Dinsdag 14.07.20 | 13.07 uur

Nederland niet de absolute koploper!

Elektriciteit wordt steeds duurder: hoe komt dat?

Elektriciteit wordt steeds duurder: hoe komt dat?

Elektriciteit wordt steeds duurder: hoe komt dat?© VanBeek

In West-Europa is elektriciteit het afgelopen jaar duurder geworden. Ook Nederland ontkwam op dat vlak niet aan prijsstijgingen. Sterker nog, de groothandelsprijzen voor stroom stegen in ons land harder dan in de landen om ons heen. Dat blijkt uit het jaarrapport van netbeheerder TenneT waarin ontwikkelingen en trends op de energiemarkt aan de orde komen.

Nederland niet de absolute koploper
Volgens Tennet kwam de gemiddelde prijsstijging voor heel West-Europa in 2018 uit op 24 procent. In Nederland werd er echter een plus van 33 procent geconstateerd. Als we de prijzen van Nederlandse energieleveranciers vergelijken met die in andere landen, wordt al snel duidelijk dat we geen koploper te zijn. Stroomafnemers in Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Polen en Oostenrijk waren op jaarbasis nog duurder uit.

Dichtdraaien Groningse gaskraan heeft direct effect op stroomprijzen
De wijze waarop in een land energie wordt opgewekt heeft in veel gevallen een sterke invloed op de soms pittige stijging van het prijsniveau van elektriciteit. Zo bleek België in 2018 te kampen te hebben met een aantal kerncentrales die voor langere periodes deels niet inzetbaar waren. Hierdoor moest het land meer dure stroom vanuit het buitenland importeren om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. In ons eigen land zorgde onder meer het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen voor stijging van de elektriciteitsprijzen. Veel elektriciteitscentrales in Nederland wekken stroom op met behulp van gas en vanwege teruggedrongen binnenlandse aanvoer moest dat gas nu duurder in het buitenland worden ingekocht. Overigens werd de stijging van de Nederlandse stroomkosten in 2018 nog enigszins getemperd, omdat onze energiebedrijven in staat waren om relatief goedkope stroom in Duitsland te kopen.

Overige factoren voor prijsstijgingen
Naast kern- en gascentrales zijn er in Europa ook nog veel kolencentrales actief. De kolen die daar nodig zijn om elektriciteit op te kunnen wekken, werden in 2018 eveneens duurder. Daarnaast werden elektriciteitscentrales geconfronteerd met een hogere lastendruk vanwege hun vervuilende CO2-uitstoot. Ook de weersomstandigheden speelden vorige jaar in sommige landen een belangrijke rol met het oog op het stijgende prijsniveau voor stroom. Langdurige droge periodes hadden namelijk een negatief effect op gebieden die afhankelijk zijn van goed gevulde stuwmeren voor het opwekken van stroom door middel van waterkracht. Het lagere beschikbare vermogen moest ook in dat soort gevallen veelal opgevangen worden met het inkopen van extra elektriciteitscapaciteit in het buitenland.

Energietransitie stuwt prijsniveau verder op
In aanloop op de energietransitie, waar Nederland de komende decennia mee te maken krijgt, wordt er steeds meer duurzame energie opgewekt. Die trend zal alleen maar verder toenemen als het aan politieke partijen, zoals de ChristenUnie ligt. Deze partij stelde eerder dit jaar een provinciaal dakenplan (Zie link onderaan dit artikel, red.) voor, waarbij zoveel mogelijk daken worden benut voor het opwekken van zonnestroom. Dit soort plannen zijn zonder twijfel lovenswaardig, maar vereisen wel forse investeringen. Die investeringen kunnen weliswaar in eerste instantie via subsidies deels worden getemperd, maar uiteindelijk zal de rekening van het uitdelen van dat soort subsidies toch via bijvoorbeeld de energiebelasting aan de eindgebruiker worden doorberekend. Om de kosten voor consumenten nog enigszins binnen de perken te kunnen houden, is ook de komende jaren regelmatig prijzen van energieleveranciers vergelijken daarom eigenlijk gewoon een must.

Campagne
De Zwartewaterkrant wil zich graag positioneren aan de hand van inhoud. Dit soort journalistieke specials dragen hierin bij. De partner special is onderdeel van deze campagne, in samenwerking met Pricewise.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

Gerelateerde artikelen:

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 29.10.19 | 15.42 UUR
Vandaag:
18° | 12°
Meer weer...
Morgen:
21° | 11°


AGENDA
  • Dinsdag 14.07.20
  • Woensdag 15.07.20
  • Donderdag 16.07.20
  • Vrijdag 17.07.20
  • Zaterdag 18.07.20
  • Zondag 19.07.20
  • Maandag 20.07.20
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.30301 s