Zaterdag 19.09.20 | 18.47 uur

Leerlingbetrokkenheid vergroot kwaliteit en kennis

LAKS: Maak online pestbeleid samen met scholieren

Het LAKS herkent de grote problemen rond online pesten uit het vandaag gepubliceerde CBS-onderzoek. Uit de LAKS-Monitor, het tweejaarlijkse onderzoek dat het LAKS uitvoert onder tienduizenden scholieren, blijkt dat het al 4 jaar niet lukt het percentage jongeren dat online gepest wordt te laten dalen.Voorzitter van het LAKS Pieter Lossie: “De zorgwekkende conclusies van het onderzoek zijn voor ons geen verassing. Al jaren krijgen wij signalen van scholieren dat het slecht gesteld is met de online veiligheid.”

Leerlingbetrokkenheid vergroot kwaliteit en kennis
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren pleit ervoor leerlingen intensief en structureel te betrekken bij de aanpak van online pesten op scholen. Lossie: “Scholen zijn al verplicht beleid te voeren om pesten aan te pakken, maar hoe dit wordt vormgegeven verschilt ontzettend per school. In de praktijk zien we dat leerlingen weinig tot nooit worden betrokken bij het pestbeleid, en mede daardoor het bestaan ervan niet kennen. Terwijl leerlingen zelf als geen ander weten hoe ze online met elkaar omgaan. Die kennis is cruciaal.”

Aandacht voor diversiteit
Uit het onderzoek blijkt verder dat homo- en biseksuele scholieren twee keer zo vaak online gepest worden dan heteroseksuele scholieren. Het LAKS ziet dit terug in eigen onderzoek, waarin LHBTI-scholieren aangeven dat meer aandacht voor gender- en seksuele diversiteit hun gevoel van veiligheid bevordert.

Digitale weerbaarheid
Uit de conclusies van het onderzoek blijkt de noodzaak voor wettelijke verankering van onderwijs over digitale veiligheid en seksuele diversiteit. Dit kan bijvoorbeeld door meer aandacht voor de digitale kant van sociale veiligheid in de wet en door deze onderwerpen op te nemen in het lesprogramma. Lossie: “Het wordt echt tijd dat online veiligheid op scholen serieus wordt genomen, leerlingen betrokken worden bij dit onderwerp, en dat er nationaal steviger beleid op wordt gevormd.”

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 10.01.20 | 17.16 UUR


advertentie

Pestgedrag is een dagelijks verschil op menig schoolpleinen. Dagelijks zie ik mijn kleinkinderen. Hun verandering in doen en laten zie ik dat ook. Een wordt gepest door hogere klasgenoten. De andere door klasgenoten. De verandering van de kinderen zijn fysiek en geestelijk merkbaar. Oplossingen hiervoor heeft het onderwijs denk ik niet.
Jan | Zwartsluis | ZATERDAG, 11.01.20 | 09.24 UUR | Kwetsend of ongepast?
Vandaag:
21° | 9°
Meer weer...
Morgen:
21° | 9°


LIVE SPORT
SC Genemuiden - SDC Putten 2-0
Achilles 1894 - DESZ 2-0
Vv Hattem - Olympia'28 2-0

advertentie
AGENDA

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.41932 s