Zaterdag 24.10.20 | 15.13 uur

Tarieven Opslag Duurzame Energie (ODE) blijven stijgen

Energierekening 2020: gasbelasting wordt flink verhoogd

Energierekening 2020: gasbelasting wordt flink verhoogd

Energierekening 2020: gasbelasting wordt flink verhoogd© Van Beek

De energierekening wordt in 2020 ongeveer 100 euro lager dan in 2019. Dat liet het kabinet weten op Prinsjesdag. Deze daling heeft voornamelijk te maken met de daling van de energiebelasting. Wat staan bewoners van Zwartewaterland nog meer te wachten? En hoe kunnen zij de energierekening zo laag mogelijk houden?

Belasting op gas flink omhoog
Nederlandse huishoudens moeten in 2050 van het aardgas af zijn. Daarom wil de overheid woningeigenaren stimuleren om vrijwillig afscheid te nemen van hun gasaansluiting. Dat doen zij door de belasting op gas flink te verhogen, waardoor het dus minder aantrekkelijk wordt om gas te (blijven) gebruiken. In 2020 zal de energiebelasting op gas met 3,99 cent per m3 stijgen. Daar staat tegenover dat de energiebelasting op elektriciteit met 0,09 cent per kWh gaat dalen. Daarnaast hebben huiseigenaren die elektriciteit gebruiken recht op een korting op de energiebelasting. De overheid zal deze tegemoetkoming in 2020 met bijna € 216 verhogen tot € 527,17. Toch moeten huiseigenaren niet te vroeg juichen. Het kabinet zat er het afgelopen jaar namelijk flink naast met zijn voorspelling voor de energierekening. De energierekening viel veel hoger uit dan was berekend. Des te belangrijker is het om door te gaan met energieleveranciers vergelijken. Op deze manier weet de klant zeker dat hij of zij niet te veel betaalt.

Tarieven voor de Opslag Duurzame Energie (ODE) blijven stijgen
De tarieven voor de Opslag Duurzame Energie (ODE) zullen de komende jaren verder blijven stijgen. Volgens de overheid is dit noodzakelijk om de doelen uit het Klimaatakkoord te halen. De opbrengsten hiervan worden namelijk gebruikt voor subsidies om duurzame energie te bevorderen. Denk hierbij aan de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Het kabinet wil wel een eerlijkere verdeling tussen de vaste lasten van burgers en bedrijven. Daarom dragen bedrijven vanaf 2020 meer bij aan de ODE op de energierekening dan particuliere verbruikers. Bedrijven betalen nu de helft, dat wordt verhoogd naar tweederde.

Investeren in energiebesparende maatregelen
Door de stijging van de belasting op gas is het steeds interessanter om te investeren in energiebesparende maatregelen. Op deze manier draagt de bewoner een steentje bij aan een beter klimaat. Daarnaast gaat de energierekening flink omlaag. Bij het verduurzamen van de woning kan men denken aan het aanbrengen van goede isolatie, het plaatsen van zonnepanelen of HR++ glas en het investeren in een duurzame verwarmingsinstallatie. Energiebesparende maatregelen zorgen niet alleen voor een lagere energierekening, maar ook voor meer wooncomfort en een waardevermeerdering van de woning. Bewoners kunnen ook een eerste stap tot duurzaam wonen zetten door energieleveranciers vergelijken en te kiezen voor een leverancier van groene stroom. Voor inwoners die hulp nodig hebben bij het kiezen van de juiste energiebesparende maatregelen heeft de gemeente het project Duurzaam (T)huis gelanceerd. Er komt dan een adviseur bij de bewoner langs om te bespreken welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn en wat de kosten daarvan zijn.

Campagne
De Zwartewaterkrant wil zich graag positioneren aan de hand van inhoud. Dit soort journalistieke specials dragen hierin bij. De partner special is onderdeel van deze campagne, in samenwerking met Pricewise.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

Gerelateerde artikelen:

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 15.10.19 | 08.18 UUR
Vandaag:
15° | 6°
Meer weer...
Morgen:
15° | 6°advertentie
AGENDA
  • Zaterdag 24.10.20
  • Zondag 25.10.20
  • Maandag 26.10.20
  • Dinsdag 27.10.20
  • Woensdag 28.10.20
  • Donderdag 29.10.20
  • Vrijdag 30.10.20
  • Volledige agenda...
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.28371 s