Woensdag 16.06.21 | 10.35 uur

Wethouder Slingerland: Ik ben verheugd dat de lokale organisaties dit oppakken

Lokale organisaties zetten liggelden in voor meer leefbaarheid en reuring in de kernen

Hanzestad Hasselt Marketing

Hanzestad Hasselt Marketing© Gemeente Zwartewaterland

De gemeente Zwartewaterland wil regie voeren en geen dingen doen die de samenleving zelf kan. Of die andere partijen beter kunnen doen. In overleg met lokale maatschappelijke organisaties is daarom besloten een aantal taken en verantwoordelijkheden rondom de passantenhavens zoals het innen van liggelden, over te dragen. De opbrengsten hiervan komen ten goede aan de samenleving en worden ingezet voor meer leefbaarheid en reuring in
de kernen.


Wethouder Slingerland: “Ik ben verheugd dat de lokale organisaties dit oppakken. Opnieuw laten inwoners zien dat ze echt van toegevoegde waarde willen zijn voor hun kern. Gemeenschapszin is daarbij de belangrijkste drijfveer.”

Per 1 april 2021 heeft de gemeente de taken en verantwoordelijkheden rondom de passantenhaven officieel overgedragen aan de lokale organisaties in Genemuiden. In Hasselt en Zwartsluis zijn lokale organisaties al een aantal jaren verantwoordelijk voor de inning van liggelden en het gastvrij welkom heten van passanten in de havens.

Genemuider organisaties trekken samen op
Vier organisaties Genemuiden trekken samen op onder regie van ’t Olde Staduus
Stichting ’t Olde Staduus geeft invulling aan de dagelijkse organisatie van de passantenhaven. Alle toeristen krijgen in ’t Olde Staduus een warm ontvangst. Vrijwilligers van ’t Olde Staduus innen liggelden, maken het sanitair schoon en zorgen er onder andere voor dat de passanten een gastvrij welkom krijgen. Daarnaast maken ze jaarlijks alle steigers grondig schoon. Tip Genemuiden, Watersportvereniging Genemuiden (WSV), Hengelsportvereniging Genemuiden (HSV) en Stichting de Vijf Gebroeders denken mee over de manier waarop het ontvangst van passanten en de leefbaarheid in het havengebied kan worden verbeterd.

Hanzestad Hasselt Marketing
In Hasselt ontvangen de vrijwilligers van Hanzestad Hasselt Marketing de passanten in de passantenhaven. Hanzestad Hasselt marketing heeft sinds 8 april het innen van de liggelden overgenomen van TIP Hasselt. Passanten kunnen aanmeren aan de steigers aan het Zwarte Water en, mede door de inzet van vrijwillige brugwachters, de grachten invaren. In de grachten kunnen de passanten rustig liggen. Naast het innen van liggeld informeert Hanzestad Hasselt Marketing de passanten over de stad en bieden ze een gratis informatiepakket aan.

Stichting Recreatiecentrum Zwartewater
De stichting draagt vanuit haar maatschappelijke doelstelling, een aantrekkelijk Zwartsluis, bij aan Sluuspoort en (maritieme) evenementen. De havenmeesters, in dienst van de stichting, zorgen dagelijks voor een hartelijk welkom van de vele vaargasten. De uitdaging is om zoveel mogelijk passantenplekken beschikbaar te hebben in het seizoen. Dit bereiken ze onder andere door het inzetten van ligplaatsen van vaste liggers, die zelf andere delen van Nederland ontdekken. Door de combinatie met de 280 vaste ligplaatsen is er vrijwel altijd een ligplaats te vinden in of in de nabijheid van het centrum. Actuele inzichten in bezetting is daarbij van belang. Een havenmanagementsysteem gaat de havenmeesters in de nabije toekomst helpen. Daarnaast wordt vanuit de leefbaarheidsplannen in Zwartsluis gewerkt aan realisatie van extra aanlegplaatsen.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | VRIJDAG, 09.04.21 | 11.29 UUR
Vandaag:
29° | 12°
Meer weer...
Morgen:
31° | 12°


AGENDA
  • Woensdag 16.06.21
  • Donderdag 17.06.21
  • Vrijdag 18.06.21
  • Zaterdag 19.06.21
  • Zondag 20.06.21
  • Maandag 21.06.21
  • Dinsdag 22.06.21
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
0.38514 s