
Update 17 februari: Coronavirus (COVID-19)
8,5 Miljard euro voor Nationaal Programma Onderwijs
De huidige generatie leerlingen en studenten verdient, ondanks de coronacrisis, alle kansen op volwaardig onderwijs en een goede toekomst. Daarom heeft het kabinet besloten tot een Nationaal Programma Onderwijs. Hiervoor wordt in totaal 8,5 miljard euro geïnvesteerd. En daarnaast 645 miljoen euro structureel om de hogere studentenaantallen te compenseren. Het Nationaal Programma Onderwijs is gericht op herstel én ontwikkeling van het onderwijs, op het inhalen én compenseren van vertraging, en op het ondersteunen van iedereen in het onderwijs die het moeilijk heeft. Dit meerjarige plan maken onderwijsministers Van Engelshoven en Slob vandaag bekend.
Minister Van Engelshoven: “Je zult nu maar student zijn. Wachtend op je stage om af te studeren of vanuit je studentenkamer naar het beeldscherm turend naar medestudenten die je nog nauwelijks kent. Dit zorgt voor stress, eenzaamheid, concentratieproblemen en druk bij studenten. Met dit Nationaal Programma ondersteunen we hen zoveel mogelijk. Met financiële ondersteuning en intensievere begeleiding verlagen we de druk die studenten voelen.”
Minister Slob: “Met dit Nationaal Programma doen we er alles aan om de jongste generaties in ons land dezelfde kansen te bieden als de generaties die zonder pandemie naar school gingen. Daarom gaan we heel gericht kijken wat elke leerling nodig heeft om de pijn van deze pandemie zoveel mogelijk te verzachten. Tegen alle leerlingen zou ik willen zeggen: het land zat het afgelopen jaar dan misschien op slot, maar met dit Nationaal Programma houden we jullie toekomst open.”
Maatregelen primair, voortgezet en speciaal onderwijs
Elke school krijgt vanaf komend schooljaar geld om leerlingen heel gericht te helpen, ook op sociaal-emotioneel gebied. Leraren bepalen mede hoe dit geld wordt ingezet. Zij kunnen kiezen uit bewezen effectieve maatregelen zoals gerichte bijles in kleine groepjes of samenwerking met bibliotheken op het gebied van lezen. De ongeveer 6600 basisscholen ontvangen hiervoor komend schooljaar gemiddeld 180.000 euro per school. Voor de 650 middelbare scholen gaat het om gemiddeld ruim 1,3 miljoen euro per school. Scholen met veel leerlingen met minder kansen krijgen verhoudingsgewijs meer geld.
Daarnaast vragen we van scholen om leerlingen komende zomerperiode hulp en gratis bijles te geven voor leerlingen die dat willen en nodig hebben. Een andere mogelijkheid is om de extra middelen in te zetten voor brede brugklassen, zoals vmbo/havo. Dat geeft leerlingen meer tijd om te kijken op welke plek ze het beste tot hun recht komen. Van elke brugklasser wordt gekeken of ze op de juiste plek zitten. Ook wordt er opnieuw geïnvesteerd in meer vakleerkrachten, onderwijsassistenten en ander onderwijsondersteunend personeel om de werkdruk van leraren te verlichten.
Maatregelen middelbaarberoepsonderwijs, hoger onderwijs en onderzoek
Iedereen die volgend jaar studeert krijgt een korting van 50% op het college- of lesgeld. Dat geeft studenten financiële ademruimte in deze moeilijke tijd, waarin ook veel studenten hun bijbaan zijn kwijtgeraakt. Daarnaast krijgen studenten die hun recht dreigen te verliezen op hun basisbeurs (mbo) en aanvullende beurs (mbo en hoger onderwijs) een tegemoetkoming. En het studentenreisproduct wordt verlengd met maximaal 12 maanden voor studenten in het hoger onderwijs als blijkt dat zij meer tijd nodig hebben om hun diploma te halen. De subsidie op praktijkleerbanen in het mbo wordt verhoogd, hiermee maken we het voor bedrijven voordeliger om ook in deze economische zware tijden, in belang van student en bedrijf, de vakmensen van de toekomst te behouden. Naast deze financiële ondersteuning komt er ook extra geld voor mentale ondersteuning door meer studie- en studentbegeleiding voor de persoonlijke ontwikkeling en studievoortgang.
Universiteiten en hogescholen hebben te maken met een enorme toeloop van studenten die door corona niet kiezen voor een tussenjaar of een wereldreis. De onderwijsinstellingen worden hier vanaf komend jaar al volledig voor gecompenseerd en structureel met een bedrag van 645 miljoen euro. Dit extra geld, dat naast de 8,5 miljard beschikbaar komt, moet er voor zorgen dat er meer mensen in dienst kunnen komen, en de werkdruk afneemt.
Met een investering van 162 miljoen euro voor onderzoekers wordt ervoor gezorgd dat 20.000 arbeidscontracten van jonge wetenschappers, waarvan het onzeker was of ze konden blijven, kunnen worden verlengd. Dit geeft zekerheid. Zij kunnen hun belangrijke onderzoek afmaken, en doorgaan met lesgeven.
Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie
Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

advertentie

8° | -2°
- Woensdag 03.03.21
- Donderdag 04.03.21
- Vrijdag 05.03.21
- Zaterdag 06.03.21
- Zondag 07.03.21
- Maandag 08.03.21
- Dinsdag 09.03.21
- Volledige agenda...
POLL
- De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
Maatregelen zijn niet streng genoeg
De maatregelen gaan (veel) te ver
Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen
MEEST GELEZEN
- Woensdag 03.03.21
- Dinsdag 02.03.21
Buitenbad in Hasselt opent vrijdag haar deuren - Maandag 01.03.21
Belastingdienst: Controleren van aangifte dit jaar extra belangrijk - Zondag 28.02.21
- Volledig overzicht...
REACTIES
- Al heb je dan geen universitaire opleiding, Lambert, jouw levenservaring, gezond verstand en wijsheid is meer waard dan alle 'éxperts'van vandaag, die...
- Beste Lambert, was deze column van je mij helemaal ontgaan, mijn excuses daarvoor. Ik beloof je dat ik in mijn volgende raadscolumn je op de hoogte za...
- Alstublieft geen windmolens. Ze bederven niet alleen het uitzicht maar ook de herrie en slagschaduw is verschrikkelijk.
- E staan in zwartewaterland nog grote gebouwen waar ze het dak wel volkunnen gooien met zonnepanelen Land in leveren voor zonepanelen i de grootste fo...
MAAND GELEDEN
- Woensdag 03.02.21
Nederlandse Hanze Experience met internationale klasse - Dinsdag 02.02.21
Hidde Streutker nieuwe doelman Sportclub Genemuiden - Maandag 01.02.21
Code Oranje: Verraderlijk glad door ijzel in het midden en noorden - Zondag 31.01.21
HALFJAAR
- Donderdag 03.09.20
WDODelta: Grondwaterstanden herstellen verder dankzij buien - Woensdag 02.09.20
Daniel Stoeten op de Grintwal: 'Probeert er het beste van te maken!' - Dinsdag 01.09.20
Diëtist Henja Keur: Boodschappen op de automatische piloot? - Maandag 31.08.20
Afsluitingen door werkzaamheden in Zwartsluis
JAAR
- Dinsdag 03.03.20
Glasvezelcampagne binnenkort van start in Zwartewaterland - Maandag 02.03.20
Huisvesting arbeidsmigranten houdt gemoederen bezig - Zondag 01.03.20
- Zaterdag 29.02.20
‘Rookmelders straks ook verplicht voor bestaande bouw’
- Wethouder Mussche neemt nieuwe fietsbrug Punthorst in gebruik
- Campagne 'Wees alert bij een NL-alert' van start!
- Belastingdienst: Controleren van aangifte dit jaar extra belangrijk
- GGD IJsselland en gemeente tevreden over extra inzet in Staphorst
- Belastingdienst: Controleren van aangifte dit jaar extra belangrijk
Gevonden en verloren?! |
www.zwartewaterland.nl |
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen! |
Zwartewaterland Onderneemt |
www.zwartewaterland.nl |
Waar kunnen we u mee helpen? |
Gemeente Zwartewaterland |
www.zwartewaterland.nl |
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus |