Maandag 27.06.22 | 14.00 uur

Albert Corporaal overhandigt eerste vestingsteen aan wethouder Rietman

Starthandeling uniek stenen Veerpoort in Hasselt

Albert Corporaal (Hasselt’s Mannenkoor) en wethouder Harrie Rietman

Albert Corporaal (Hasselt’s Mannenkoor) en wethouder Harrie Rietman© DKN | RDV

Op donderdag 27 mei 2021 verrichten wethouder Harrie Rietman en de heer Albert Corporaal van het Hasselt’s Mannenkoor de starthandeling voor de opbouw van de fundamenten van de Veerpoort in Hasselt. Het Hasselt’s Mannenkoor is bij deze handeling betrokken, omdat zij vorig jaar hebben meegeholpen bij het bikken van de oude vestingstenen die worden hergebruikt bij de opbouw van de fundamenten van de Veerpoort. Als deze stenen op zijn, wordt gebruik gemaakt van een rode machinale handvormsteen. Dit is een moderne steen.

OVG | Bouwbedrijf Kijk in de Vegte
Leerlingen van het OVG gaan de komende maanden onder leiding van Bouwbedrijf Kijk in de Vegte een leerwerktraject in. Zij doen bij de bouw van de Veerpoort de nodigde werkervaring op en Bouwbedrijf Kijk in de Vegte brengt de gewenste ervaring in. Wethouder Rietman legt uit: "Dit project biedt unieke mogelijkheden voor leerlingen om ervaring met metselwerk in niet-alledaagse vormen op te doen: aansluitingen aan historisch metselwerk, overkragingen van rond naar veelhoekig en twee grote poortbogen. Werk om na voltooiing trots op te kunnen zijn!"

Fundering Veerpoort
In de Middeleeuwen was de stad Hasselt volledig omsloten door een verdedigingsmuur, later zelfs uitgebreid met een aantal bastions. Deze muur moest de burgers van de stad beschermen tegen de vijandige aanvallen. In de muur zaten drie hoofdpoorten: Veenepoort (Hoogstraat), Veerpoort (Veersteeg) en Enkpoort (Ridderstraat). Ter voorbereiding op de renovatiewerkzaamheden van de Kaai werd in 2016 gegraven naar restanten van de Veerpoort en fundamenten van de stadsmuur. De blootgelegde fundamenten toonde twee ronde torens met daartussen een doorgang, en dateerde uit de veertiende eeuw. De Veerpoort is in 1828 afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe poort. Voor de 'nieuwe' poort, meer een groot inrijhek, zijn waarschijnlijk deels stenen van de afgebroken poort gebruikt.

Poortfunctie
In 2016 heeft een grote groep betrokkenen en geïnteresseerden zich gebogen over de 'nieuwe' Veerpoort. Op basis van deze gesprekken werd in 2017 een eerste ontwerp gemaakt. Wethouder Harrie Rietman: “Uitgangspunt voor het ontwerp was dat de poortfunctie behouden bleef. In een eerder ontwerp waren de torens niet afgewerkt en hadden ze een ruïnevorm. Omdat een ruïnevorm veel onderhoud vergt is in het definitieve ontwerp, in overleg met betrokken, gekozen om de poort plat af te ronden.”

De nieuwe Veerpoort wordt - naar alle waarschijnlijk - medio september opgeleverd.

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | DONDERDAG, 27.05.21 | 15.59 UUR
Vandaag:
23° | 11°
Meer weer...
Morgen:
26° | 11°


POLL

  • Energietransitie gaat ons Zwartewaterland ingrijpend veranderen
 In onze gemeente moet in het algemeen meer aandacht komen voor duurzaamheid.
 Voor mij speelt het kostenaspect mee in de keuze wel of niet!
 Subsidies voor duurzame oplossingen zijn voor mij doorslaggevend!
 Ik vind het belangrijk om duurzame energie te gebruiken!

MEEST GELEZEN

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
advertentie
0.19639 s