het Noorden zorgde voor veel publiek langs het hoofdveld. SC Heerenveen had de wedstrijd onder controle en FC Groningen kon hier niet zo veel tegen inbrengen. Nadat SC Heerenveen middels een rake kopbal van Hylke Priem de voorsprong had genomen, controleerde het verder de wedstrijd. Doordat SC Heerenveen verzuimde de voorsprong uit te breiden, bleef het spannend tot het eindsignaal. Gescoord werd er niet meer en zo ging voor de derde keer de beker naar SC Heerenveen.

Prijsuitreiking
Aansluitend op de finale vond op het ‘Gerrit de Duis-plein’ de prijsuitreiking plaats. Nadat de bekers waren uitgereikt voor de plaatsen 4 tot en met 12, was het de hoogste tijd voor de individuele prijzen van het toernooi. De topscoorder van het toernooi werd Tygo Land van SC Heerenveen met 3 doelpunten. Zoals geschreven lag het niveau van de teams heel dicht bij elkaar en dat was ook terug te zien in het aantal doelpunten wat werd gescoord. Naast de bokaal ontving Tygo een paar voetbalschoenen van Mizuno. Vervolgens werd de keeper van het toernooi in het zonnetje gezet. Tijdens het toernooi werden de keepers beoordeeld door 2 keepertrainers en zij kwamen met Xavier van Dijk als beste keeper van het toernooi. Met name zijn rol in de kruisfinale gaf de doorslag. Hij stopte bij een gelijke stand een penalty van FC Emmen en gaf met een snelle spelhervatting de assist op de winnende treffer. Voor hem lag er naast de bokaal een paar keeperhandschoenen van Sport-Inn klaar.

Vervolgens was er de prijs van de ‘Rookie of the tournament’. Deze prijs, een prachtige bokaal, werd beschikbaar gesteld door L&M Workwear uit Genemuiden en ging naar Yenio Holder van FC Groningen. Deze 12-jarige speler liet zien dat de scouts van FC Groningen het bij het goede eind hadden toen zij hem destijds bij GVAV Rapiditas zagen spelen.

Tijdens het toernooi werd ook door verschillende beoordelaars de speler van het toernooi uitgekozen. Een lastige opdracht omdat er doorgaans veel talenten aanwezig zijn bij de jeugdopleidingen van de BVO’s. De bokaal van speler van het toernooi ging naar Ayoub Oufkir van Sparta Rotterdam. Deze speler viel op door zijn techniek en tactisch inzicht. Een sierlijke voetballer waar mensen voor naar het voetbalveld gaan. Ook hij ontving een paar mooie voetbalschoenen van Mizuno.

In het programmaboekje van het toernooi stond een column van Nick Hoekman over talenten. Voornoemde spelers zijn van die talenten waarover de columnist schreef. "Spelers met zowel technische als tactische bagage waar de columnist alleen maar van kon dromen. Laten we hopen dat zij hun talenten en kansen blijven benutten, zodat zij over een paar jaar aan de deur van de 1 selecties kloppen van hun club."

Op het Edel Grass U14 Talent Tournament is ook ‘FairPlay’ een item waar de organisatie graag de nadruk op legt. De FairPlay-cup werd dit jaar gewonnen door de Friese deelnemers uit Leeuwarden. Naast de schaal ontvingen zij, namens Holandia Steigerbouw, een bon van Mizuno voor sneakers voor de hele selectie.

Na deze prijzen werden de prijzen 1 tot en met 3 uitgereikt met de bijbehorende medailles. Sparta Rotterdam en FC Groningen ontvingen respectievelijk de bronzen en zilveren medailles. De afsluiting was uiteraard gereserveerd voor de gehele selectie en staf van SC Heerenveen. Voor de derde keer in de vijfjarige historie gingen zij met de Wisselbeker aan de haal.

EHB(S)O en vrijwilligers
Een bijzonder woord van dank ging ook uit naar de EHB(S)O. De eerstehulppost voor sportongevallen. Matthijs Winter en Timo ter Haar verzorgden voor hun studie de medische ondersteuning en werden daarbij geassisteerd door Cees de Bruin.
De organisatie en Sportclub Genemuiden als gastheer kijken terug op een geslaagd toernooi. "Een toernooi wat enkel kon slagen door de vele vrijwilligers, sponsoren en uiteraard de deelnemers. De 5e editie van het toernooi is inmiddels weer verleden tijd en we gaan ons weer opmaken voor de 6e editie in 2020. Tijdens het toernooi maakte Edel Grass bekend ook de komende jaren verbonden te blijven aan het toernooi."

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 24.06.19 | 12.01 UUR


advertentie

Vandaag:
10° | 5°
Meer weer...
Morgen:
6° | 6°


AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.31976 s