Woensdag 16.06.21 | 10.35 uur

'Om terugval te voorkomen is goede nazorg heel erg belangrijk'

Gerrit Knol: Geloven is zoveel meer dan alleen op zondag

Gerrit Knol: Geloven is zoveel meer dan alleen op zondag

Gerrit Knol: Geloven is zoveel meer dan alleen op zondag© DKN | RDV

Opgegroeid in een gezin met veel aandacht voor kerk, maatschappij en politiek kwam de interesse en visie op de maatschappij en haar welzijn al vroeg. Visie kan niet los gemaakt worden van geloof en levensbeschouwing. Het gaf Gerrit Knol op latere leeftijd richting in de omgeving voor het politiek bestuurlijk werk. Gerrit werd onlangs 65 jaar. Aanleiding voor een portret.

Wethouder Gerrit Knol. Geboren en getogen in Hasselt. Hij voelt zich sterk met de Hanzestad verbonden. Geschiedenis, cultuur en de mensen. Woorden die logisch gezien het best bij elkaar passen. De Zwartewaterkrant ontmoet de wethouder in het Van Stolkspark op een mooie en zonnige herfstdag. Het is een lichtpuntje dit jaar. Iets waar Gerrit, als liefhebber van natuur en landschap, zichtbaar van geniet. Dinsdagavond, weer een corona-persconferentie met Rutte en De Jonge. Nederland is aangebroken bij het moment dat we de tel van het aantal persconferenties kwijt zijn. Hoe kijkt de wethouder terug op deze onwezenlijke periode waarin corona niemand ontziet?

"Erg zwaar. Al dat verdriet. Als ik op straat was had ik het gevoel dat de dood door Hasselt ging. Ik heb steeds geprobeerd er voor een ander te zijn, vooruit te blijven kijken. Nu vind ik het aspect nazorg erg belangrijk. Wat me hierbij ook raakt is het begrip leefstijl. Dat gaat verder dan gezond eten en niet roken. Het is ook in je leefstijl rekening houden met een ander. Je bent onderdeel van een gemeenschap, een community."

De sociale zekerheid en respect als lid van de gemeenschap. De samenleving is onherkenbaar veranderd en de gemeenschap verandert mee. Onmiskenbaar heeft de coronacrisis voor veel mensen grote impact. De tijd in Nederland staat onwezenlijk stil. "We leven in een maatschappij die erg individualistisch en populistisch is. Dat weten we en je kunt het afdoen met 'zo zijn we'. Maar corona leert ons dat we daarin ver zijn doorgeschoten. We moeten veel meer vanuit het algemeen belang en de gemeenschap denken."

De Zwartewaterkrant bevraagt de wethouder naar de scherpe aantijgingen met een zeldzame motie van afkeuring van de oppositiepartijen BGZ, CDA en VVD. Wat vraagt dit van jou als bestuurder "Besturen is de laatste jaren complex geworden. Je luistert, weegt en wikt. Je neemt beslissingen met de kennis en wetenschap van dat moment. Daarbij kun je achteraf best denken 'dat had ik met de wetenschap van nu anders gedaan'. Deze aantijgingen waren overigens volledig onterecht. Ik zou het morgen weer net zo doen."

Terug naar de persoon Gerrit Knol. Ruim 42 jaar getrouwd met Auktje. Vader van zes kinderen en opa van acht kleinkinderen met nog twee kleinkinderen op komst. Onbetaalbaar. Gerrit is een blijde christen.

"Ik ga geen discussie aan over 'punten en komma’s'. Voor mij is de hoofdzaak 'heb God lief en je naaste als jezelf' het uitgangspunt." Gerrit’s gezin en vrienden zijn hem dierbaar. "Gewoon gezellig bij elkaar zijn, een goed gesprek of een gevoel van verbinding en vertrouwen. Dat geldt ook voor Kerst en de jaarwisseling. Het gevoel 'onder elkaar' te zijn." Net op het moment dat Gerrit dat vertelt, kleuren de gele en rode bladeren op en schitteren in de najaarszon. Het doet hem veel. Hij voelt de pijn en het gemis mocht de Kerstnachtdienst vanwege de huidige coronamaatregelen niet plaatsvinden. "De harde waarheid dringt stilaan door dat we er nog een hele tijd mee opgescheept zitten."

Geloven is op weg gaan en niet alleen op zondag. Het bracht Gerrit in 2014, vanuit het niets opnieuw in het gemeentehuis; wethouder van de gemeente Zwartewaterland. Van een goed betaalde baan naar het wethouderschap en de uitoefening ervan. Waarom? "Ik had het niet gezocht. Mijn fractie (CU) had vertrouwen in me. Ik zag dat dit op mijn weg was geplaatst om een gemeente te besturen." Zwartewaterland bracht hem veel, heel veel. Van directeur, projectleider, tot in de wethouderszetel namens de ChristenUnie van de dynamische, ondernemende gemeente Zwartewaterland. "Alles brengt een zakelijke benadering met zich mee. Ik zit er om te besturen. Daarbij heb ik veel aandacht voor degene die het moeilijk hebben in onze samenleving. Luisteren en analyseren. Zoekend naar verbindingen en win/win situaties. Inhoudelijk wil ik weten waar het om gaat. Van daar uit denk ik in kansen, mogelijkheden en niet in bedreigingen".

Gerrit Knol: Om terugval te voorkomen is goede nazorg heel erg belangrijk

Gerrit Knol: Om terugval te voorkomen is goede nazorg heel erg belangrijk© DKN | RDV


Dat laatste zegt veel over wethouder Knol en het werk dat hij verricht als wethouder voor de gemeente. "Mijn werkzaamheden doen er daarom wel degelijk toe. Ik zit er niet om op de winkel te passen."

Gerrit is 65 jaar: het pensioen is in zicht. Hij hoopt de volgende levensfase als pensionaris zo gezond, vitaal en gelukkig mogelijk vorm te geven. "In principe zou ik nog best door kunnen, maar doorstroming en vernieuwing is ook belangrijk. Ik heb daar nog geen beeld bij, maar in zijn algemeenheid zie ik mij veel met Auktje eropuit gaan; wandelen, fietsen en/of stedentrips. En dat zijn ook de momenten dat we alleen zijn en de tijd hebben om te reflecteren op ons leven."

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 06.11.20 | 16.01 UUR
Vandaag:
29° | 12°
Meer weer...
Morgen:
31° | 12°


AGENDA
  • Woensdag 16.06.21
  • Donderdag 17.06.21
  • Vrijdag 18.06.21
  • Zaterdag 19.06.21
  • Zondag 20.06.21
  • Maandag 21.06.21
  • Dinsdag 22.06.21
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
0.345 s