Zaterdag 31.07.21 | 11.22 uur

Dorp belangrijk kruispunt van waterwegen

Centrum Zwartsluis beter bereikbaar voor watersporters

Centrum Zwartsluis beter bereikbaar voor watersporters

Centrum Zwartsluis beter bereikbaar voor watersporters© DKN | RDV

Met het mooie weer van de laatste weken ontdekken steeds meer watersporters dat ze sinds kort het centrum van Zwartsluis per boot kunnen bereiken. De nieuwe steiger langs De Kolk maakt dat mogelijk. Van daaruit zijn de winkels, terrassen en bezienswaardigheden van Zwartsluis makkelijk bereikbaar. Het nieuwe 4-Sluizenarrangement leidt langs alle highlights van het ‘deftige dorp’.

Die bijnaam dankt Zwartsluis aan de tijd dat het dankzij de strategische ligging een welvarend dorp was. Turf uit Drenthe ging in Zwartsluis van kleinere schepen op grotere schepen en via de Zuiderzee richting het westen van Nederland. Die positie legde het dorp geen windeieren. Langs het water ontstond veel industrie en een uitgebreid winkelbestand. Dat maakt Zwartsluis nog steeds een levendig dorp vol herinneringen aan de rijke historie.

Kruispunt van waterwegen
Zwartsluis ligt bovendien nog steeds op een belangrijk kruispunt van waterwegen. Watersporters komen over het Meppelerdiep of het Zwarte Water naar het dorp en zetten via de Arembergersluis koers richting Nationaal Park Weerribben-Wieden. Met het bevaarbaar maken van de kolk in het centrum en de nieuwe steiger hebben watersporters nu een nieuwe mogelijkheid. Vanuit de boot stappen ze de gezelligheid van Zwartsluis binnen.

Terrassen en horeca
De laatste jaren is Zwartsluis weer sterk in opkomst. Veel toeristen en regiobewoners ontdekken de winkels en de gezellige horeca. “Veel terrassen liggen aan het water. Daar voel je bijna de historie van Zwartsluis’, zegt Evelien Kuilder van Sluuspoort, waarin onder meer de Tourist Info Zwartsluis en het bekende Museum Schoonewelle zijn gevestigd. Dat museum vertelt alles over de bijzondere natuur rondom het dorp.

Wandelen door Zwartsluis
Ook is Sluuspoort het startpunt van een ontdekkingstocht naar het maritieme verleden van Zwartsluis. In de Tagrijn zien bezoekers prachtige herinneringen aan het scheepvaartverleden. De ruimte hangt vol met authentieke materialen. “Vanuit Sluuspoort start ook een wandeling door Zwartsluis. Onderweg kom je langs de turfeilanden waar de turf vroeger werd overgeladen op de grote schepen. Ook passeer je vier historische sluizen, waarvan er drie nog steeds van groot belang zijn voor de scheepvaart. De Meppelerdiepsluis is een paar jaar terug omgebouwd van keer- tot schutsluis en is juist een hele moderne sluis“, vertelt Kuilder.

4-Sluizen arrangement
De wandeling combineert het imposante maritieme verleden en het gezellige heden. Naast de sluizen en het water voert de tocht ook langs de ambachtelijke winkels en de andere bezienswaardigheden van Zwartsluis. Sluuspoort stelde daarvoor het 4-Sluizenarrangement samen. “Naast de wandeling bestaat die uit een lekker kopje koffie of thee met een heerlijk streekproduct. Daarnaast ontdek je alle collecties van Sluuspoort, waaronder die van Museum Schoonewelle en de Tagrijn”, zegt Kuilder.

Meer informatie over het 4-Sluizenarrangement via Tourist Info Zwartsluis (touristinfo@sluuspoort.nl of telefoon: 038 386 65 55), of kijk op www.beleefzwartsluis.nl of www.ontdekdeijsseldelta.nl/actueel

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

Artikelcorrectie of aanvulling doorgeven? Meld het ons. Wilt u reageren op dit bericht? Laat dan uw reactie achter. Heeft u tips voor onze redactie? Bel dan de tiplijn: 038 - 88 88 853.

reageren REAGEER | stuur door DOORSTUREN | printen PRINT | MAANDAG, 21.06.21 | 13.19 UUR


advertentie

Vandaag:
20° | 14°
Meer weer...
Morgen:
21° | 13°


AGENDA
  • Maandag 02.08.21
  • Dinsdag 03.08.21
  • Woensdag 04.08.21
  • Donderdag 05.08.21
  • Vrijdag 06.08.21
  • Zaterdag 07.08.21
  • Zondag 08.08.21
  • Volledige agenda...

POLL

  • De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. We moeten er alles aan doen om verspreiding van het virus te stoppen.
 JA
 Maatregelen zijn niet streng genoeg
 De maatregelen gaan (veel) te ver
 Kabinet moet bereid zijn nog meer uit de kast te halen om Nederland door de coronacrisis te loodsen

MEEST GELEZEN

TEKSTADVERTENTIES
Gevonden en verloren?!
www.zwartewaterland.nl
Meld, zoek en vind uw verloren en gevonden voorwerpen!
Zwartewaterland Onderneemt
www.zwartewaterland.nl
Waar kunnen we u mee helpen?
Gemeente Zwartewaterland
www.zwartewaterland.nl
Informatie voor burgers en ondernemers over het coronavirus

advertentie
advertentie
0.38932 s