Maandag 25.05.20 | 19.29 uur

Verwondering, een lach en zelfs ontroering bij Freek Kuipers

Zeldzaam Buisman-blikje na 57 jaar terug in Zwartsluis

Zeldzaam Buisman-blikje na 57 jaar terug in Zwartsluis

Zeldzaam Buisman-blikje na 57 jaar terug in Zwartsluis© DKN | RDV

Een uiterst zeldzaam blikje koffiesiroop van Buisman Zwartsluis is woensdag 26 februari 2020 na 57 jaar door de huidige eigenaar, Jan de Nooy uit Aalsmeer, op Freek Kuipers' huisadres afgeleverd. Verwondering, een lach en zelfs ontroering bij Freek. De Sluziger en groot Buismanverzamelaar geniet sinds de nieuwe Typisch-reeks 'Langs de oevers van het Zwarte Water', landelijke bekendheid. In de docuserie volgen BNNVARA en de EO de levens van gewone mensen ergens in Nederland. Centraal in de uitzendingen van 'Typisch: Zwarte Water' stond een uiterst zeldzaam en verloren gewaand blikje koffiesiroop van Buisman Gebrande Suiker, ook wel Koninklijke Buisman.

De 75 jarige Aalsmeerder zegt beduusd te zijn van alle media-aandacht rondom dit blikje van Buisman Zwartsluis. De Nooy was als kok in 1963 dienstplichtig gestationeerd op de kazerne De Wittenberg te Amersfoort. Tijdens zijn diensttijd ontvingen hij en zijn dienstkameraden noodvoorraden voor militaire oefeningen in West-Duitsland. "Deze noodvoorraden werden destijds uitgereikt in het geval er een oorlog uitbrak. Je praat namelijk over de Koude Oorlog jaren 1960-1969. De speciale uitgave van het 125 grams blikje koffiesiroop van Buisman Zwartsluis heb ik altijd bewaard, als herinnering aan mijn diensttijd."

"Ja, ik wist 't al in de eerste uitzending. Dit is het bewuste blikje (opgeborgen bij ons in de antiekkast, red.) en zei tegen mijn vrouw: "Ach, hij vindt 't vast in de komende uitzendingen. Toch? Maar dat laatste was nog steeds niet gebeurd", zegt de goedlachse pensionaris. De Nooy heeft daarover contact opgenomen met de redactie van De Zwartewaterkrant. Ook de opname-, en productieleider van de nieuwe Typisch-reeks 'Langs de oevers van het Zwarte Water' was hedenochtend bij de overhandiging aanwezig. "Wij (productieteam, red.) zijn verrast maar ook blij dat Freek's zoektocht succesvol ten einde is gebracht."

Het blikje wordt hedenmiddag naar de Sluuspoort Zwartsluis overgebracht. Het 'verloren gewaand' Buisman-blikje krijgt aan de Handelskade een prominente plaats in de expositie.

De werkgroep Wisselexposities van Museum Schoonewelle heeft onlangs besloten om de expositie ‘Een blik op Buisman' te verlengen tot en met 14 maart 2020. Leuk extra aspect van de expositie is dat Freek Kuipers zowel alleen als samen met mede-exposant Johan Spek regelmatig rondleidingen verzorgt. ‘Een blik op Buisman’ is te zien op de tweede etage van Sluuspoort. De openingstijden zijn maandag van 13:30 tot 17:00 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur en zaterdag van 10:00 tot 16:00 uur. De entree bedraagt € 3,75. (www.sluuspoort.nl)

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

Gerelateerde artikelen:

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 26.02.20 | 13.31 UUR
Vandaag:
21° | 5°
Meer weer...
Morgen:
23° | 6°


AGENDA

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.3689 s