Vrijdag 12.08.22 | 21.27 uur

Glasvezelinternet voor iedereen beschikbaar, hoe werkt het?

Zwartewaterland krijgt supersnel internet

Zwartewaterland krijgt supersnel internet

Zwartewaterland krijgt supersnel internet© VanBeek

Als corona één ding heeft aangetoond, dan is het wel het belang van stabiel en snel internet. Verplicht thuiswerken en online school vergen vaak een videoverbinding via een webcam en snel internet is dan noodzakelijk. Het beste soort internet hiervoor is glasvezelinternet.

Wat is glasvezelinternet?
Glasvezel vergelijken kon nog niet in Zwartewaterland, maar dit gaat veranderen. Mensen die gebruik willen maken van snel en stabiel internet, zijn aangewezen op een breedbandverbinding. ADSL en kabelinternet zijn breedbandverbindingen die snel zijn en waarmee betrouwbaar internet te verkrijgen is. Glasvezel is dit ook, maar gaat nog een stapje verder dan ADSL en kabelinternet. Dit ligt aan de structuur van de kabels. Glasvezel is een glazen vezel, zo dun als een haar. Data die over glasvezel wordt getransporteerd heeft de snelheid van het licht. Een verschil ten opzichte van ADSL en kabelinternet is dat glasvezel geen verschil kent in upload- en downloadsnelheden. Mede hierdoor is glasvezel uitermate snel, waardoor snelheden bereikt kunnen worden tot 500 Mb. Glasvezel is dus ideaal voor stabiel en snel internet, waardoor gemakkelijk op hoge snelheden videobeelden gestreamd kunnen worden. Online vergaderen of een online les volgen kost met glasvezel geen enkele moeite. Ook complete films zijn met enkele minuten binnen te halen. In steeds meer gemeenten in Nederland wordt een glasvezelnetwerk aangelegd, zodat meer mensen van dit snelle internet gebruik kunnen maken.

Veel animo voor glasvezel in Zwartewaterland
In 2020 is er in Zwartewaterland een campagne gestart door RENDO fiber en in samenwerking met DELTA fiber netwerk, voor de uitrol van glasvezel in Zwartewaterland. De campagne startte in juni 2020, met als einddoel om in september 2020 voldoende aanmeldingen binnen te krijgen, dat het rendabel zou zijn om glasvezel in Zwartewaterland aan te leggen. Als van alle inwoners van Genemuiden, Zwartsluis en Hasselt 35 procent een abonnement zou afsluiten voor glasvezel, dan zou er daadwerkelijk overgegaan kunnen worden tot aanleg van een glasvezelnetwerk. De animo was groot, want ruim 61 procent van de inwoners sloten een glasvezelabonnement af. Het behaalde doel is dus ruimschoots behaald, waardoor men in december 2020 is begonnen met de aanleg.

Hoe wordt glasvezel uitgerold in Zwartewaterland?
Het aanleggen van een glasvezelnetwerk heeft veel voeten in de aarde. Het kabelnetwerk wordt ondergronds gelegd, dus er komen veel graafwerkzaamheden aan te pas. Daarnaast moeten de woningen van de abonnementhouders bezocht worden, om te kijken waar de aansluiting de woning binnen kan komen. In Zwartsluis is inmiddels een start gemaakt met de graafwerkzaamheden. Daarna volgen de kernen Genemuiden en Hasselt. Het is in ieder geval de bedoeling dat de inwoners van Zwartsluis nog voor de zomer van 2021 gebruik kunnen maken van glasvezelinternet. Daarna zullen al snel de inwoners van Genemuiden en Hasselt volgen. Met glasvezel in Zwartewaterland is Overijssel de eerste provincie waar nagenoeg iedere inwoner toegang heeft tot glasvezelinternet.

Campagne
De Zwartewaterkrant wil zich graag positioneren aan de hand van inhoud. Dit soort journalistieke specials dragen hierin bij. De partner special is onderdeel van deze campagne, in samenwerking met Pricewise.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 29.03.21 | 15.57 UUR


advertentie

Vandaag:
34° | 13°
Meer weer...
Morgen:
27° | 14°


AGENDA
  • Zondag 14.08.22
  • Maandag 15.08.22
  • Dinsdag 16.08.22
  • Woensdag 17.08.22
  • Donderdag 18.08.22
  • Vrijdag 19.08.22
  • Zaterdag 20.08.22
  • Volledige agenda...

POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

MEEST GELEZEN

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?

advertentie
advertentie
advertentie
0.18998 s