Donderdag 27.02.20 | 08.32 uur

Aansluiting bij landelijke herdenking Holocaust Tijdelijk monument

Levenslicht in Hasselt en Zwartsluis

Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Wereldwijd wordt daar bij stilgestaan. Om de Holocaustslachtoffers uit onze gemeente te gedenken, is van 24 januari tot en met 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien bij de Joodse begraafplaatsen in Hasselt en Zwartsluis. Rondom Levenslicht organiseert Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland op beide locaties een bijeenkomst.

Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de Holocaust.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Hasselt en Zwartsluis zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

‘Levenslicht’ bij Joodse begraafplaatsen in Hasselt en Zwartsluis
De Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland organiseert in samenwerking met de gemeente Zwartewaterland herdenkingsbijeenkomsten rondom Levenslicht . Het programma bestaat uit bijdragen van de Stichting Herdenking Joods Leven, burgemeester Bilder, een lokale historicus en de plaatselijke muziekvereniging.

In Hasselt vindt de herdenking plaats bij de Joodse begraafplaats aan het Bolwerk op vrijdagavond 24 januari om 19:00 uur. Hier wordt het kunstwerk onthuld en het blijft daar staan tot en met 27 januari. Daarna verhuist het monument naar Zwartsluis. Daar vindt een soortgelijke bijeenkomst plaats op dinsdagavond 28 januari om 19:00 uur bij de Joodse begraafplaats aan de Baanstraat. Het monument blijft tot en met 2 februari in Zwartsluis. U bent van harte welkom om aan te sluiten om gezamenlijk de Holocaustslachtoffers te gedenken. Uiteraard kunt u Levenslicht ook op een ander moment bekijken. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker en is daarom dagelijks van 18:00 tot 20:30 uur te bezoeken.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 20.01.20 | 07.35 UUR
Vandaag:
4° | 1°
Meer weer...
Morgen:
6° | 2°


TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
0.31768 s