Zaterdag 06.06.20 | 08.06 uur

Waterschap Drents Overijsselse Delta doet oproep voor dijkwachters

'Dijkwachters' welkom bij informatieavond Zwartsluis

In verschillende regioís in zijn werkgebied heeft het Waterschap Drents Overijsselse Delta plaats voor in totaal 160 nieuwe dijkwachters. Deze ruimte is vooral ontstaan na afronding van het scholingsprogramma dijkbewaking, waarbij afscheid werd genomen van 90 dijkwachters. Ook voor de dijken langs het nieuwe Reevediep zijn dijkwachters nodig. De functie van dijkwachter (man/vrouw) kan worden ingevuld door jongeren (vanaf 16 jaar) en ouderen. Op woensdag 15 januari 2020 is er informatieavond voor belangstellenden bij Sluuspoort te Zwartsluis.

Waarom dijkwacht
Het waterschap heeft circa 500 km dijken en kaden in beheer, waarvoor het tijdens hoogwater van groot belang kan zijn om dijkwacht in te stellen. De taak van de vrijwillige dijkwachter bestaat uit het uitvoeren van visuele inspecties op de dijk. Daarbij worden schades aan het crisiscentrum gemeld. Het waterschap kan zo adequaat optreden, waardoor de gevolgen van deze schades beperkt kunnen blijven. Voor deelname aan trainingen en bij werkelijke inzet geldt een vergoeding.

Informatieavonden
Het waterschap houdt voor deze regio een informatieavonden voor belangstellenden op woensdagavond 15 januari in Sluuspoort, Handelskade 25, Zwartsluis. Vanaf 19.00 uur is de zaal geopend, het programma gaat om 19.30 uur van start en duurt tot circa 21.30 uur.

Tijdens deze avonden wordt verteld waarom dijkbewaking belangrijk is, waar een dijkwachter zoal op moet letten en kunnen vragen worden gesteld. Aan het eind van deze avond kan men zich aanmelden als dijkwachter, maar dit kan ook later.

Eigen verantwoordelijkheid
Voor de inwoners van deze regio is hoogwater een reŽle dreiging. Vrijwillige dijkwachters nemen zelf verantwoordelijkheid voor de waterveiligheid en hebben een belangrijke taak. En het is best spannend om bij hoogwater patrouille te lopen op de dijk. Zeker wanneer het stormt, regent of donker is.

DijkwachtcoŲrdinatoren/trainers
Naast dijkwachters die op de dijk gaan lopen is er ook plaats voor nieuwe dijkwachtcoŲrdinatoren. Zij zijn de spil in de dijkwachtorganisatie en goed in organiseren. Voor vrijwilligers met kennis over dijken en gebiedskennis, is het mogelijk om trainer te worden van dijkwachters.

Aanmelden/meer informatie
Belangstellenden kunnen zich per e-mail dijkbewaking@wdodelta.nl aanmelden en aangeven welke avond zij gaan bezoeken. Meer informatie over de dijkwacht is te vinden op wdodelta.nl/waterveiligheid of per e-mail dijkbewaking@wdodelta.nl op te vragen bij Freddie Schutte van het waterschap, coŲrdinator van de dijkwachtorganisatie.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 15.01.20 | 11.40 UUR


advertentie

Vandaag:
16° | 6°
Meer weer...
Morgen:
14° | 3°advertentie
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.36855 s