Maandag 26.10.20 | 14.31 uur

De kleurrijke historie van Tapijtmuseum Genemuiden

Henk Beens: 'Het leven heeft mij zoveel moois gebracht'

Henk Beens: Het leven heeft al zoveel moois gebracht

Henk Beens: Het leven heeft al zoveel moois gebracht© DKN | RDV

Naast auteur, oud-leraar, duizendpoot, familiemens, inspirator van het Tapijtmuseum én bevlogen pleitbezorger van historisch Genemuiden is Henk Beens een echt bestuurder pur sang. Hendrikus Beens (78), voorzitter van Stichting Vloerbedekkingmuseum Genemuiden kijkt om zich heen. "Het is rustig op zolder." Hij probeert zich te focussen, maar zijn gedachten dwalen af naar een luchtfoto aan de muur. Genemuiden 1988, Koninginnedag. "Prachtig, hè!", zegt Henk. "Het leven heeft mij zoveel moois gebracht." De blik in zijn ogen zegt veel.

Het Tapijtmuseum in Genemuiden, opgericht in 1985, vertegenwoordigt een ontwikkeling van vijf eeuwen vloerbedekking. De stad herbergt een rijke historie in de productie van vloerbedekking. Vanaf de Renaissance tijd (16e eeuw) tot de rol van de industrie in de hedendaagse Nederlandse samenleving. "Het is dan ook vanzelfsprekend dat Genemuiden een museum bezit, waarin de geschiedenis van het maken van biezenmatten en kokosmatten tot het tuften van kunstgras is vastgelegd en wordt getoond." Dat zegt voorzitter Henk Beens die vanaf het prille begin is betrokken bij het Tapijtmuseum. De Genemuidenaar uit zich in mooie woorden over de tapijtindustrie.

September 2020. Nederland leeft in een onwerkelijke tijd. De coronacrisis houdt onze samenleving nu al enige tijd in zijn greep. Ook voor deze regio geldt een GRIP4-situatie, aangestuurd door het Regionale Beleidsteam (RBT), bestaande uit burgemeesters aangevuld met adviseurs van onder andere politie, brandweer, defensie en geneeskundig personeel. Ondertussen weten we nu dat het virus voorlopig onder ons is. Dat heeft verstrekkende gevolgen. Ook het Tapijtmuseum voelt de pijn.

"Zeg maar eerder, het gemis (en verlangen) naar vroeger. Dat geldt niet alleen voor ons, ook theaters, concertzalen en musea zitten een moeilijk parket. De situatie in de wereld is ongekend en dat heeft grote invloed op de bezoekersaantallen. Wij kunnen niet veel doen. Het aantal bezoekers dat komt is sterk afhankelijk van de mogelijkheden van busondernemingen en reisorganisaties. Ook die zijn afhankelijk van de Veiligheidsregio's die in lijn staan met de landelijke coronamaatregelen van de Rijksoverheid. Om onze 'verkoop' toch enigszins op peil te houden is het ‘winkelaanbod’ op onze website: www.tapijtmuseum.nl uitgebreid. Alle kleine beetjes helpen. […]"

De preses wikt en weegt. Hij kiest zorgvuldig de beste wegen voor zijn Tapijtmuseum. Nu niet alleen. Henk Beens hanteert vanaf het oprichtingsjaar in 1986, de voorzittershamer. “Niet alleen het bestuur zet zich in, óók de vrijwilligers zelf hebben een belangrijk rol in het Tapijtmuseum. Het museum telt maar liefst 62 (actieve) vrijwilligers. De demonstraties en de verhalen die gegeven en verteld worden, maken het bezoek tot een ware belevenis."

Ook De Zwartewaterkrant staat verbaasd en nieuwsgierig te kijken. Met een schuin oog lezen we de reacties in het gastenboek. Reacties in pre-coronatijd, dat wel. De één nog mooier dan de ander. We gaan met de voorzitter en het museum terug in de tijd. Het museum waar de tijd stil stond. Het museum ademt nog de sfeer van vroeger. Over nostalgie gesproken: Genemuiden koestert de historische tv-beelden van de vorige eeuw. Het koninklijk bezoek aan Genemuiden en Kampen ter gelegenheid van Koninginnedag 1988.

"Vanwege haar vijftigste verjaardag bracht Beatrix, voormalig Koningin der Nederlanden een bezoek aan de stad. Voor de jarige vorstin werd de binnenstad van Genemuiden met Oranje tapijt bekleedt. De beelden van 32 jaar geleden staan in mijn geheugen gegrift”, memoreert Henk zelf. "Koninginnedag 1988 in Genemuiden, eentje om nooit te vergeten!'

De voorzitter loopt trots door het museum en wij volgen op gepaste afstand. Hij toont ons de authentieke machinekamer op de eerste etage. Hij maakt ons bewust van de noeste arbeid wat zich hier heeft afgespeeld.

Henk is naast verhalenverteller ook auteur van een hele serie boeken over Genemuiden. Hij laat ons 'Op zolders en in skuurn' inzien. Een uitgave van Stichting Vloerbedekkingmuseum Genemuiden. Het boek toont in woord en beeld een veertigtal geregistreerde bedrijfjes die de geschiedenis van de Tapijtstad vertellen. Het boek geeft een inkijkje van dé grondleggers van de Genemuider vloerbedekkingsindustrie. "De belangstelling van de betrokken families destijds was overweldigd. Een feest der herkenning en een reis door de tijd", zegt Henk over de 'onvertelde' familieverhalen van Genemuiden.

De kleurrijke historie van Tapijtmuseum Genemuiden

De kleurrijke historie van Tapijtmuseum Genemuiden© DKN | RDV


Terug naar het Tapijtmuseum - geheel draaiende gehouden door vrijwilligers - waar de pioniers van de Genemuider vloerbedekkingsindustrie op uitstekende wijze worden uitgelicht. "Het aantal vrijwilligers zal naar verwachting in de komende jaren dalen en daarom worden toekomstplannen gemaakt, waarbij de basis overeind blijft staan. Een attractief, levendig industrieel museum voor de stad Genemuiden. Aan de inzet en enthousiasme van veel vrijwilligers zal het niet liggen."

Museumbezoek in tijden van corona
Om het bezoek voor iedereen veilig te laten verlopen, heeft het Tapijtmuseum de nodige maatregelen getroffen die moeten bijdragen aan een veilig en verantwoord bezoek, voor bezoekers, gebruikers en vrijwilligers. Bij een bezoek dient u telefonisch een afspraak te maken op: 06 29 386 804 | www.tapijtmuseum.nl

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | WOENSDAG, 23.09.20 | 12.31 UUR
Vandaag:
15° | 4°
Meer weer...
Morgen:
15° | 4°


AGENDA
  • Maandag 26.10.20
  • Dinsdag 27.10.20
  • Woensdag 28.10.20
  • Donderdag 29.10.20
  • Vrijdag 30.10.20
  • Zaterdag 31.10.20
  • Zondag 01.11.20
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.36352 s