Woensdag 23.09.20 | 22.21 uur

Het coronavirus houdt ons land in de greep. Ons, én de rest van de wereld

Ds. Henk (H.W.) van Veldhuizen: 'God heeft een plan met je leven'

Ds. Henk (H.W.) van Veldhuizen: God heeft een plan met je leven

Ds. Henk (H.W.) van Veldhuizen: God heeft een plan met je leven© DKN | RDV

Hoe gaan we verder in deze coronatijd? Blijven we bij online kerkdiensten of kan er weer een - beperkt - aantal gemeenteleden bij de diensten aanwezig zijn? De coronacrisis vraagt veel van de samenleving. Ook kerken staan voor een uitdaging. Hoe kun je als predikant in deze tijd missionair zijn op de plek (kerk, red.) waar je zo graag wilt zijn? "Een tijd van zoeken naar nieuwe wegen, waarbij het telkens weer aankomt op een zorgvuldig balanceren tussen verlangen naar nabijheid en verbinding enerzijds en veiligheid en gezondheid anderzijds." In het Van Stolkspark in Hasselt ontmoet De Zwartewaterkrant Ds. Henk (H.W.) van Veldhuizen (58), predikant van de Protestantse Kerken Hasselt. "Eerlijk, ik kan hier de hele dag wel blijven', zegt de predikant uitkijkend op een fraai stadspark, nabij de muziekkoepel.

Ds. Henk (H.W.) van Veldhuizen, 58 jaar geleden geboren in Helmond en getogen te Aarle-Rixtel. Het is alweer eenendertig jaar geleden dat hij als predikant begon in Langweer. Een sfeervol en pittoresk dorpje in de provincie Friesland.

Met groot Godsvertrouwen belandde hij vier jaar geleden, via de kerkgenootschappen uit buurgemeenten Nieuwleusen en Steenwijk, op de kansel in Hasselt. Van Veldhuizen, geen predikant die zichzelf op een voetstuk zet, maar een predikant die de kunst van het luisteren verstaat en anderen binnen luttele seconden op gemak stelt. "Zeg maar jij of Henk. Tutoyeren, mag: géén probleem!"

Deze donderdag is het zo goed als droog en de zon komt af en toe tevoorschijn. Het bankje in het Van Stolkspark is inderdaad schoon en Henk gaat dan ook behoedzaam zitten.

Voorjaar 2020. De lente is aangebroken. Het is prachtig weer, maar door de uitbraak van het coronavirus in Nederland is het feest van het voorjaar een stuk soberder dan anders. Het coronavirus houdt ons land in de greep. Ons, én de rest van de wereld. De predikant vertelt over deze periode vol immens verdriet. "De coronacrisis staat voor velen van ons voor een zeer moeilijke periode in ons leven. Met alles wat er momenteel speelt geldt deze periode als dé meest donkere periode, voor vele anderen alsmede voor mij. Er zijn mensen ernstig ziek geworden en overleden."

Van Veldhuizen houdt zich even stil. Ook hij werd patiënt, getroffen door het virus zoals duizenden Nederlanders en moest minimaal twee weken in quarantaine. Zijn revalidatie werd een langdurig proces. Hij kijkt om zich heen en vertelt wat er echt in hem omgaat, terwijl een klein briesje de bladeren van bomen hoorbaar in beweging brengt.

"Uiteindelijk mogen we oefenen in het besef, dat hetzij wij leven, hetzij wij sterven, wij altijd ons mogen verlaten op de hand van de Heer." Het zijn woorden, diep verworteld in de Bijbelse hoop, die blijven hangen. Hij gaat verder en zegt bij het vooruitzicht van de openluchtdienst daarop: "Gemeenteleden missen de diensten, missen het contact met anderen, de onderlinge verbondenheid. Zou het niet goed zijn als de kerk weer een beetje open kan met een protocol dat houvast biedt om alles in goede banen te leiden. Met natuurlijk controle op het toepassen en houden aan de coronamaatregelen, waar nodig is? Stuk voor stuk geluiden waar wij als Protestantse Kerken Hasselt iets mee moesten doen."

Hij maakt een open handgebaar en zegt: "De openluchtdiensten op zondag 13 september en 27 september zijn een welkom alternatief in tijden van corona om iets van het gezamenlijke in groter verband te kunnen ervaren en te delen. Ook al is die beleving buiten toch anders dan binnen; maar je ziet elkaar, ook al is het van afstand en je ervaart iets van het verbonden zijn in de Naam van de Ene."

De verwachting is dat we in elk geval tot ver in het seizoen 2020-2021 te maken hebben met beperkende maatregelen. Zijn dat ook de beweegredenen om een openluchtdienst te houden en toch weer een beetje terug te verlangen naar 'vroeger'. De Hasselter predikant heeft geen moeite met het vinden van de juiste woorden of met het formuleren van zinnen en zegt: "Het goede van vroeger bestond vooral ook in het samenzijn rond Woord en lied, rond gebed en leren; in de open lucht kan dit nog het ‘eenvoudigst’ met een grotere groep gevonden worden, ook al zijn we daarbij afhankelijk van de weersomstandigheden."

Ds. Henk (H.W.) van Veldhuizen, predikant van de Protestantse Kerken Hasselt

Ds. Henk (H.W.) van Veldhuizen, predikant van de Protestantse Kerken Hasselt© DKN | RDV


Het is even stil en hij kijkt naar boven. "We zijn ook aan het doordenken, op welke manier dit van betekenis is voor de vormen van verbinding, die we in het lerend en delend samenzijn kenden voor door de week.”

De gemeenten die behoren tot de Protestantse Kerk in Nederland hebben een protocol opgesteld. De concrete invulling van dit protocol behoort tot de verantwoordelijkheid van de kerkenraad en behoeft een lokale en op het kerkgebouw toegespitste invulling. De richtlijnen van de Protestantse Kerk worden daar voortdurend op aangepast. Dat geldt ook voor de Gereformeerde Ichthuskerk en Hervormde gemeente De Baak te Hasselt.

Terug naar zondag aanstaande. Een overstapdienst in de buitenlucht in het Van Stolkspark, nabij de muziekkoepel. "Samen zijn als gelovigen in de open lucht. Met de hele gemeente, van jong tot oud", zegt Van Veldhuizen afsluitend als hij afscheid neemt. Het afscheid is op gepaste afstand tot elkaar, volgens de richtlijnen van het RIVM.

Openluchtdienst bezoeken? Vooraf aanmelden is verplicht via 038-4772295 of per e-mail: wil.kappert@pknhasselt.nl onder vermelding van uw naam, aantal personen en de verklaring, dat u en uw gezin gezond zijn. Aanmelden t/m vrijdag 11 september 2020.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 11.09.20 | 15.40 UUR


advertentie

Vandaag:
21° | 8°
Meer weer...
Morgen:
18° | 9°


AGENDA

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.26051 s