Zaterdag 16.01.21 | 14.09 uur

'Het lijkt een eeuwigheid geleden: de Hollandse verjaardagen'

Diëtist Henja Keur over de voedingsadviezen die je krijgt op een verjaardag: 'ik mis het wel'

Mama’s appeltaart

Mama’s appeltaart© VanBeek

Het lijkt een eeuwigheid geleden: de Hollandse verjaardagen. Mocht je het vergeten zijn, de situatie is als volgt: Een grote kring met aan de ene kant de mannen, aan de andere kant zitten de vrouwen. Het lijkt alsof er klittenband aan de stoelen zit en mijn gasten zorgvuldig de andere helft op hun billen hebben geplakt. Want veel beweging is er niet in te krijgen.

Mijn gastvrijheid en organisatietalent worden behoorlijk op de proef gesteld. Heeft iedereen zijn tweede bakje koffie gehad? Ben ik de chocolaatjes niet vergeten? Is mijn schoonmoeder voorzien van haar zoete witte wijn met extra ijs?

Met veel liefde heb ik ‘mama’s appeltaart’ gemaakt, de verse slagroom is geklopt, de koffie pruttelt en de thee is gezet. ‘Wil je ook taart?’ is de vraag aan iedere gast. De antwoorden variëren van: ‘Ja lekker’, tot ‘Zal ik dat nu wel doen?’ (Tja wat moet ik daar op zeggen?) en ‘Nee, ik ben op dieet’. Zelfs voor een diëtist niet leuk om te horen als je eerder die dag 1,5 kg appels hebt staan schillen, het deeg hebt gekneed en voortdurend in de oven hebt staan gluren. Maar goed, des te knapper deze befaamde appeltaart af te slaan. Hulde!

Een verjaardag is een uitgelezen moment om alle hippe diëten bedacht door echte ‘goeroes’ te bespreken, ervaringen uit te wisselen en tips te geven. Ik hoor diëten voorbij komen waarvan ik nog niet wist dat ze uitgevonden waren. Fijn, want zo ben ik ook weer op de hoogte.

Opvallend is dat de diëten alleen aan de dameskant worden besproken. Nu snap ik ineens waarom de mannen veilig aan de andere kant van de kamer zijn gaan zitten. Zij genieten onbezorgd van hun stukje appeltaart en hebben de grootste lol.

Wil jij ook een geweldige indruk achterlaten en mijn ‘mama’s appeltaart’ maken?

Voor het deeg gebruik ik: 300 gram zelfrijzend bakmeel, 200 gram zachte roomboter, 80 gram suiker en 1 ei, even kneden en laten rusten in de koelkast.

Voor de vulling: 1,5 kg geschilde appels (Goudreinet/Elstar) in stukjes, 100 gram gewelde rozijnen, 80 gram suiker en 3 eetlepels custard. Kruiden: lekker veel kaneel, eventueel met wat nootmuskaat en kruidnagelpoeder. De taart gaat in een springvorm van 26 cm. Een extra ei wordt gebruikt voor het bestrijken van de bovenkant. De taart kan de oven in op hete lucht, ca. 150 graden Celsius voor 60-70 min. Succes verzekerd!

Henja Keur, diëtist
Henja is afgestudeerd als diëtist in 2005 aan de Hanze hogeschool in Groningen. Ze is werkzaam in de ziekenhuiszorg met diabetes als specialisatie. Ontwikkelingen in haar vakgebied volgt ze op de voet en vertaalt deze zo goed mogelijk naar de dagelijkse praktijk. Naast diëtist is Henja getrouwd met Chris en moeder van twee zoons van 3 en 5 jaar.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | ZATERDAG, 31.10.20 | 10.39 UUR
Vandaag:
0° | -1°
Meer weer...
Morgen:
3° | 2°



advertentie
AGENDA
  • Zaterdag 16.01.21
  • Zondag 17.01.21
  • Maandag 18.01.21
  • Dinsdag 19.01.21
  • Woensdag 20.01.21
  • Donderdag 21.01.21
  • Vrijdag 22.01.21
  • Volledige agenda...
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.39886 s