Donderdag 29.10.20 | 21.12 uur

SKZ van kruipen, sluipen, rollen naar hollen

Jannet Hoentjen: Als afscheid pijn doet

Jannet Hoentjen: Als afscheid pijn doet

Jannet Hoentjen: Als afscheid pijn doet © DKN | RDV

Een gedwongen afscheid na 31 jaar. Daadkrachtig, vasthoudend, enthousiast, niet lullen maar poetsen. Jannet ten voeten uit. Het Zuid-Limburgse heuvellandschap is de opmaat voor het denken en doen van een uniek mens. Een lief en warmhartige persoonlijkheid die - als de jaren 80 ten einde lopen - haar draai vindt in een gastvrij dorp aan het Zwarte Water, Zwartsluis. Het dorp gaf Jannet veel en ze gaf veel terug. SKZ van kruipen, sluipen, rollen naar hollen. Hoogtepunten en diepe dalen. De diepe dalen maken de hoogtepunten vaak nóg mooier. De SKZ-bewindsvrouw moet het kinderdagcentra in Zwartewaterland vanwege gezondheidsredenen los laten. Dat doet pijn, heel veel pijn.

Stichting Kinderdagcentra Zwartewaterland (SKZ). De neutrale, christelijke en reformatorische peuterspeelzalen hebben een plaats verworven in Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis. Dat is wel duidelijk. Iedere dag opnieuw bezoeken ruim 750 kinderen, liefelijk opgevangen door negentig professionals, de opvang in Zwartewaterland. "'Opvang dichtbij huis’, omdat het simpelweg waar is!”, zegt Jannet over de ijzersterke slogan.

Jannet Hoentjen, getrouwd, moeder van twee kinderen en oma voor vijf kleinkinderen. “Oma zijn is geweldig! "Je houdt net zoveel van je eigen kinderen als van je eigen kleinkinderen. Zij zijn mij ongelofelijk dierbaar en hebben mij de afgelopen dertig jaar vaak moeten delen met SKZ.” Dertig jaar delen: Ga er maar aan staan! Jannet scherpzinnig, onafhankelijk en waar het kan roept ze iets met humor. “Kinderopvang in de jaren tachtig? Daar was geen droog brood mee te verdienen: Vrijwilligerswerk niet meer dan dat!”

Wat is er in die jaren allemaal veranderd in de kinderopvang? De Zwartewaterkrant vraagt het haar: zij weet dat als geen ander. "Van niets iets maken." Het motto van Jannet, dat is ons wel duidelijk. Ze is letterlijk in de wieg gelegd voor de kinderopvang. Jannet's collega's' roemen haar stuwende kracht. “Ze was altijd in bedrijf, enthousiast en enthousiasmerend."

Terug naar de werkelijkheid. De gezondheidsproblemen van Jannet zijn niet van vandaag of gisteren. Tobben over je gezondheid, de wet- en regelgeving in de kinderopvang en de lokale politiek. Ziek zijn doet veel met je. Alles is anders in je dagelijks leven. Jarenlang bestierde ze de voorzittershamer van de lokale PvdA-fractie in Zwartewaterland. "De eerste vrouw op een wethouderszetel in de gemeente Zwartewaterland? "Zoals iedereen weet liep het heel anders." Voor haar alsmede de sociaaldemocraten. "BGZ won. Op de dag van de beëdiging werd ikzelf opgenomen in het ziekenhuis. Weet je... ik keek vanaf de zijlijn toe. Ik kon niet anders dan afscheid nemen van het raadslidmaatschap. Sinds het afgelopen voorjaar heeft de gemeente Zwartewaterland - na het vertrek van Albert Coster (BGZ) - een zeer bekwame PvdA wethouder in de persoon van Harrie Rietman in het college gekregen. De wisseling van de wacht voor het wethouder pluche doet Jannet veel. Haar fractie. Luisteren naar wat er leeft in het land.

Het dorp Zwartsluis gaf Jannet veel en ze gaf veel terug

Het dorp Zwartsluis gaf Jannet veel en ze gaf veel terug© DKN | RDV


Terug naar SKZ. De economische crisis in 2013 sloeg hard toe. Een ongekende klap. Het was een periode waarin je geen fouten mocht maken. "Al je managementkwaliteiten worden beproefd als het economisch zwaar weer is. Een periode waar veel kinderopvangorganisaties in het land failliet gingen", zegt Jannet terugkijkend naar haarzelf in deze ongekende periode. "Mede door de inzet en bereidwilligheid van onze medewerkers die zich met hart en ziel voor SKZ hebben ingezet, werd het hoofd boven water gehouden. Deze periode was in mijn dertig jaar als manager dé moeilijkste én zwaarste periode. Uiteindelijk wisten we te overleven."

Zeven jaar later: oktober 2020. Nederland leeft in een onwerkelijke tijd. De coronacrisis houdt onze samenleving in zijn greep. Hoe zie jij deze periode waarin we met allerlei beperkende maatregelen te maken hebben? "Het is een onwerkelijke tijd, met zorgen, eenzaamheid en verdriet. Een tijd waarin ons verantwoordelijkheidsgevoel op de proef wordt gesteld, maar ook onze creativiteit wordt aangeboord. Een tijd van beperkingen, maar ook van kansen: Ik hoop dat we met z’n allen straks - als dit allemaal weer voorbij is - ook dingen hebben mogen leren van deze crisis en bepaalde zaken anders blijven doen. Te denken valt aan thuiswerken en de uitwerking die dat heeft op ons milieu."

Woorden van bezorgdheid, oprecht gemeend.

Op gepaste afstand nemen we afscheid. "Het is tijd voor nieuw leiderschap. Ik wil graag in schoonheid afscheid nemen en ben van plan om vanaf nu te genieten van elke seconde van mijn familie." Jannet Hoentjen, afscheid van een tijdperk.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 09.10.20 | 13.29 UUR


advertentie

Vandaag:
16° | 9°
Meer weer...
Morgen:
18° | 11°advertentie
AGENDA
  • Vrijdag 30.10.20
  • Zaterdag 31.10.20
  • Zondag 01.11.20
  • Maandag 02.11.20
  • Dinsdag 03.11.20
  • Woensdag 04.11.20
  • Donderdag 05.11.20
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.36381 s