Woensdag 03.03.21 | 11.07 uur

Update 17 december: Coronavirus (COVID-19)

LAKS: Geef leerling meer lucht en meer regie in voorbereiding examens

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) plaatst kanttekeningen bij het aangekondigde besluit rond de centrale eindexamens. Voorzitter Nienke Luijckx: “We snappen dat de minister niet ontkomt aan het maken van lastige keuzes. Maar als zijn keuze nu is om het examen zoveel mogelijk normaal door te laten gaan, zet dan in elk geval alles op alles om de examenkandidaten zich zo goed mogelijk te laten voorbereiden. Duidelijkheid is de eerste stap, maar regie in het plannen en ruimte en kansen voor bijspijkeren zijn noodzakelijk. Nog een extra kans om een examen later goed af te sluiten had daar zeker bij gepast.”

"In de kamerbrief waarin onderwijsminister Slob uitlegt hoe de examens eruit komen te zien, staat dat alles zoveel mogelijk eruit ziet als andere jaren, om de waarde van het diploma op peil te houden", aldus het LAKS.

LAKS-voorzitter Luijckx: “Dat streven is begrijpelijk, want het centraal eindexamen is ook een objectieve test om te laten zien wat je kan. Dat betekent dan wel dat vervolgopleidingen geen extra eisen hoeven te stellen. Wij willen dan ook de garantie dat je na je examen niet na dit zware jaar je ook nog tijd moet besteden aan het voorbereiden op extra toelatingstesten.”

Een belangrijke voorwaarde daarvoor is volgens het LAKS dat leerachterstanden in elk geval niet nog verder oplopen.

Luijckx: “Het LAKS is dan ook blij dat het gelukt is om tijdens de huidige schoolsluiting een uitzondering te geven voor leerlingen in het examenjaar. Scholen moeten dat dus ook echt doen, anders is ook dit examenplan van de minister bij voorbaat onhaalbaar.”

Toch kan volgens Luijckx niet gedaan worden alsof het een normaal examenjaar is.

“Er zijn hoe dan ook leerachterstanden en verstoorde voorbereidingen. Als je dan wil dat het diploma niets aan glans verliest, en je niet fors meer niet-geslaagden wil die er ook niks aan kunnen doen, zal je intensief moeten bijspijkeren aan deze specifieke groep. De minister creëert nu in het programma enige ruimte om vakken op eigen momenten te doen en zo daar de tijd voor te nemen, maar de hulp hierbij kan en moet veel groter. Laat leerlingen echt hun eigen examenrooster bepalen zodat ze waar wenselijk examens kunnen spreiden over de eerste twee tijdvakken en laat leerlingen en docenten samen komen tot een inhaalprogramma op maat. Daar is al geld voor, maar wij zien nog niet waar dat tot nu toe aan besteed is.”

Zelfs als er meer regie bij de leerling komt te liggen en er intensieve bijspijkerprogramma’s op maat komen, vreest het LAKS de gevolgen van de vooralsnog beperkte aanpassingen.

Luijckx: “Zeggenschap in het spreiden van de examens is een eerste stap, maar het had van moed getuigt om ook echt naar de omvang en vorm van de examens te kijken. De tijd is kort, de druk enorm, dus examineer dan bijvoorbeeld alleen de kernvakken centraal. Ook wij willen een diploma met waarde, maar je kan beter iemand meer kansen geven om over de lat te springen en minder latten ophangen dan heel hard roepen dat iedereen maar z’n best moet doen om gewoon over de lat te springen. Kortom: met een derde herkansingsmogelijkheid in het voorgestelde beleid van de minister, die de tijd zou geven om een vak op niveau te brengen, of zelfs examen in minder vakken, is er echt de benodigde lucht gekomen om de kwaliteit op peil te houden. We kijken er naar uit hoe we die lucht, aandacht en regie wel gaan krijgen.”

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 17.12.20 | 12.10 UUR
Vandaag:
8° | 1°
Meer weer...
Morgen:
8° | -2°


AGENDA
  • Woensdag 03.03.21
  • Donderdag 04.03.21
  • Vrijdag 05.03.21
  • Zaterdag 06.03.21
  • Zondag 07.03.21
  • Maandag 08.03.21
  • Dinsdag 09.03.21
  • Volledige agenda...
TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
0.36916 s