Dinsdag 22.09.20 | 09.01 uur

Ad Theil (81) toont indrukwekkende verzameling

Jaren vijftig nostalgie 'Meccano' in de Herderin

Het W.G. van de Hulst Festival is nostalgie van de bovenste plank. Meccano hoort daar ook bij. Wie herinnert zich niet het typisch jaren vijftig technisch constructiemateriaal? De 81-jarige Ad Theil uit Hasselt laat op 13 december, tijdens het festival zijn indrukwekkende, kleurrijke verzameling zien.

Zijn verzamelwoede begon toen hij als jongen van 13 van een oom een kleine, vooroorlogse Meccano collectie cadeau kreeg. “Daarna heb ik er steeds losse onderdelen bij de grote warenhuizen bijgekocht. Meccanodozen werden daar compleet verkocht maar ook losse onderdelen, in vitrines met honderden vakjes. Daar pluk je dan wat uit en dat rekende je af. Dan kon je weer een modelletje maken!” Na z’n achttiende werden andere dingen belangrijker in zijn leven en de Meccano-liefde raakte op de achtergrond.

Totdat Ad Theil grootvader werd van een kleinzoon. Toen kwam het materiaal weer voor de dag. “Ik vond het leuk iets voor hem te maken. Maar toen bleek toch dat ik te weinig onderdelen had, terwijl in mijn herinnering de collectie veel groter was!” Sites als Marktplaats boden uitkomst. Ook familie, kennissen en bezoekers kwamen Meccano-onderdelen aandragen.

Theil: "In de loop der jaren zijn de Meccano artikelen, van oorsprong Engels met dus inches maatvoering, in diverse kleuren en in verschillende landen gemaakt. Als je naar mijn modellen kijkt zie je die bonte mengeling terug. Soms ontbreekt er een onderdeel. Het gebruik van een blikje, lampvoet, naaimachinemotor en een adapter is dan bij mij geoorloofd."

Meccano heeft voor Theil ook een didactische component. Jongeren krijgen inzicht in techniek door te experimenteren met Meccano. “Zo kiezen ze misschien eerder voor een technisch beroep. Want er komt een schaarste aan technische mensen, en de wereld kan zonder techniek niet leven!”

De Meccanoverzameling is op 13 december te bezichtigen in de serre van restaurant de Herderin te Hasselt, van 13.30 tot 21.30 uur. André Koudijs heeft de ruimte, speciaal voor Ad Theil's Meccano, ter beschikking gesteld.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 12.12.19 | 14.05 UUR


advertentie

Het is een fantastische dag geworden met veel belangstelling.
Veel dank aan Andre Koudijs van De Herderin
Ad Theil | Hasselt | ZATERDAG, 14.12.19 | 16.20 UUR | Kwetsend of ongepast?
Vandaag:
19° | 8°
Meer weer...
Morgen:
21° | 8°


AGENDA

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.33057 s