Zaterdag 06.06.20 | 08.06 uur

Muskusrattenbeheer Noordoost Nederland blijft noodzakelijk

'Muskusrattenpopulatie sterk afgenomen'

Muskusrattenbeheer Noordoost Nederland blijft noodzakelijk

Muskusrattenbeheer Noordoost Nederland blijft noodzakelijk© Hunze en Aaís

De muskusrattenvangst in Noordoost Nederland is dit jaar opnieuw gedaald. Waterschappen Noorderzijlvest, Hunze en Aaís, Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen vingen in 2019 minder muskusratten dan in 2018. Dit betekent dat de waterschappen de populatie steeds beter onder controle krijgen. Vergeleken met 2018 daalden de vangsten in totaal van 15.645 naar 12.721. Een daling van afgerond 19 procent.

Muskusrattenbeheer noodzakelijk
Muskusratten worden gevangen, omdat ze gangen en holen graven in dijken en oevers. Ze vormen daarmee een gevaar voor onze waterveiligheid. De bestrijding van muskusratten in ons land is bij wet geregeld. Het doel is om de muskusrattenpopulatie zo klein mogelijk te houden, zodat schade beheersbaar is.

De sterk dalende muskusrattenpopulatie is een gevolg van een actieve vangststrategie. Door meer te bestrijden bij de bron neemt de populatie af. Daarnaast werken de vier waterschappen sinds een aantal jaren nauw samen op dit vlak. Zo worden er gezamenlijke vangacties gehouden in de gebieden die het meest zijn Ďbesmetí. Hierdoor kan een groot gebied in korte tijd bestreden worden. De bestrijding van muskusratten is door deze aanpak effectief en efficiŽnt.

Nederland muskusratvrij
In juni 2019 is tijdens een ledenvergadering van de unie van waterschappen besloten om de muskusrattenpopulatie in Nederland terug te dringen tot aan de grens met Duitsland. Met deze aanpak willen de waterschappen het binnenland van Nederland muskusratvrij krijgen. Het duurt ongeveer twaalf tot vijftien jaar om dat te bereiken.

Met name de instroom van muskusratten uit Duitsland is hoog. Om te voorkomen dat muskusratten terugkeren naar het binnenland zijn controles door grenswaterschappen in de toekomst nog wel nodig.

Door het binnenland van Nederland muskusratvrij te houden, is het risico op graafschade in dijken en oevers minimaal. Zo blijft de waterveiligheid verzekerd. Door minder dieren te vangen wordt ook het dierenleed beperkt. Daarnaast is de verwachting dat de kosten van deze muskusratbestrijding op termijn lager zijn dan met de oude aanpak.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 21.01.20 | 17.18 UUR


advertentie

Vandaag:
16° | 6°
Meer weer...
Morgen:
14° | 3°advertentie
AGENDA
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.4133 s