Woensdag 03.03.21 | 11.07 uur

Tien jaar burgervader: De ongeschreven regels van het burgemeesterschap

Burgemeester Bilder over Zwartewaterland: 'Ik heb me er meteen thuis gevoeld'

Ing. E.J. (Eddy) Bilder, tien jaar burgervader in Zwartewaterland

Ing. E.J. (Eddy) Bilder, tien jaar burgervader in Zwartewaterland© DKN | RDV

De minister-president van Nederland, Mark Rutte gaf begin deze week een persconferentie over de Nederlandse aanpak en maatregelen tegen het coronavirus in Nederland. De toespraak van de premier in het Torentje te Den Haag werd ruw verstoord door geharnaste criticasters. Een dag na de toespraak treft De Zwartewaterkrant de burgemeester van Zwartewaterland, de heer Eddy Bilder. "Rutte sprak tot het volk voor alle Nederlanders met een goed, inhoudelijk verhaal." De burgervader zegt waar het op staat. Een warme menselijke begroeting vindt, aan de Oosterkaai met prachtig uitzicht op de Genemuider Binnenhaven, op gepaste afstand plaats. De stad waar hij inmiddels zo'n 10 jaar woont. "Ik heb me er meteen thuis gevoeld", zegt Bilder over Ďzijní dynamische gemeente Zwartewaterland.

Eddy Bilder (56), geboren en getogen in Ermelo kreeg hij de aloude tradities, als telg van de vermaarde aannemersfamilie Bilder, met de paplepel ingegoten. Vader, grootvader, overgrootvader en betovergrootvader. Ook hij werd gegrepen door het aannemersvak: met een groot hart voor bouwen. Hij kon er niet omheen. Na een succesvolle studie, bouw-, en bedrijfskunde koos Eddy Bilder in de vorige eeuw alsnog de politieke lijn. Eerst als raadslid, later als wethouder. Hij vertoefde, observeerde, poogde het te begrijpen en maakte het wethouderschap in Ermelo zich eigen. Politiek als een roeping, maar ook als ambacht. Hij verruilde na negen jaren het wethouderspluche voor het Tweede Kamerlidmaatschap namens het Christen Democratisch AppŤl. Het was een harde leerschool die de talentvolle bestuurder moest doorlopen. Opgelucht nam hij in 2010 afscheid, als lid van de Tweede Kamer. De Haagse politiek beviel hem niet.

Inmiddels 10 jaar verder. Het burgemeesterschap lijkt op Bilder's lijf geschreven: vakkundig, toegankelijk, sociaal en iemand doe zowel goed kan luisteren als iemand die goed kan informeren. De burgemeester als burgervader. Vandaag, gisteren, vorige week of begin dit jaar in pre-coronatijd. Dat lijkt lang geleden. Corona heeft het jaar bepaald. Triest en zo onwerkelijk. Ook nu, in het staartje van 2020. "Een 'Annus Horribilis', zegt Bilder over de afgelopen maanden in alle uiterste, terwijl de fervent bibliofiel plaatsneemt in een barok fauteuil van zijn eigen vertrouwde bibliotheek. "Wat ik heel sterk waardeer in Zwartewaterland - en dat is op alle kernen van toepassing - is de vriendelijkheid, gastvrijheid en bereidheid om elkaar te helpen, als dat nodig is. Het Noaberschap binnen onze gemeente is iets om te koesteren."

Koesteren. Overgankelijk iets geliefds nauw aan het hart houden of waar iemand een emotionele band mee voelt. Bilder is dť bibliofiele van Zwartewaterland en heeft een band met boeken. "In mijn vrije tijd ben ik graag met boeken bezig. Lezen is een echte liefhebberij. Momenteel lees ik ĎDe Onzichtbare Maat' van Andreas Kinneging. Een boek waarin de tijd waarin wij leven wordt bekeken vanuit het licht van de Europese traditie die teruggaat op Athene en Jeruzalem." Ook boeken over geschiedenis, bouwkunst en architectuur doen Bilder enorm veel deugd. "Net voordat ik aan het boek van Andreas Kinneging begon las ik met veel genoegen een biografie over Pieter Sjoerds Gerbrandy, premier tijdens de Tweede Wereldoorlog." Het brengt een glimlach op zijn gezicht.

Ing. E.J. (Eddy) Bilder naast burgemeester ook nog een fervent bibliofiel

Ing. E.J. (Eddy) Bilder naast burgemeester ook nog een fervent bibliofiel© DKN | RDV


Over politiek gesproken. Welke internationale politieke leider heeft voor u inspiratiewaarde?

"Vanuit de internationale politiek heb ik veel bewondering voor Angela Merkel. Zij staat voor een kalme en vastberaden, maar vooral ook principiŽle politieke koers. Toen ik in de Tweede kamer zat had ik een goed contact met Bas van der Vlies. Hij was de nestor van de Kamer en ook een toonbeeld van principiŽle politiek."

PrincipiŽle politiek, leg ons dat eens uit?

"Het is voor mij belangrijk dat politieke functionarissen een boodschap hebben voor de samenleving. Een verhaal dat verder reikt dan het 'hier en nu'."

Terug naar de realiteit, van nu. We staan op de drempel van een nieuw jaar. Nederland leeft in een onwerkelijke tijd. De coronacrisis houdt onze samenleving nu al maanden in zijn greep. Ook Zwartewaterland draagt een groot gemis een groot verdriet. "In onze gemeente zijn heel veel mensen zwaar getroffen. Het leed is groot, de wonden diep. Ik denk dat er in onze gemeente Zwartewaterland niemand is, die niet iemand kent die aan corona is overleden. Een rampjaar voor de samenleving maar ook voor alles dat onze samenleving kenmerkte. De vele activiteiten die niet door konden gaan, het verenigingsleven dat enorm onder druk is komen te staan. Persoonlijk mis ik ook de kerkgang en de kerkzang heel sterk. Ik vrees dat we op een keerpunt in de geschiedenis staan. Het is dus voor velen heel dichtbij gekomen."

Geloof, kerk en politiek. Nu gelooft een christen nooit op eigen houtje. Hij of zij gelooft samen, het is zoveel meer dan alleen maar op zondag naar de kerk gaan, maar ook tijdens een heleboel andere activiteiten. Vertel eens wat over uzelf?

"Voor mij is een belangrijk punt bij het geloof de wetenschap dat er een God is die alles regeert. Die er is als het leven begint en die er ook is als de laatste adem wordt uitgeblazen. Via de Bijbel kunnen wij heel veel over Hem te weten komen, natuurlijk blijven er ook vragen, vragen omdat wij dingen niet begrijpen, maar het vertrouwen dat Hij boven ons staat en naar ons omziet voert de boventoon. Dat omzien heeft in de komst van Zijn zoon, onze Messias, gestalte gekregen. Hij is het Licht der wereld, juist ook in deze donkere tijden. Voor mij persoonlijk betekent dat ook dat ook dat ik de vragen en zorgen die ik heb bij de HEERE mag brengen in het gebed en mag leven in het vertrouwen dat Hij het stuur van mijn leven in handen heeft."

Als burgemeester sta je dicht bij de mensen. Je bent bij allerlei belangrijke beslissingen betrokken. Het burgemeesterschap vraagt wijsheid en zelfdiscipline. Welke vaardigheden en eigenschappen dient een burgervader te hebben in crisistijd?

"Ten tijde van de coronacrisis komen verschillende aspecten van het burgemeesterschap aan de orde. Wat mij betreft in de eerste plaats het 'burgervaderschap'. Je moet er zijn en duiding geven aan wat er gebeurd. Daarnaast moet ik ook zorgen dat er hulp is voor wie hulp nodig heeft en troost voor hen die verdrietig zijn (voor zover mogelijk). Daarnaast moet er ook uitvoering aan het beleid worden gegeven. Dat was en is vooral beleid van de Rijksoverheid. Daarbij konden wij lokaal maatwerk leveren. Natuurlijk moet er ook veel overleg plaatsvinden. Overleg met de andere burgemeesters in de veiligheidsregio, maar ook met het College en de Gemeenteraad."

We staan op de drempel van 2021. Bijna tien jaar bekleedt Eddy Bilder het burgemeesterschap van Zwartewaterland. Hoe kijkt u daar op terug?

"Tot op heden heb ik mijn werk met veel plezier gedaan. Het is belangrijk dat je het werk kunt doen op een manier die bij jou past. Onze lokale politiek kenmerkt zich vaak door een zekere gemoedelijkheid en dat spreekt mij aan. Het klimaat in de politiek is overal aan het veranderen."

Terug naar 'oud' en vertrouwd. Bilder heeft zijn hart verpand aan Zwartewaterland. Dat is wel duidelijk. "Voor mij is Zwartewaterland de eerste plaats waar ik buiten mijn geboortedorp Ermelo woon. Het is mij verrassend goed bevallen. Ik voel mij er thuis. Het is bijzonder aangenaam om hier te mogen wonen en werken." Van de totale productie van de nationale tapijtindustrie tot de grote aantrekkingskracht van recreanten en toeristen van het (water)toerisme in deze regio. Die drie kernen, Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis, hebben ieder hun eigen geschiedenis, identiteit en inwoners. Bilder fungeert als cruciaal ankerpunt, burgervaderrol alsmede boegbeeldrol. Die rol past goed bij hem. "We moeten er wel met elkaar aan werken om het goed te houden." Mooie woorden. We nemen afscheid, zonder hand, en met de burgemeester op gepaste afstand.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 18.12.20 | 19.35 UUR
Vandaag:
8° | 1°
Meer weer...
Morgen:
8° | -2°


AGENDA
  • Woensdag 03.03.21
  • Donderdag 04.03.21
  • Vrijdag 05.03.21
  • Zaterdag 06.03.21
  • Zondag 07.03.21
  • Maandag 08.03.21
  • Dinsdag 09.03.21
  • Volledige agenda...
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
0.31866 s