Zaterdag 04.07.20 | 21.06 uur

Wat moet ik weten als ik vuurwerk ga afsteken?

Het aftellen is begonnen: Vuurwerkverkoop van start!

Stefan Riesebos koopt bij Welkoop Hasselt

Stefan Riesebos koopt bij Welkoop Hasselt© DKN | RDV

Veel vuurwerkliefhebbers hebben er naar uitgekeken: de start van de vuurwerkverkoop. Vanochtend vroeg stonden de eersten al in de rij om hun vuurwerkpakket bij Welkoop Hasselt (Burgemeester Malcorpslaan 1A) in Hasselt af te halen. "Klanten oriŽnteren zich op internet en weten vaak al wat ze willen hebben als ze bij ons in de winkel komen", zegt een van de Welkoopmedewerkers. "Daarbij moet veiligheid bij het afsteken van vuurwerk altijd voorop staan. Daarom krijgt iedere klant bij een vuurwerkpakket een gratis veiligheidsbril en een aansteeklont."

Zaterdag 28, maandag 30 en dinsdag 31 december
U kunt op 3 werkdagen vuurwerk kopen. De koopdagen in 2019 zijn zaterdag 28, maandag 30 en dinsdag 31 december. Afhankelijk van het soort vuurwerk moet u minimaal 12, 16 of 18 jaar zijn om het te kunnen kopen. Op de verpakking staat hoe oud u moet zijn.

Vuurwerk kopen bij legale vuurwerkwinkel
U mag als consument alleen vuurwerk kopen bij vuurwerkwinkels met een vergunning. Het vuurwerk dat u in deze winkels koopt, moet voldoen aan wettelijke eisen. U kunt een legale vuurwerkwinkel herkennen aan een bordje met de tekst: 'Verkoop vuurwerk. Roken en open vuur verboden'.

Vuurwerk uit het buitenland
U mag vuurwerk alleen naar Nederland brengen tijdens de toegestane verkoopdagen. U mag alleen goedgekeurd vuurwerk uit het buitenland kopen.

Online vuurwerk kopen
Als u vuurwerk koopt via (buitenlandse) webshops, let dan op dat u dit altijd ophaalt bij een legaal verkooppunt. Let er ook op dat het gaat om legaal vuurwerk. De Inspectie voor Leefbaarheid en Transport houdt toezicht op bezit en handel van illegaal vuurwerk.

Herkennen van consumentenvuurwerk
Consumentenvuurwerk moet de beschrijving ĎGeschikt voor particulier gebruikí hebben. Ook moet het vuurwerk een vermelding of afbeelding hebben van de effecten. Zo weet u wat u kunt verwachten bij het afsteken van vuurwerk.

Steekt u illegaal vuurwerk af?
Dan kunt u een boete krijgen en zijn er mogelijk gevolgen voor uw Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Maatregelen kabinet voor veilige jaarwisseling
Het is verplicht om een lanceerstandaard te gebruiken bij het afsteken van vuurpijlen. Dit geldt vanaf de jaarwisseling 2018-2019. Vanaf de jaarwisseling 2019-2020 is het verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten mee te geven. Ook moet instructie gegeven worden door de verkoper hoe u het vuurwerk veilig afsteekt. Het kabinet kiest voor deze maatregelen naar aanleiding van het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Minimumleeftijd voor kopen van vuurwerk
U moet minimaal 12, 16 of 18 jaar zijn om vuurwerk te kunnen kopen. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk. Op de verpakking staat hoe oud u moet zijn om het vuurwerk te kopen. Dit hangt af van in welke van de 3 categorieŽn het vuurwerk valt. De 3 categorieŽn hebben elk hun eigen kenmerken voor gebruik, gevaar en geluid.

Hoeveel vuurwerk kopen en bewaren
U mag niet meer dan 25 kilo vuurwerk kopen en in huis bewaren.

Wat moet ik weten als ik vuurwerk ga afsteken?
U mag vuurwerk alleen afsteken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur van het daarop volgende jaar. In de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente staat waar u geen vuurwerk mag afsteken. U kunt een boete of straf krijgen als u zich niet aan de regels houdt.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | ZATERDAG, 28.12.19 | 12.29 UUR
Vandaag:
22° | 13°
Meer weer...
Morgen:
19° | 13°


AGENDA
  • Zondag 05.07.20
  • Maandag 06.07.20
  • Dinsdag 07.07.20
  • Woensdag 08.07.20
  • Donderdag 09.07.20
  • Vrijdag 10.07.20
  • Zaterdag 11.07.20
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.31112 s