Zaterdag 19.09.20 | 18.47 uur

Leden Koninklijke BLN-Schuttevaer IJsseldelta-Zwartewater bijeen

'Verduurzaming belangrijk item tijdens vergadering'

BLN-KSV Vertrekkend voorzitter Meijer (l) en nieuwe voorzitter Horrel (r)

BLN-KSV Vertrekkend voorzitter Meijer (l) en nieuwe voorzitter Horrel (r)© Roel Huls

Tijdens de goed bezochte jaarvergadering van Koninklijke BLN-Schuttevaer IJsseldelta-Zwartewater op vrijdag 27 december 2019 in Hotel Zwartewater te Zwartsluis kwamen verschillende onderwerpen aan de orde. In het openingswoord begon voorzitter Wolbert Meijer met een kort inkijkje over het 170-jarig jubileum van Schuttevaer. Hij schetste de ontstaansgeschiedenis in 1849 door de tolheffing in deze regio op het Zwartewater. Daarna wees hij op de plannen van Port of Zwolle, Port of Twente en Port of Deventer om te komen tot een gezamenlijke havenverordening. Ontwikkelingen om nauwlettend te volgen. "Ook de Green Deal in Europa gaat invloed krijgen op het vervoer over water en het spoor", aldus Meijer.

Deze sectoren worden als cruciaal gezien om Europa op langere termijn CO2-neutraal te maken. Het zijn kansen voor de scheepvaart om actief aan verduurzaming mee te doen. Regiocoördinator Fiona Oomen voegde hier in haar jaarverslag aan toe, dat op termijn 75% van het transport via het water en spoor zullen gaan. De minister gaat met de Europese plannen in 2020 voortvarend aan de slag.

Voorzitter Meijer nam later in de vergadering, na een periode van drie jaar, afscheid van het bestuur en overhandigde de voorzittershamer aan Arend Horrel. Hij had zich niet herkiesbaar gesteld door zijn drukke werkzaamheden als wethouder en eerste loco-burgemeester in de gemeente Heerde. De nieuwe voorzitter werd unaniem benoemd. Nieuw in het bestuur werden verder met applaus gekozen Fiona Oomen te Zwolle en Lauwrens Faasse te Genemuiden. Oomen is al langere tijd betrokken bij BLN-Schuttevaer als regiocoördinator van Centraal en Oost Nederland.

Landelijk Schuttevaer voorzitter Erik Schultz ging bij zijn mededelingen van het hoofdbestuur in op de pfas- en stikstofproblematiek. De verdere verduurzaming van de scheepvaart komt zeker op onze agenda te staan. Internationaal is er op de Rijn een verkenning nodig over voldoende ligplaatsen, aldus Schultz.

Voor deze en andere beleidszaken is er behoefte aan meer geld. Dit betekent vooral een aanpassing van de jaarlijkse afdracht aan de afdelingen die veelal lager gaan uitvallen, zo legde Schultz uit. Eerder had penningmeester Roelof Huls bij de behandeling van het financieel jaarverslag al aangegeven met de nieuwe regeling te kunnen leven.
De leden K. van Dijk, J. Ooms en R. Teekman kregen een Schuttevaer speld voor hun 50 jarig lidmaatschap.

Na de pauze waren er twee presentaties. De eerste was van Henk van Laar van Covadem over ‘varen met voorkennis’. Het gaat hier om de gegevens van schepen en vaarwegen te integreren en beter op elkaar af te stemmen waaruit veel milieuwinst is te halen.

Arjan Mintjes directeur van de Maritieme Academie Holland te Harlingen volgde met een uiteenzetting over de nieuwe Europese vaarrichtlijnen voor het personeel die in 2022 in werking treden.

Omstreeks 17.30 uur werd de jaarvergadering afgesloten en was er nog een gezellig samenzijn onder het genot van een hapje en een drankje. De leden gingen met een jubileum snoeppot naar huis met daarop een afbeelding van het schilderij ‘Bij de ketting’ van plaatselijk kunstenaar Frederik Weijs.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 30.12.19 | 13.43 UUR


advertentie

Vandaag:
21° | 9°
Meer weer...
Morgen:
21° | 9°


LIVE SPORT
SC Genemuiden - SDC Putten 2-0
Achilles 1894 - DESZ 2-0
Vv Hattem - Olympia'28 2-0

advertentie
AGENDA

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.27447 s