Dinsdag 14.07.20 | 13.07 uur

'Leefbaar Platteland is een duwtje in de rug'

Overijssel investeert 3,75 miljoen in leefbaarheid op het platteland

Op 3 juni 2020 hebben Provinciale Staten van Overijssel unaniem besloten 3,75 miljoen euro te investeren in de leefbaarheid van het platteland. De provincie Overijssel gaat hiervoor samen met inwoners en (agrarische) ondernemers het plan ‘Leefbaar Platteland’ ontwikkelen. Dit plan bestaat uit een plattelandsagenda, een netwerk met kennispartners en een subsidieregeling.

Ook in Den Haag, waar nieuwe plannen voor de natuur, het milieu en het klimaat op stapel staan, kijkt men naar het platteland. De initiatiefnemer achter Leefbaar Platteland, Gedeputeerde Roy de Witte, is verheugd dat alle partijen van de Provinciale Staten het plan steunen dat de grote landelijke opgaven en de eigen lokale leefbaarheid op dezelfde agenda zet. De Witte: “Landelijke aandacht is zeker nodig, maar er speelt zoveel meer. De afgelopen maanden hebben we in werkbezoeken door de hele provincie veel informatie opgehaald. Mensen weten zelf heel goed wat er nodig is, maar dan wel vanuit lokale tradities en verbondenheid. Daar gaat dit plan over.”

Leefbaar Platteland is een duwtje in de rug
Overijssel staat van oudsher voor lokale initiatieven, maatschappelijke samenwerking, ondernemerschap en participatie. Een leefbaar platteland is geen nieuw thema. Wel nieuw is dat de ontwikkeling en de leefbaarheid van het platteland zo integraal en zo lerend worden opgepakt. De Witte: “Ik zie veel lokale initiatieven die het platteland in beweging houden. Aan de andere kant zie ik ook mensen die klemlopen omdat ze te lang doorgaan op dezelfde weg. Of omdat ze de toekomst te onzeker vinden. Daar kunnen wij met dit plan bij helpen. Door slim te netwerken komen mensen bij de kennis, de contacten, de middelen en de inspiratie om weer zelf te gaan organiseren. Dat initiatief en zelforganiserendvermogen van inwoners is de kracht van het platteland en de sleutel voor succes. Leefbaar Platteland is alleen een duwtje in de rug.”

Plattelandsagenda, netwerk en subsidie
De provincie Overijssel investeert met dit plan op drie sporen. Allereerst komt er een plattelandsagenda die het evenwicht zoekt tussen stad en buitengebied, landelijke programma’s en lokale ambities en natuur en leefbaarheid. Het tweede spoor is een netwerk van kennispartners. Leefbaar Platteland ziet lokale kracht als de motor achter leefbaarheid. Het netwerk verrijkt die lokale kracht met wetenschap, data en kennis van partners. Als derde spoor komt er een subsidie voor projecten die lange termijn bijdragen aan de leefbaarheid op het platteland.

Keuzes voor de lange termijn
De komende maanden wordt de provinciale aanpak uitgewerkt en in gang gezet, inclusief de voorwaarden voor de subsidie. De Witte: “Nu we groen licht hebben, gaan we direct aan de slag. Er komt veel op ons af. We willen daarin de kansen blijven zien en de juiste keuzes maken voor de lange termijn. Dat moeten we krachtig, zelfbewust en toekomstbestendig durven doen. En ook snel. Op 1 september verwachten we de subsidieregeling open te stellen. Als mensen daar ideeën over hebben, kunnen ze nu trouwens al contact opnemen. Een mail sturen kan aan leefbaarplatteland@overijssel.nl "

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 05.06.20 | 13.16 UUR


advertentie

Vandaag:
21° | 11°
Meer weer...
Morgen:
21° | 11°


AGENDA
  • Woensdag 15.07.20
  • Donderdag 16.07.20
  • Vrijdag 17.07.20
  • Zaterdag 18.07.20
  • Zondag 19.07.20
  • Maandag 20.07.20
  • Dinsdag 21.07.20
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

MEEST GELEZEN

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.32681 s