Dinsdag 20.04.21 | 12.51 uur

'Het is spijtig te moeten constateren, maar de agenda is leeg'

Daniel Stoeten op de Grintwal: 'Probeert er het beste van te maken!'

Daniel Stoeten op de Grintwal: Probeert er het beste van te maken!

Daniel Stoeten op de Grintwal: Probeert er het beste van te maken!© DKN | RDV

Door de landelijke coronamaatregelen zijn de activiteiten van de Hasselter onderneming Stoeten Geluid stilgevallen en zien de dagen van het verhuurbedrijf er anders uit dan in voorgaande jaren. De crisis heeft sinds de lockdown van maart 2020 de evenementenbranche in rouw gedompeld. Van deejays, artiesten, live-bands tot verhuurbedrijven in verlichting, geluid- en beeldapparatuur: het coronavirus heeft duizenden agenda’s in één klap schoongeveegd. Hoe houd je je als ondernemer staande in deze tijd? "Ondanks alle ellende van deze coronacrisis moeten we innovatief, daadkrachtig, maar ook veerkrachtig blijven. Dat zijn wij aan onze branche verplicht!", zegt Daniel Stoeten.

Daniel Stoeten (30), behalve echtgenoot van Joanna en vader van de opgroeiende zoon Sem, is de Hasselter ook ondernemer in hart en nieren. De Zwartewaterkrant spreekt de eigenaar van Stoeten Geluid maandag op de Grintwal. Voor Daniel een geliefde locatie.

Hij stopt zijn telefoon in zijn broekzak en staart naar een lege parkeerplaats. Hij kijkt me aan... neemt een diepe zucht... en zegt: "Wat een gemis!" Daarmee doelend op een leeg Euifeestterrein. 2020 had een topjaar moeten zijn voor Stoeten Geluid. Toen kwam echter Covid-19 en moest het bedrijf zijn activiteiten staken. Enige raming van de schadeomvang op dit moment? "Dat is lastig te zeggen in deze fase. Maar je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat omzet nagenoeg nul is. Het coronavirus heeft de wereld in haar wurggreep. Normaliter zijn de zomermaanden een buffer voor de wintermaanden. In enkele maanden tijd zijn buffers volledig verdampt! De kop boven water houden, dat heeft nu de hoogste prioriteit", zegt de Hasselter.

Lichaamstaal spreekt voor zich. Daniel heeft het, net als alle ondernemers in de evenementenbranche, niet makkelijk.

"Ondanks goede moed dreigt enorme schade. Opdrachten die we zijn misgelopen, evenementen zijn naar achter geschoven en/of langlopende projecten zijn stante pede gecanceld. Er valt dus ineens werk en dus veel inkomen weg. De impact van het coronavirus voor onze branche is immens.”

Terug naar 2013. “Zoals ik al zei, het geluk lachte me toe. Het was zeven jaar geleden weloverwogen om Stoeten Geluid naar een next level te brengen. Een tweede generatie stond klaar!", zo verhaalt Daniel. Het werd een voorzichtige eerste stap voor bedrijfsovername. “Beetje bij beetje deed mijn vader (Jan Stoeten, red.) een stapje opzij en werd het bedrijf verder geprofessionaliseerd. Laat ik het zo zeggen, we hebben tijdens mijn leerjaren de 'oude jas' uitgetrokken. Uiteindelijk kwam alles goed, totdat ineens corona om de hoek kwam kijken...."

Hoe moet het nu verder? Mkb’ers die direct geraakt zijn door de diverse kabinetsmaatregelen, kunnen na 1 oktober 2020 een Tegemoetkoming voor Vaste Lasten mkb (TVL) aanvragen. "Ondernemers in onder meer horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters krijgen afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten en de mate van omzetverlies een tegemoetkoming voor hun vaste lasten." Hij kijkt bedenkelijk: “Het blijft een noodpakket en van alleen noodhulp kunnen we niet leven en verbloemen de ernst van de situatie."

Daniel Stoeten: Het is spijtig te moeten constateren, maar de agenda is leeg

Daniel Stoeten: Het is spijtig te moeten constateren, maar de agenda is leeg© DKN | RDV


Voor Daniel zijn het onwerkelijke tijden. “Het plezier, het samenspel met de opdrachtgevers en/of gezamenlijk iets moois neerzetten. Het is uitgesloten. Ook voor vakgenoten. Het coronavirus lijkt nog lang niet uitgeraasd in Nederland en de rest van de wereld. De noodklok voor de sector luidt, variërend van miljoenenbedrijven, zzp'ers en van alles er tussenin.” Daniel nadenkend over deze woorden, schudt hij nogmaals zijn hoofd. Stilte zegt vaak meer dan woorden.

Stoeten Geluid
Stoeten Geluid kent een lange geschiedenis in geluid, licht en tijdwaarneming. Met Daniel staat de tweede generatie klaar om het bedrijf de toekomst in te leiden. Deskundig en meedenkend. Met een breed assortiment, grote voorraad en thuis in geluid en licht, voor elk evenement. (www.stoetengeluid.nl)

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 02.09.20 | 09.29 UUR
Vandaag:
15° | 3°
Meer weer...
Morgen:
11° | 4°


AGENDA
  • Dinsdag 20.04.21
  • Woensdag 21.04.21
  • Donderdag 22.04.21
  • Vrijdag 23.04.21
  • Zaterdag 24.04.21
  • Zondag 25.04.21
  • Maandag 26.04.21
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
0.35215 s