Vrijdag 18.09.20 | 22.15 uur

Campagne 'Aan de slag voor meer veiligheid'

Reddingsbrigade Nederland voorziet publiek van tips voor meer veiligheid

Reddingsbrigade Nederland geeft het publiek tips via de campagne 'Aan de slag voor meer veiligheid'. Die sluit aan bij de missie, die zij deelt met de 157 bij haar aangesloten reddingsbrigades: meer veiligheid in, op en langs het water. Bij deze campagne horen de posters 'Zee', 'Mui' en 'Binnenwater'. De focus ligt op veiligheid in een waterrijke omgeving en op zwemveiligheid in het bijzonder. Nederland werd op Hemelvaartsdag en de dagen erna getrakteerd op prachtig voorjaarsweer. Het leidde tot een grote toeloop op stranden aan de kust en recreatiegebieden in het binnenland. Ondanks een van de basisregels in de strijd tegen het coronavirus: vermijd drukte.

De zonnige omstandigheden van zaterdag 30 mei brachten opnieuw veel recreanten in beweging. Ook tijdens de pinksterdagen en later in de week komen de temperaturen weer ruim boven de 20 graden uit.

Voorzorgsmaatregelen
Meer reddingsbrigadeposten zijn en gaan open, meer lifeguards zijn present voor toezicht en hulpverlening. Maar recreanten moeten zich vooral zelf bewust zijn van de risico's en de voorzorgsmaatregelen die ze kunnen nemen om problemen te voorkomen. Baders, zwemmers en watersporters moeten te allen tijde proberen te voorkomen dat ze in een noodsituatie belanden en daardoor hulp nodig hebben of zelfs gered moeten worden.

Tips voor meer veiligheid, zowel voor zee- als binnenwateromgeving:
- Lees het informatiebord bij de opgang.
- Let op de (strand)vlaggen. Ken de betekenis ervan.
- Smeer je goed in met zonnebrand.
- Doe uw kind een 06-polsbandje om.
- Blijf altijd bij kleine kinderen.
- Let op: het water kan koud zijn.
- Zwem waar lifeguards toezicht houden.
- Zwem nooit alleen.
- Pas op voor watersporters.
- Gebruik geen drijfmiddelen bij aflandige wind.
- Houd het bootpad vrij.
- Zoek af en toe de schaduw op.
- Eet en drink voldoende.
- Gooi afval in de prullenbak.

Extra tips, specifiek voor de stranden aan de kust:
- Graaf geen diepe kuilen.
- Blijf uit de buurt van muien.
- Spoel een kwallenbeet met zout water. Ga indien nodig naar de EHBO-post.
- Extra tips, specifiek voor waterrijke recreatiegebieden in het binnenland:
- Blijf voor de ballenlijn.
- Pas op voor plotselinge diepten.
- Blijf uit de buurt van waterplanten.
- Spring niet van bruggen af.

Koudeshock
Reddingsbrigade Nederland stelt: wie in koud water 'duikt', moet zich van de risico's bewust zijn. Als heftige reactie kan een 'cold shock response' ofwel koudeshock optreden. Kenmerken van een koudeshock zijn: verhoogde hartslag, ongecontroleerde en versnelde ademhaling, onvermogen om de adem in te houden, desoriëntatie, paniek. Maar meer aspecten zijn van belang. Zo moet zwemwater schoon en veilig zijn. Zwemwater.nl verstrekt daarover actuele informatie, die door het publiek beter vooraf kan worden ingewonnen.

Protocol
Het opvolgen van maatregelen, richtlijnen en adviezen - van de Rijksoverheid, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), reddingsbrigades en andere hulpverleningsdiensten - is een vereiste. Het publiek wordt dringend verzocht: vermijd drukte, geef elkaar de ruimte. Dit is het uitgangspunt van het Protocol zwemmen en recreëren in en aan oppervlaktewater. Maar het is eveneens zaak de aanwijzingen van lifeguards ter harte te nemen. Begrip en medewerking van recreanten richting lifeguards is van wezenlijk belang, zoals de goed opgeleide (vrijwillige) lifeguards er alles aan zullen doen om hun kennis en vaardigheden voor recreanten aan te wenden. Ofwel: 'Aan de slag voor meer veiligheid'.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DINSDAG, 02.06.20 | 13.00 UUR
Vandaag:
20° | 9°
Meer weer...
Morgen:
19° | 9°advertentie
AGENDA

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.45028 s