Vrijdag 18.09.20 | 22.15 uur

Driedelige cursus met Marcel Zwitser

Cursus over Joseph Haydn in Bibliotheek Hasselt

In de eerste weken van het Beethoven-jaar 2020 belicht Marcel Zwitser de muziek van Joseph Haydn, de ondergewaardeerde, maar vaak verrassende grondlegger van de Weense klassieke stijl, die een jaar Beethovens docent is geweest en van wie Beethoven beslissende impulsen kreeg voor zijn eigen werk. Deze driedelige cursus is op de woensdagavonden 8, 15 en 22 januari, om 20.00 uur in Bibliotheek Hasselt.

Franz Joseph Haydn
De verdienste van Franz Joseph Haydn (1732-1809) voor de klassieke muziek is immens: hij vestigde de traditionele vierdelige vorm van de klassieke symfonie, stuwde het strijkkwartet naar een eerste hoogtepunt en droeg wezenlijk bij aan de ontwikkeling van de klassieke vormen als rondo en sonate. Terecht wordt zijn naam genoemd in elk muziekgeschiedenisboek.

Meesterwerk
In de praktijk van de concertzaal is Haydns faam echter gebaseerd op een relatief klein aantal werken: een aantal late symfonieën (uit een totaal van meer dan honderd), enkele strijkkwartetten (uit 68), pianotrio’s (uit 43) en pianosonates (uit 62) – en niet te vergeten twee avondvullende oratoria, waarvan Die Schöpfung (1799) algemeen als zijn meesterwerk geldt. "Veel muziek daterend van de jaren vóór de hoogtijdagen van de volgroeide klassieke stijl (vanaf circa 1780) is echter ook de moeite van het beluisteren waard en die is helaas slechts sporadisch te horen", aldus SCAB.

Cursuskosten
De kosten zijn 25,00 euro voor Vrienden SCAB en 30,00 euro voor (nog) niet vrienden. Online opgave via: scab-hasselt@hotmail.com of via het inschrijfformulier in de bibliotheek.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 13.12.19 | 10.14 UUR


advertentie

Vandaag:
20° | 9°
Meer weer...
Morgen:
19° | 9°advertentie
AGENDA

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.25609 s